Herfst in Fins Lapland

Herfst in Fins Lapland

Herfst in Fins Lapland, ook wel bekend als ‘Ruska’, is echt iets bijzonders. De bossen stralen in warme kleuren, de lucht is fris en de natuur is op zijn mooist. Denk aan ‘mindfulness’ in het bos, powerfood plukken, rendieren spotten en drijven in een meer terwijl het noorderlicht boven je danst tussen de sterren.

Wendy’s reisexpert Marion ontdekte zelf hoe prachtig deze plek in de herfst is, ver weg van de drukte. En met de eerste sneeuw die vaak al in oktober valt, is het de ideale bestemming voor een actieve herfstvakantie vol rust en avontuur. Ga jij het dit najaar beleven?

Foto: Suvi Mansikkasalo

‘Zen’ in Lapland 

  • ‘Forest Bathing’

In Fins Lapland kun je op verschillende plekken meedoen aan ‘forest bathing’, waarbij je echt in contact komt met de natuur. Het is meer dan gewoon door het bos wandelen – je gebruikt al je zintuigen om het bos te voelen, ruiken, horen, zien en zelfs proeven. De bossen van Lapland zitten vol met powerfood zoals veenbessen, blauwe bessen, vossenbessen en cranberries. Bovendien adem je hier de schoonste lucht van de bewoonde wereld in. Vaak worden er ook meditatie- en zintuigoefeningen gedaan. Het is bewezen dat ‘forest bathing’ stress vermindert, je slaap verbetert en je gelukkiger maakt. Of je nu zelf op ontdekking gaat of deelneemt aan een georganiseerde sessie, je ervaart de natuur op een ontspannen en bewuste manier.

  • Aurora Floating

Aurora Floating is een onvergetelijke ervaring waarbij je compleet tot rust komt, drijvend in een meer onder de sterrenhemel. Je trekt een speciaal reddingspak aan, compleet met rubberen laarzen en handschoenen, en stapt zonder zorgen het water in. Het pak houdt je lekker warm en droog terwijl je ontspannen op het water dobbert. In de avond is het extra bijzonder: boven je schittert de sterrenhemel en als je geluk hebt, zie je het Noorderlicht zelfs dansen. In ieder geval geeft het een moment van totale ontspanning, drijvend in het stille water, omringd door de pure schoonheid van de natuur.

  • Cocoonen in het bos

Arctic cocooning’ is de perfecte manier om alle stress los te laten en volledig te ontspannen. Kruip lekker in een hangmat, adem de schoonste lucht in die je maar kunt vinden, en luister naar de geluiden van het woud. Geen activiteiten, alleen pure rust terwijl je zachtjes heen en weer wiegt tussen de bomen. Hier kun je echt tot jezelf komen – en ja, hier wordt zelfs het WK bomen knuffelen gehouden!

Na je zen-moment kun je bij het kampvuur genieten van de lekkerste zelfgemaakte ‘blueberry marshmallows’ boven het open vuur, samen met een kop koffie van een ‘campfire barista’ die zonder twijfel de beste is die je in Finland zult drinken. Zin in iets speciaals? Probeer de bekroonde bosachtige Chai Latte met jeneverbessen en berkenblaadjes. En als je het avontuur nog wat verder wilt oprekken, kun je (ook in de winter) overnachten in een hangmat, warm ingepakt in een slaapzak. 's Ochtends pluk je je eigen bessen voor het ontbijt met havermout en begin je de dag op een manier die je nooit zult vergeten!

  • Sauna is een must

Een bezoek aan Finland is niet compleet zonder een traditionele rooksauna mee te pakken. Een houtgestookte sauna, waar het vuur urenlang brandt om de stenen op te warmen, biedt een authentieke Finse ervaring. De temperatuur loopt op tot zo'n 90 graden, en het zweet stroomt vanzelf van je af. Na je saunasessie spring je in een ijskoude rivier of meer voor de ultieme frisse dip. De combinatie van die hitte en kou zorgt voor een tintelende, verfrissende ervaring – volgens de Finnen perfect voor je gezondheid. Bij openbare sauna's is het ook een sociale gebeurtenis; de Finnen wisselen graag de laatste roddels uit terwijl ze samen zweten. Met zo’n 3 miljoen sauna’s in het land is het niet gek dat de meeste Finnen elke week wel in de sauna zitten. Heb je Finland bezocht zonder in een sauna te gaan? Dan heb je Finland eigenlijk nog niet écht beleefd!

