Amber Brantsen en haar moeder Iris over hun moeder-dochterband

Al vond ze iets doodeng, haar moeder hield haar altijd voor dat ze er helemaal voor moest gaan als ze iets wilde. NOS Journaal-presentator Amber Brantsen (28), die schitterde tijdens het huwelijk van Harry en Meghan, en haar moeder Iris Ong Alok (64) over hun hechte band.

Een geel balletpakje had ze aan, weet ze nog. Gemaakt door haar moeder. Ze was een jaar of zes en nam deel aan een balletwedstrijd; een van haar dierbaarste jeugdherinneringen. En de finale, die ze – natuurlijk – haalde, was in het Stadstheater in Zoetermeer. ‘Mama en ik leefden daar samen naartoe,’ vertelt Amber. ‘We zochten muziek uit en oefenden met z’n tweeën in de woonkamer.’

Iris: ‘Ik ging helemaal los als ik iets voor haar kon maken. Ik moest creëren, had kasten vol lapjes en stoffen.’

Amber: ‘En ik vond alles mooi.’

Iris: ‘Ik ben een keer door haar school op het matje geroepen. Ik maakte ook de Sinterklaassurprises van mijn kinderen, groot en uitzinnig. Was het: “Mevrouw, kunt u zich de volgende keer een beetje inhouden? Andere ouders vinden dit niet leuk en kinderen worden jaloers.”’

Amber: ‘Ik had altijd de mooiste.’

Iris: ‘Het is iets wat Amber en ik gemeen hebben: als je iets doet, moet je het goed doen.’

In de zomer van 2017 was ze daar opeens: Amber Brantsen. Jong, enthousiast en stralend viel ze de huiskamers binnen. In drie jaar tijd klom ze van stagiair bij de NOS via het Radio 1 Journaal op naar het hoogste podium: presentator van het NOS Journaal. Haar jeugddroom. Ze was superzenuwachtig geweest bij de screentest; voor haar gevoel hing haar carrière van die ene middag af. Zo’n kans kreeg ze nooit meer. Ze was onzeker over de uitslag, er waren meer goede kandidaten. Maar Iris wist het zeker: ze wordt het. Want als Amber ergens haar zinnen op heeft gezet…

‘Onze band is heel hecht,’ zegt Iris. ‘Bij alle grote beslissingen belt ze me altijd als eerste. Toen ze vertelde dat ze naar Vleuten verhuisde, vroeg ze: “Waarom kom je hier ook niet wonen?” Maar ik werk in Den Haag. Dat op en neer reizen zag ik niet zitten.’

Haar dochters naam spreek je uit als ‘Ember’. Dat zit zo: de zus van Iris’ buurvrouw stond op het punt te bevallen en wist dat het een meisje werd. ‘Mijn man en ik hadden al de naam Amber gekozen. De buurvrouw zei: “Raad eens hoe ze gaat heten? Amber!” Daar ging onze naam! Toen bedacht ik: Brantsen kun je ook op z’n Engels uitspreken, dan maken we er Ember van: Ember Brentsen. Want wie weet heeft ze straks een internationale carrière. Nu, met haar ambities, zou dat zomaar kunnen.’

Waar komt dat ambitieuze vandaan?

Iris: ‘Ze was als kind al erg wijs voor haar leeftijd. Nieuwsgierig, leergierig. Ik hoefde nooit te zeggen: doe je huiswerk. Ze was ook altijd aan het lezen. Ik werd eens op school ontboden: “Uw dochter gebruikt van die grotemensenwoorden. Weet ze wel wat ze betekenen?”’Amber straalt ook veel zelfver­trouwen uit; is dat de verdienste van haar opvoeding?

Amber: ‘Mama hield me altijd voor dat ik er helemaal voor moest gaan als ik iets wilde. Ook al vond ik iets doodeng, zoals die balletwedstrijd. Ze gooide me in het diepe, en dat was goed voor me. En ik wilde haar niet teleurstellen, dat was het ook. Niet haar, en niet mezelf. Ik ben erg perfectionistisch. Vroeger had ik veel last van faalangst. Als ik moest optreden – of het nu dansen, voorlezen of muziek maken was – dacht ik altijd: waarom doe ik mezelf dit aan? Maar ik wilde me graag uiten. Gelukkig is dat nu voorbij. Ik geniet echt van mijn werk en daardoor sta ik daar zelfverzekerd.’

Maar de streberigheid is er nog?

Amber: ‘Zeker, ik moet en zal dit werk goed doen.’

Zitten er ook negatieve kanten aan dat perfectionisme?

Iris: ‘Ja! Ze gunt zichzelf soms geen rust. We gingen in haar laatste middelbare schooljaar in de kerstvakantie naar Suriname, want ik wilde laten zien waar ik vandaan kom. Omdat ze na die vakantie tentamens had, nam ze een ko er vol boeken mee. Bij de douane moest die koffer open; die dacht dat ze pakketjes smokkelde.’

Amber: ‘In Paramaribo wilde ik nergens heen, alleen maar leren. Jammer, achteraf.’

Iris: ‘Terwijl ze het examen op haar sloffen zou halen. Maar mevrouw wilde geen zesjes; ze wilde achten en negens. Voor lager gaat ze niet.’

Amber: ‘Ik was echt een irritant kind, haha.’

Lees het complete interview met Amber en Iris in WENDY#21, die nu in de winkels ligt.

Deel artikel

Ook interessant

Gezond Voeding
28 juli 2018

Zomers ontbijt to go: aardbei-kokos ontbijtdrink

Gezond Voeding
5 januari 2019

Goede voornemens? Huisarts Tamara weet wat daarbij helpt!

Gezond Voeding
22 november 2015

Recept: Salade van linzen met gestoomde bietjes

Stress
13 februari 2015

5 tips voor wie altijd (te) druk is

Advies Body & Mind Gezond Lifestyle Voeding
6 november 2016

5 tips om weer gezond te eten na een 'ongezond' weekend

Bewegen Gezond
8 februari 2017

8 redenen waarom yoga goed voor je is

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!