afvallen

Dit is de reden dat jij niet afvalt: cortisol, de stille saboteur van je dieet

Je volgt trouw je dieet, slaat geen workout over en toch blijft de weegschaal koppig stilstaan. Klinkt herkenbaar? Misschien ligt het probleem niet bij wat je eet of hoe vaak je sport, maar bij een onzichtbare vijand: cortisol, ook wel bekend als het stresshormoon. Dit kleine hormoon kan een grote impact hebben op je vermogen om af te vallen. Tijd om het eens van dichtbij te bekijken!

Wat is cortisol eigenlijk?

Cortisol is een hormoon dat vrijkomt wanneer je lichaam stress ervaart. Het helpt je omgaan met uitdagingen door energie vrij te maken in de vorm van suiker (glucose), zodat je klaar bent om te vechten of vluchten. Super handig als je een tijger moet ontwijken, minder fijn als die stress uit werk, verkeer of andere dagelijkse zaken komt.

Hoe cortisol jouw gewicht beïnvloedt

Langdurige stress zorgt voor een constante productie van cortisol, en hier komt het probleem. Cortisol beïnvloedt je gewicht op verschillende manieren:

  1. Vetopslag in je buik Een hoog cortisolniveau stimuleert je lichaam om vet op te slaan, vooral rond je buik. Dit viscerale vet is niet alleen lastig kwijt te raken, maar ook ongezond.
  2. Hunkeren naar comfort food Stress maakt je hongerig, en dan vooral naar suikerrijk en vet voedsel. Cortisol kan je brein aanzetten tot het zoeken naar comfort, wat meestal betekent dat je grijpt naar chocolade, chips of andere calorieën-bommen.
  3. Verstoorde slaap Cortisol kan je slaapcyclus verstoren. Een slechte nachtrust betekent dat je de volgende dag minder energie hebt en sneller geneigd bent om ongezonde keuzes te maken. Daarnaast zorgt slaaptekort voor een daling in leptine, het hormoon dat je vertelt wanneer je vol zit, en een stijging van ghreline, het hormoon dat je hongerig maakt.
  4. Vertraagde stofwisseling Hoge cortisolniveaus kunnen de snelheid van je stofwisseling verlagen, waardoor je minder calorieën verbrandt en afvallen nog lastiger wordt.

Hoe verlaag je je cortisolniveau?

Als je wilt afvallen en denkt dat stress (en dus cortisol) je in de weg zit, zijn er een paar stappen die je kunt nemen om dit hormoon in toom te houden:

  1. Slaap voldoende Een goede nachtrust is cruciaal om je cortisolniveau in balans te houden. Streef naar 7 tot 9 uur slaap per nacht en creëer een ontspannend bedtijdroutine.
  2. Ontspan regelmatig Het klinkt misschien simpel, maar regelmatige ontspanning kan cortisol verlagen. Denk aan yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen of gewoon even een halfuurtje lezen.
  3. Eet regelmatig en gezond Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel door regelmatig te eten. Vermijd suikerrijke snacks die je bloedsuiker snel doen stijgen (en vervolgens kelderen). Voeding zoals vette vis, noten en groenten helpen om cortisol onder controle te houden.
  4. Beweeg, maar niet té intensief Beweging is goed, maar té zware trainingen kunnen juist zorgen voor een verhoging van cortisol. Wissel intensieve workouts af met rustgevende activiteiten zoals wandelen of yoga.
  5. Zoek sociale steun Praat met vrienden, familie of een coach over je stress. Sociale steun helpt je beter omgaan met stress, wat op zijn beurt je cortisolniveau verlaagt.