Kookeiland

Wat heb je nodig voor een kookeiland?

Een kookeiland is een toevoeging die je nieuwe of bestaande keuken een exclusieve uitstraling geeft. Daarbij is een kookeiland ook nog eens heel praktisch, want je kunt hem vaak multifunctioneel gebruiken. Naast een plek om te koken, kun je er bijvoorbeeld meteen een bargedeelte van maken, waar je vrienden, gezinsleden of andere huisgenoten gezellig kunnen borrelen terwijl jij het avondeten staat te bereiden of waar jij ‘s ochtends je kopje koffie drinkt terwijl manlief het ontbijt klaarmaakt. Met een kookeiland geef je dan ook een gevoel van luxe aan je keuken. Maar wat heb je nodig om je kookeiland zowel praktisch als stijlvol in te richten? Lees het hier!

Barkrukken

Als je van je kookeiland ook een bargedeelte wilt maken, zijn stijlvolle barkrukken die hier goed bij passen een must. Voordat je op zoek gaat naar de perfecte barkruk kookeiland, heb je allereerst voldoende ruimte nodig. Houd dan ook niet alleen rekening met voldoende bewegingsruimte van minimaal een meter achter het kookgedeelte, maar ook achter het bargedeelte. En daar stopt het meten niet, want bij het kiezen van de barkrukken is de juiste hoogte erg belangrijk. De meest comfortabele zithoogte van de barkruk is de hoogte van je keukenblad, min 30 centimeter. Kies je vervolgens voor stoere met leer beklede barkrukken bij je industriële keuken, luxe velvet exemplaren voor een hotel chique look, of maak je je Scandinavische keuken af met een set minimalistische krukken?

Verlichting

Goede verlichting bij je kookeiland is niet alleen praktisch bij het bereiden van eten, maar werkt ook nog eens sfeerverhogend. Op Gewoonstijl kun je bijvoorbeeld zien dat een of twee hanglampen boven je kookeiland het puntje op de i zijn die je keuken helemaal afmaken. Je hebt dan ook lichtpunten nodig in je muur of plafond, die in veel gevallen het makkelijkst geplaatst kunnen worden voordat je kookeiland gemonteerd wordt. Meet dus goed op waar deze lichtpunten moeten komen, zodat ze straks bijvoorbeeld mooi symmetrisch samenvallen met je kookeiland. Houd hierbij ook rekening met de plaatsing van een eventuele afzuigkap. Bij het kiezen van de juiste verlichting, kun je met een dimmer makkelijk schakelen tussen praktisch en sfeervol licht. Ga daarbij voor lampen die je makkelijk schoon kunt maken, want ze zullen rondom het kookgedeelte vrij snel vet worden.

Afvoerkanaal

Om te voorkomen dat de kooklucht zich tijdens het koken door je huis verspreidt, heb je boven of in je kookeiland een afzuigkap nodig die deze lucht afzuigt. Voordat je je kookeiland met afzuigkap aanschaft,heb je dan ook een afvoerkanaal nodig waar deze afzuigkap op aangesloten kan worden. Zo kan de lucht door de muur of door het dak naar buiten afgevoerd worden. Als je geen afvoerkanaal hebt en deze, bijvoorbeeld door het gebrek aan ruimte, niet kunt installeren, kun je kiezen voor een afzuiginstallatie die gebruik maakt van recirculatie en de kooklucht filtert in plaats van afvoert. Met deze tips maak je een praktisch en sfeervol geheel van je kookeiland!