Actief naar buiten in Lapland

  • Op het water

Finland staat bekend om zijn ontelbare meren, en wat is een betere manier om de indrukwekkende natuur te verkennen dan vanaf het water? Of je nu op een SUP staat, in een kano peddelt of gewoon even ontspannen op je board ligt, een zen-moment is gegarandeerd. Je voelt je helemaal één met de natuur, zo midden op een Fins meer of rivier. Voor wie wat meer actie zoekt, is een raft-avontuur een echte aanrader. Je kunt kiezen voor een rustige familietocht of juist voor een flinke adrenaline-kick. 

  • Fatbiken en hiken tussen de rendieren

Wij Nederlanders houden van fietsen, en dat kan in Fins Lapland volop! Met een fatbike, voorzien van extra dikke banden, fiets je moeiteloos over elk terrein, terwijl je onderweg misschien zelfs rendieren spot. Liever wandelen? Dat kan natuurlijk ook. Vaak heb je het gevoel alsof je in ‘the middle of nowhere’ bent. In het Urho Kekkonen Nationaal Park, het op één na grootste en een van de populairste parken van Finland, kun je de herfstnatuur zowel fietsend als wandelend ontdekken, met mooie uitzichten. De perfecte manier om de kleurrijke herfst in Lapland te ervaren!

Foto: Harri Tarvainen

Lekker eten in Lapland

In Fins Lapland kun je heerlijk eten, en vanzelfsprekend staat rendier vaak op het menu in allerlei vormen. De Finse keuken is een mix van Russische en Scandinavische invloeden, waarbij pure en natuurlijke ingrediënten centraal staan. Denk aan vers gejaagd wild zoals eland, bessen en wilde paddenstoelen en heerlijke vis zoals zalm en regenboogforel uit de vele meren.

Een bekend gerecht is Poronpaisti, gebraden rendier met poolbessen. Na een actieve dag geniet je vaak van stoofschotels gemaakt van verschillende soorten vlees, of een simpele lunch met roggebrood en soep.

Een maaltijd in een traditionele Lapse hut of kota tepee is een ervaring die je zeker zult ervaren. Je geniet van lekker eten bij een knisperend open vuur, en de maaltijd wordt afgesloten met versgezette koffie of thee, gebrouwen op het vuur. Daarbij mag een versgebakken Korvapuusti (Fins kaneelbroodje) natuurlijk niet ontbreken.

 

Reistips Fins Lapland

  • Beste reistijd

Het bijzondere aan Lapland is dat elk seizoen iets unieks te bieden heeft. Hier hebben ze zelfs acht seizoenen in plaats van de gebruikelijke vier! Natuurlijk is de winter betoverend, waarin je constant het gevoel hebt door een winterwonderland te lopen. Maar ook de herfst verrast, met volop mogelijkheden voor bijzondere activiteiten en vooral genieten van de prachtige natuur.

  • Hoe kom je In Lapland?

Rechtstreekse vluchten naar Fins Lapland zijn mogelijk als je boekt via een reisorganisatie maar ook via Helsinki zijn er prima verbindingen met Finnair naar het hoge noorden.

  • Waar verblijf je?

De glazen iglo’s in Lapland zijn prijzig, maar echt de moeite waard. Vanuit je bed kun je de Finse sterrenhemel bewonderen, en met een beetje geluk zelfs het Noorderlicht spotten. Ik verbleef in de Crazy Reindeer Aurora Pyramids in Levi, waar het Noorderlicht zich ook liet zien – en ik hoefde er niet eens voor op te staan! Ook in het Wilderness Hotel in Muotka, Noord-Lapland, kun je overnachten in zulke iglo’s. Voor wie iets betaalbaarders zoekt, zijn er accommodaties met een alarm dat afgaat zodra het Noorderlicht verschijnt, zodat je snel naar buiten kunt om dit natuurwonder te aanschouwen. Buiten ervaar je bovendien nog intenser de magie en uitgestrektheid van dit fenomeen.