In Nederland voelen 1,8 miljoen 65-plussers zich eenzaam. Voetbal biedt uitkomt

In Nederland voelen 1,8 miljoen 65-plussers zich eenzaam. Voetbal biedt uitkomst.

Stel je voor: je krijgt de kans om de eerste wedstrijd van het seizoen tussen Ajax en Heerenveen te zien, niet in je eentje op de bank, maar samen met andere voetbalfans. En niet zomaar fans, maar senioren die net als jij liefde voor het spel hebben. En als klap op de vuurpijl ontmoet je voetballegendes als Sjaak Swart en Ronald Koeman. Klinkt als een droom, toch? Maar er is meer aan de hand dan alleen een mooie middag uit.

De redactie van Wendy Online, mocht dit bijzondere evenement meemaken. En hoewel we stiekem best genoten van het voetbal en de kans om iconen als Swart en Koeman te ontmoeten, draait dit verhaal om iets veel belangrijkers: de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen. Wist je dat in Nederland maar liefst 1,8 miljoen 65-plussers zich eenzaam voelen?

Voetbal als middel tegen eenzaamheid

Met het EK net achter de rug hebben we allemaal nog vers in het geheugen hoe leuk het is om samen naar een voetbalwedstrijd te kijken. Weet je nog die momenten van spanning, gevolgd door het gejuich en de high fives, misschien zelfs een omhelzing? Het verbindt ons. Maar voor veel ouderen is dat gevoel van verbondenheid niet vanzelfsprekend. Meer dan de helft van de 65-plussers kijkt regelmatig alleen naar voetbal. Stel je voor: je hebt een leven lang genoten van voetbal en nu zit je alleen voor de tv. Niet omdat je dat wil, maar omdat er niemand is om het mee te delen.

Daarom is het zo mooi dat Ziggo, in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds, met 'Support de Supporter' is gekomen. Het idee? Senioren samenbrengen bij lokale voetbalclubs om te genieten van UEFA Europese topwedstrijden. Want zeg nu zelf, samen juichen is toch veel leuker dan in je eentje?

 

De eerste stap in de Johan Cruijff Arena

Wij waren erbij in de Johan Cruijff Arena, toen dit bijzondere initiatief werd afgetrapt. En we zijn enorm geraakt. Stel je voor: 50 senioren, uitgenodigd door het Nationaal Ouderenfonds en Ziggo, die samenkomen om voetbal te kijken. Maar niet zomaar voetbal, nee, topvoetbal. De sfeer? Die was hartverwarmend. Er werd gelachen, oude voetbalverhalen werden gedeeld (en geloof ons, Sjaak Swart heeft er genoeg!), en de saamhorigheid was tastbaar.

Sjaak Swart, nog steeds scherp en vol energie op zijn 86e, verwoordde het treffend: “Voetbal heeft altijd mensen samengebracht. Het maakt niet uit of je op het veld staat of samen een wedstrijd kijkt, die gedeelde passie verbindt. Deze kijkavonden zijn een geweldig idee om mensen weer bij elkaar te brengen.”

Ronald Koeman voegde er lachend aan toe: “En het is nog leuker als je team wint, toch?”

Eenzaamheid is een groot probleem

We kunnen er niet omheen: eenzaamheid onder ouderen is een groot probleem. Die 1,8 miljoen 65-plussers die zich eenzaam voelen, zijn geen statistieken. Het zijn mensen, onze ouders, grootouders, buren, die te vaak alleen zijn. Maar, en dit is het mooie, we kunnen daar iets aan doen. Het is zo simpel als een uitnodiging om samen een voetbalwedstrijd te kijken.

Verhalen van de senioren zelf

Wat ons echt raakte, waren de verhalen van de senioren zelf. Neem Els (74), een fervent voetbalfan, die ons vertelde: “Fantastisch dat ik hier mag zijn. Voetbal brengt zoveel vreugde en het is fijn om dat met anderen te delen. Ik kijk ernaar uit om nog vaker deel te nemen aan deze avonden.” Of Rietje (82), een leven lang Ajax-fan, die met een glimlach zei: “Het is heerlijk om met anderen naar voetbal te kijken. Dit initiatief is echt een zegen voor mensen zoals ik.” Het gaat hier dus niet alleen om de wedstrijd. Het gaat om erbij horen, samen zijn, lachen en genieten.

Doe mee, samen maken we het verschil

Dus, hier komt onze oproep: ken je iemand die eenzaam is? Misschien je opa, je buurvrouw, of een familielid? Dit is jouw kans om het verschil te maken. Meld hen aan voor 'Support de Supporter'. Of misschien ben je zelf een senior die houdt van voetbal? Sluit je aan. Iedereen is welkom, of je nu een doorgewinterde fan bent of gewoon nieuwsgierig. En als je bij een lokale voetbalclub betrokken bent, waarom zou je dan niet een avond organiseren en ouderen uitnodigen om samen te kijken? Geloof ons, het brengt niet alleen plezier, maar ook verbinding.

Ben je een senior of een vertegenwoordiger van een voetbalclub? Ga dan voor meer informatie naar www.supportdesupporter.nl