Kom van die Postzegel Af: 5 x nieuwe sporten om te proberen

Kom van die postzegel af: 5 x nieuwe sporten om te proberen

Bij Wendy zijn we groot voorstander van beweging. Of het nu gaat om wandelen, fietsen, of barre—deze laatste kenden wij ook nog niet, maar het klinkt veelbelovend als we Taylor Swift mogen geloven. Sporten houdt je niet alleen fysiek in vorm, maar helpt ook om stress te verminderen, je energie te verhogen en je gezondheid te verbeteren. Bovendien is het een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten en je sociale kring te vergroten.

De voordelen van bewegen 

Regelmatige lichaamsbeweging brengt talloze voordelen met zich mee. Hier komen ze:

  • Vermindering van stress: beweging verhoogt de productie van endorfines, de 'gelukshormonen', die je humeur verbeteren.
  • Verhoging van energie: sport stimuleert je bloedsomloop, waardoor je je alerter en vitaler voelt gedurende de dag.
  • Verbetering van gezondheid: van een sterker hart tot een beter immuunsysteem, sporten heeft talrijke gezondheidsvoordelen.
  • Sociale verbindingen: sporten biedt mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten en vriendschappen op te bouwen, wat bijdraagt aan je mentale welzijn.

Het mag duidelijk zijn, sporten is extreem belangrijk. En zoals Fleur Overgaag, auteur van het boek ‘Hee mooie ziel,’ zou zeggen: "Kom van die postzegel af" en probeer eens wat anders. We houden je niet langer in spanning, hier komen onze favorieten:

1. Rocycle: de favoriet van Wendy van Dijk

Wendy van Dijk is een groot voorstander van beweging in welke vorm dan ook, en Rocycle past perfect in haar huidige routine. Rocycle is een vorm van spinning of indoor cycling, maar dan nóg intensiever—je zou het ook wel spinning 2.0 kunnen noemen. Het draait niet alleen om trappen op een fiets, maar om de totale beleving van de workout.

"Rocycle is voor mij de ultieme vorm van cardio," zegt Wendy. "Vroeger liep ik veel kilometers hard, maar inmiddels merk ik dat hardlopen te zwaar is voor mijn gewrichten. Rocycle geeft me precies die intense cardio die ik nodig heb, maar zonder de harde impact."

De combinatie van high-intensity interval training (HIIT), motiverende muziek, en een groepsgevoel maakt Rocycle tot een unieke ervaring. "De muziek is heel belangrijk voor me, omdat het veel doet denken aan mijn dansachtergrond. De hele ervaring is heel erg op mindfulness gebaseerd. Het is niet alleen een kwestie van trappen, maar ook van trots zijn op jezelf, je bewust worden van je lichaam, en genieten van het moment."

2. Yoga op de sup: balans op het water

Het is geen geheim dat wij bij Wendy dol zijn op yoga, in welke vorm dan ook. Maar yoga op de sup hadden we nog niet geprobeerd.

Als je al van yoga houdt, waarom zou je het dan niet naar een hoger niveau tillen met yoga op een Stand-Up Paddleboard (SUP). Deze ontspannende sport combineert de rustgevende eigenschappen van yoga met de uitdaging van balans vinden op het water. Het kalme water onder je en de frisse lucht om je heen maken het tot een meditatieve ervaring die je niet snel zult vergeten. Het vraagt wat oefening, maar de beloning is groot. Totale ontspanning en verbondenheid met de natuur.

3. Reformer Pilates: de dynamische variant op traditionele Pilates

Vind je Pilates interessant, maar zoek je meer uitdaging? Dan is Reformer Pilates wellicht iets voor jou. Pilates is een fitnessmethode die zich richt op het versterken van je core, het verbeteren van flexibiliteit en het bevorderen van een goede lichaamshouding. Bij Reformer Pilates worden deze oefeningen uitgevoerd op een speciale machine, de 'reformer', die uitgerust is met veren, riemen en een schuivend platform. Dit zorgt voor extra weerstand en ondersteuning, terwijl je in een sneller tempo traint, vaak begeleid door opzwepende muziek. Hierdoor verhoog je niet alleen je kracht en flexibiliteit, maar werk je ook aan je conditie.

Het is dan ook geen verrassing dat celebs zoals Meghan Markle en Jennifer Aniston groot fan zijn van Reformer Pilates. Zij zweren bij deze workout om hun lichaam sterk, lenig en in topvorm te houden.

4. Barre: Ballet meets fitness

De naam ‘Barre’ komt van de klassieke balletondersteuning, een stevige stang die je tijdens de oefeningen gebruikt om balans te houden en jezelf te stabiliseren. Met behulp van deze barre voer je gecontroleerde, precieze bewegingen uit die ontworpen zijn om je kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen te verbeteren.

De sport combineert elementen van ballet, yoga en pilates, en richt zich op het versterken en verlengen van spieren. Deze workout, geïnspireerd door ballettechnieken, creëert een elegant en gestroomlijnd lichaam. Het is geen wonder dat beroemdheden zoals Natalie Portman, die Barre gebruikte ter voorbereiding op haar Oscar-winnende rol in "Black Swan," en Taylor Swift, grote fans zijn. Barre biedt niet alleen fysieke voordelen, maar ook een moment van mentale ontspanning, waardoor het een perfecte keuze is voor iedereen die op zoek is naar een elegante en effectieve manier om in vorm te blijven.

5. Wandelen: Simpel, maar ongelooflijk effectief

Oké, we geven het toe: wandelen is niet bepaald de nieuwste sporttrend—maar het is wel een klassieker die blijft scoren. Wandelen is simpel, effectief, en eerlijk gezegd misschien wel de meest onderschatte workout die er is. Hoewel wandelen op het eerste gezicht te eenvoudig lijkt om als serieuze workout te beschouwen, tonen steeds meer onderzoeken aan dat het juist een van de meest effectieve vormen van beweging is. Het is laagdrempelig, vraagt geen speciale apparatuur (behalve misschien je favoriete sneakers), en kan bijna overal worden gedaan.

Omdat wandelen low-impact is en je gewrichten ontziet, is het ideaal voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus—van marathonlopers tot degenen die liever geen risico nemen op blessures. Bovendien past het moeiteloos in een druk schema: je kunt het combineren met dagelijkse activiteiten zoals naar je werk lopen of een ommetje maken tijdens de lunchpauze. Het is de workout die zelfs de meest overvolle agenda niet kan afwijzen.

Dus, trek je wandelschoenen aan, doe je oortjes in, zet je favoriete podcast op, en ga ervoor. Elke stap brengt je dichter bij een gezonder en gelukkiger leven—en hé, het is tenminste een excuus om die nieuwe sneakers in te lopen.