pubers

Spoedcursus pubertaal: Hoe je je tiener (soort van) kunt begrijpen

Pubers. Ze groeien niet alleen als kool, maar lijken soms een totaal nieuwe taal te spreken. Heb je ook het gevoel dat je je eigen kind soms niet meer verstaat? Geen zorgen! Wendy Online heeft je gedekt met deze spoedcursus pubertaal. Zo kan je weer (een beetje) meepraten én krijg je een glimp van wat er in die chaotische puberhoofden omgaat.

1. Cringe

Letterlijk: "Tenenkrommend, ongemakkelijk." Gebruik: "Mam, je bent zo cringe!" (oftewel: "Houd op met zingen terwijl we in de supermarkt staan. Alstublieft.") Vertaling: Alles wat jij doet is momenteel genânt, zelfs ademhalen. Maar maak je geen zorgen, dat is normaal!

2. Flexen

Letterlijk: Opscheppen. Gebruik: "Kijk die jongen flexen met z'n nieuwe schoenen." Vertaling: Als je 'flexed', laat je duidelijk zien wat je hebt, of het nu een nieuwe telefoon, schoenen of een dikke score op Fortnite is. De pubervariant van "zie mij eens geweldig zijn."

3. Lowkey / Highkey

Letterlijk: Lowkey = een beetje, subtiel. Highkey = heel erg, zonder schaamte. Gebruik: "Lowkey wil ik pizza bestellen." / "Highkey haat ik wiskunde." Vertaling: Pubers leven in een wereld waar gevoelens vaak groter en dramatischer zijn. "Lowkey" gebruiken ze als ze iets niet willen toegeven, maar toch willen zeggen. "Highkey" als er geen ontkennen meer aan is.

4. Yeet

Letterlijk: Iets krachtig weggooien, of een uitroep van enthousiasme. Gebruik: (gooit sokken in de wasmand): "YEET!"Vertaling: Denk aan het moment dat je op de bank ploft na een lange dag: dat voelt ook een beetje als ‘yeet’. Het is de ultieme puber-uitroep voor alles wat krachtig of energiek aanvoelt. Perfect voor het gooien van spullen of voor een overwinningsmoment.

5. Sus

Letterlijk: Afkorting van ‘suspicious’, verdacht. Gebruik: "Die jongen gedraagt zich echt sus." Vertaling: Heeft iemand een geheim? Doet iemand vaag? Dan is het sus. Het komt uit het populaire spelletje Among Us, waarin spelers elkaar verdacht maken. Tegenwoordig is alles en iedereen 'sus', van een vreemde sms tot die afwezige blik als je vraagt naar huiswerk.

6. Cap / No cap

Letterlijk: Cap = liegen, No cap = de waarheid spreken. Gebruik: "Dat verhaal van hem is echt cap." / "Ik heb de hele dag gestudeerd, no cap." Vertaling: Als iets 'cap' is, is het een leugen. Maar als iemand iets 'no cap' zegt, wil dat zeggen dat ze écht serieus zijn. Het verschil? Ongeveer even duidelijk als de grens tussen puberlogica en ouderlogica. Dus cap.

7. Lit

Letterlijk: Geweldig, fantastisch. Gebruik: "Het feestje gisteravond was echt lit." Vertaling: Dit is de puberversie van "te gek!" of "cool!" Verwacht dat alles wat ze leuk vinden ineens ‘lit’ is, van een concert tot een avondje Netflix-bingen met vrienden.

8. Bet

Letterlijk: Akkoord, zeker weten. Gebruik: "Zie ik je morgen? Bet!" Vertaling: Het betekent iets als "ja, deal", een soort verbale high-five. Pubers gebruiken dit om te laten weten dat ze ergens voor in zijn, maar ook als ze je willen uitdagen om te laten zien dat ze gelijk hebben.

9. Slay

Letterlijk: Stralen, het helemaal voor elkaar hebben. Gebruik: "Die outfit slayt echt!" Vertaling: Slay is niet zomaar iets goed doen, het is iets zó goed doen dat je iedereen omverblaast. Dus als je puber zegt dat je “slayt” in je nieuwe jurk, dan ben je écht een topper (voor vijf minuten, want daarna ben je weer cringe).

10. Ik kan het niet meer aan...

Letterlijk: Dit is misschien geen nieuw woord, maar wel de nieuwe drama-standaard. Gebruik: "Mam, ik kan het écht niet meer aan!" Vertaling: Deze zin kan op alles slaan: van een slecht cijfer tot een mislukte poging om eyeliner perfect aan te brengen. En eerlijk? Het voelt voor hen op dat moment écht als het einde van de wereld. Dus soms is een knuffel of een "yeet" van je kant misschien niet zo’n slecht idee.

Hoe blijf je bij?

Het is een constante uitdaging om de snel veranderende taal van je puber bij te houden. Maar goed nieuws: pubertaal evolueert net zo snel als je kind, dus voor je het weet is “lit” alweer verleden tijd en hebben we een nieuw woord om mee te worstelen. Tot die tijd: probeer gewoon relaxed (of in pubertaal: chill) te blijven, knik begripvol wanneer je weer een nieuw woord hoort, en weet dat je altijd nog deze spoedcursus kunt gebruiken om een beetje mee te praten.