8x leuke activiteiten voor op de achterbank

De terugreis naar huis is niet altijd gezellig. De kinderen vervelen zich, jij bent moe en ergernissen ontstaan al gauw. Wendy Online zet 8 tips op een rijtje om het leuk te houden op de achterbank. Zo kan jij rustig naar huis rijden en vermaken de kinderen zich ook.

1. Auto-bingo

Iedereen heeft het waarschijnlijk al eens voorgesteld: ‘ga alle gele auto’s maar tellen’. Leuk, maar dit kan beter! Wil je dat je kind hier echt langer dan een kwartier mee bezig is? Maak dan voor vertrek Auto-bingokaarten. Zet naast verschillende kleuren auto’s bijvoorbeeld ook een caravan, brug, fiets, paard of stoplicht op de kaart. De eerste die alle afbeeldingen heeft gezien, wint!

2. Tekenen

Altijd goed: een kleurboek. Geef je kinderen allemaal een ander boek en een set kleurpotloden (stiften eindigen al snel in de bekleding van je auto en dat is ook niet helemaal de bedoeling). Als jouw kind een beetje van tekenen houdt, is hij of zij zo een paar uur zoet. Een stapje verder gaan? Met whiteboard-stiften kun je de kinderen ook op de ramen laten tekenen!

3. Luisterboek

Zet het favoriete spannende boek van je kind(eren) aan. Wedden dat de kids gedurende het hele verhaal rustig blijven? Je kunt natuurlijk ook voor elk kind een ander verhaal op een iPod of tablet zetten. Op deze manier kan ieder kind zijn eigen verhaal luisteren en is het nóg stiller in de auto. Ideaal voor tijdens de terugreis.

4. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet

Een echte klassieker: ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Het spel dat je of uren kunt spelen of voor grote ergernissen kan zorgen. Het is hoe dan ook altijd een goede ijsbreker. Begin met iets simpels en bouw het spel steeds hoger op. Maak het je kinderen vooral niet te makkelijk en speel het spel gezellig mee.

5. Wie is het?

Was het vorige spel geen succes? Ga dan voor Wie is het? en neem wat sticky notes mee de auto in. Laat de kinderen zelf een persoon voor elkaar bedenken of bedenk zelf wat namen. Plak de briefjes op de gezichten en laat de kinderen door middel van ‘ja/nee’-vragen raden wie ze zijn.

6. Puzzelen

Puzzelboeken zijn er in overschot te vinden. Zeker tijdens de zomervakantie zijn er allerlei leuke zomeredities te krijgen. In zo’n boek staan naast puzzels ook leuke verhalen, opdrachten of spelletjes. Je kunt de kinderen één boek laten delen of ieder een boek met een ander thema geven. Wat zullen ze zoet zijn!

7. Liedjes raden

Dit is vooral voor de wat oudere kinderen. Zet de radio aan op een zender met top-40 muziek en laat de kinderen de liedjes die voorbij komen raden. Het is vrij simpel: wie als eerst het goede liedje raadt, wint. Je kunt dit bijvoorbeeld een halfuur spelen en daarna kijken wie de meeste liedjes geraden heeft.

8. Reisdagboek

Helpt echt niks? Laat je kind dan ‘co-chauffeur’ zijn. Teken van te voren op een kaart uit wat jullie route is en licht hoogtepunten uit. Plak bijvoorbeeld stickers bij de plekken waar jullie pauze houden, wanneer jullie de grens overgaan of wanneer jullie langs een mooi monument komen. Geef de kinderen een leeg notitieboek waarin ze notities kunnen maken. Op deze manier kunnen ze hun eigen reisdagboek maken.

Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!