Winter woonkamer

Een warme winter woonkamer: zo bereid je jezelf voor

Voor je het weet worden de dagen korter en kouder, wat betekent dat je jezelf en je woning weer moet voorbereiden op het winterseizoen. Wanneer de temperatuur van buiten steeds lager daalt, wil je natuurlijk graag dat je in je eigen huis lekker warm blijft. Het klaar maken van je winter woonkamer is erg belangrijk als je de koude periode wilt doorkomen. Echter wil je niet dat het te veel gaat kosten (de energieprijzen zijn al hoog genoeg). Gelukkig hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet die niet te veel energie, geld en tijd zullen kosten. Lees dus snel verder over hoe je je woonkamer of gehele woning helemaal klaar kan maken voor de winter.

Houd jezelf goed warm

Om ervoor te zorgen dat je de gehele winterperiode overleeft, is het belangrijk dat je periodiek checkt of alles in orde is met de cv-ketel. Wanneer je namelijk wilt dat je woning snel en goed warm wordt, is het belangrijk dat er geen lucht in de radiatoren zit. Loop dus na of je de radiatoren moet ontluchten of niet. Let op of je cv-ketel vreemde geluiden maakt; zo ja, dan moet je het laten ontluchten. Wanneer dit gedaan is, dan zul je merken dat je woning sneller warm wordt. Zorg er daarnaast ook voor dat je woning goed geïsoleerd is. Overweeg om ook misschien een vloerverwarming te nemen, zodat je voeten altijd warm blijven. Vraag bij winkels zoals Vloerverwarming Store om geschikt advies voor je woning.

Van zomer naar winter: het zet in de kleine details

Hoewel veel mensen denken dat het voornamelijk belangrijk is om je cv-ketel goed te onderhouden voor een warme woning, kan het ook helpen om in de kleine details een ‘warmere’ sfeer te creëren. Waarschijnlijk is je woning namelijk nu vol met accessoires voor de zomer en de lente, dus vervang deze met een winters tintje. Haal dus een aantal dikke dekens in huis of wat zachtere vloerkleden voor een warm, winters effect. Het kan ook helpen om je gehele interieur om te gooien en een nieuw likje verf toe te voegen. Een warm kleurenpalet kan al je gevoelstemperatuur snel veranderen: denk bijvoorbeeld aan kleuren zoals rood, oranje of paars. Zo creëer je gemakkelijk een effect waardoor je woning ‘warmer’ aanvoelt.

Check de rook- en koolmonoxidemelders

Wanneer de dagen kouder en korter worden, dan zijn we als mens sneller geneigd om kaarsjes aan te steken. Niet alleen houdt je dit warm, het creëert ook een ontspannen, knusse en comfortabele sfeer waardoor je je ook warmer voelt. In het geval dat je graag kaarsen aansteekt of een eigen open haard hebt, dan is het wel belangrijk dat je goed werkende rookmelders hebt. Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om rookmelders op te hangen, dus zorg er ook voor dat je dit doet. Controleer elke week of je rook- en koolmonoxidemelders werken. Werken ze niet? Geen zorgen, vaak hoef je alleen de batterij te vervangen. Dat is een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan een nieuwe aanschaffen.