Kijktip van de week: RUTTE – De man, de mythe, de fietsende legende

Zit je lekker op de bank en denk je: "Weet je wat ik écht wil zien? Een blik in het leven van een premier die al bijna zo lang aan de macht is dat ik niet eens meer weet wie zijn voorganger was!" Nou, goed nieuws, want RUTTE is er! Deze nieuwe docu-serie van Videoland geeft ons een exclusief kijkje achter de schermen van (demissionair) premier Mark Rutte.

Mark Rutte. De man, de mythe, de fietsende legende. In RUTTE krijg je een kijkje in het hectische leven van onze langstzittende premier tijdens zijn laatste maanden in functie. Maar het is geen afscheid zonder een trip down memory lane. Bereid je voor op verhalen van zijn squad: Rita "Geen gezeik" Verdonk, Alexander "Wie herinnert zich mij nog?" Pechtold, en nog veel meer politieke kopstukken die ooit naast hem stonden. En ja, we krijgen eindelijk antwoord op de vraag of zijn Nokia écht onverwoestbaar is.

Waarom je dit moet kijken

Ten eerste, het is alsof je naar een soort politieke versie van The Office kijkt. We zien Rutte die met zijn eeuwige optimisme door burn-out-waardige werkweken manoeuvreert, alsof hij gewoon op een zondags fietstochtje is. Hij lacht alles weg – van toeslagenaffaires tot EU-toppen die tot 3 uur 's nachts duren – en je moet toegeven: dat is best een skill. De man zou met een broodrooster nog een kabinet kunnen formeren.

Hoogtepunten:

  1. Rutte’s signature look: Die immer strakke pakken, zijn iconische te dunne stropdas, en natuurlijk de fietstochtjes naar het werk waar hij net zo sereen uit ziet als een influencer tijdens een yoga-retreat.
  2. "De Mark Methode": Leer hoe je een vergadering van 4 uur kunt overleven door alleen maar te knikken, een praatje over koetjes en kalfjes te maken, en uiteindelijk toch te besluiten… om het nog eens te bespreken. Pro-tip van Rutte: begin je zin altijd met "We moeten dit breder bekijken."
  3. Oude bekenden: Zoals Rita Verdonk, die reflecteert op hoe ze ooit dacht dat zij de nieuwe grote leider zou worden, en Alexander Pechtold, die gewoon blij is dat iemand hem nog belt.
  4. Rutte’s onwrikbare Nokia: Het mysterie van de onverwoestbare Nokia 3310 wordt eindelijk opgelost. Heeft hij deze echt sinds de eerste Balkenende-coalitie? En kan deze telefoon inderdaad een kabinet aan? (Spoiler: waarschijnlijk wel.)

Appelgebak

Naast de hilarische hoogtepunten, biedt de docu ook reflecties over de serieuze kant van het premierschap. Rutte vertelt over de druk van regeren, zijn momenten van twijfel (ja, echt!), en hoe hij zichzelf overeind houdt na elke politieke storm. Spoiler: het geheim is appelgebak. Veel appelgebak.

Zijn vrienden en collega’s delen hun kijk op hoe hij zo lang standhield in het politieke slagveld. Is het zijn grenzeloze optimisme? Of is het gewoon dat niemand meer wist wie anders premier moest worden?