Waarom het omarmen van je schoonouders je relatie kan redden (en je zondagmiddag)

Het onderwerp ‘schoonouders’ kan gevoelig liggen: de één heeft een geweldige band, terwijl de ander er soms flink mee worstelt. Misschien voel je jezelf in de tweede categorie vallen en merk je dat jouw relatie onder spanning staat door de invloed van je schoonouders. Maar wist je dat de manier waarop je met hen omgaat, meer invloed heeft op jouw relatie dan je misschien denkt? In deze blog deelt familie-expert Eva Walgemoet haar inzichten over de cruciale rol van schoonouders in je relatie en hoe je hiermee om kunt gaan om een liefdevollere en dankbaardere band te creëren.

Soms een gevoelig onderwerp: schoonouders. De een is er ontzettend blij mee, de ander heeft er nogal wat over te zeggen….

Hoe zit dit bij jou? Kan jij goed overweg met je schoonouders? Of wellicht met 1 van de schoonouders? Soms zijn ze fysiek of emotioneel niet beschikbaar (geweest) voor jouw partner en/of jou door eigen belemmeringen, vaak vanuit hun eigen familiesysteem.

De schuld

Ik krijg vaak mensen in mijn praktijk die moeite hebben binnen hun relatie met hun partner, en soms geven zij hun schoonouders hiervan ‘de schuld’. Het loopt niet lekker tussen hun en schoonouders, waardoor er ook ruzies en onenigheid ontstaat tussen hun en hun partner. Soms loopt het zo uit de hand dat je niet meer meegaat naar je schoonouders en/of wordt het contact helemaal verbroken.

Schoonouders, wees je ervan bewust dat zij ontzettend belangrijk zijn voor zowel jouw partner, als jou en jullie eventuele kinderen.

Afwijzing

Jouw schoonouders zijn de ouders van jouw partner en jouw partner is 50% zijn/haar vader en 50% zijn/haar moeder. Wijs jij (een van) de ouders van jouw partner af, dan wijs je indirect ook 50 of zelfs 100% van jouw partner af (besef je even goed wat hier staat!). En gaan we nog iets verder: je wijst hiermee dus ook een gedeelte van jouw eigen kinderen af.

Wees je er dus van bewust wat de invloed systemisch is van jouw schoonouders en hoe belangrijk jouw houding t.o.v. hun is. Zie hun als de ouders van jouw partner. Dankzij hun bestaat jouw partner! Iets om dankbaar voor te zijn. Het hoe en wat van daarna mag je even op een lager pitje zetten. Zij hebben gedaan wat in hun macht lag om hun kind (jouw partner) op te voeden.

Uiteraard mag jij daar een mening over hebben en daarnaast is het ontzettend belangrijk hun op hun plek te laten staan in De Familiekeien, de metafoor die ik gebruik om de verschillende generaties mee aan te geven binnen het familiesysteem. Zij staan boven jouw partner, als vader en moeder, net als dat jouw vader en moeder boven jou staan in De Familiekeien.

Loyaliteit

Kinderen zijn altijd (onbewust) loyaal aan hun ouders. Commentaar hebben over de ouders van je partner, maakt het vaak lastig binnen een relatie. Jouw eigen plek innemen binnen jouw eigen systeem is stap 1 (als je hierin al een eerste stap wilt maken, download dan gratis mijn E-book: Waar sta jij? Stap 2 is je bewust zijn dat jouw schoonouders de reden zijn waardoor  jouw partner bestaat. Daar mag je dankbaar voor zijn! Jouw partner is een ‘product’ van zijn ouders. Erkenning, acceptatie en loslaten is stap 3. Waar loop je tegenaan? Wat zou kunnen helpen om hierin meer los te kunnen laten (waar heb je controle over en waar niet).

En uiteraard zou het een mooie stap zijn als ook jouw partner gaat kijken naar zijn/haar systeem en de band met zijn/haar ouders. Staat jouw partner op zijn/haar eigen plek binnen het systeem? Met de ouders erboven? Er valt hierin zoveel te behalen en als dank zal je verlichting en berusting vinden en een liefdevollere en dankbare relatie met jullie als partners. Vind jullie weg hierin, erken, accepteer en laat los. Het zal jullie liefdesrelatie veel brengen.

Liefs,

Eva Walgemoet

Alle informatie over Eva en contact met haar is te vinden via de website: www.mindgrowcoaching.nl