Blogger Clara stopte met haar goedbetaalde baan

Ik vergeet het nooit meer, de reacties van mijn omgeving toen ik vertelde dat ik mijn baan had opgezegd. Overal waar ik kwam, werd ik met grote ogen en open mond schaapachtig aangekeken. “Die Claar, wat zegt ze nou?” baan opgezegd

Na tien jaar als consultant bij een organisatie-adviesbureau koos ik voor het fulltime ondernemerschap. “Drie keer per jaar op vakantie, een auto van de zaak en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden – hoe kun je dat allemaal weggooien?!”, hoorde ik mensen om me heen zeggen. Mijn antwoord, “Om meer tijd over te houden voor dingen waar ik echt gelukkig van word”, was blijkbaar kul.
Ik kreeg al snel een grote opdracht aangeboden. Zo groot dat ik er vijf dagen in de week aan kwijt zou zijn. Juist nu ik meer tijd over wilde houden voor mijn kinderen, leuke dingen en mezelf. Hoe veilig het ook klonk om me weer voor vijf dagen vast te leggen, het was geen onderdeel van mijn plan. Dus ik zei nee. En weer was daar de verbazing uit mijn omgeving. Inclusief de grote ogen, open mond en schaapachtige blikken.

Als je er over nadenkt is het heel gek dat we in onze maatschappij de waarde van geluk afmeten aan externe factoren. Doe goed je best op school, krijg een goede baan, werk hard, verdien veel geld en koop mooie spullen. Want de wereld is maakbaar en geluk is te koop. Toch?
Wetenschap toont aan dat slechts tien procent (!) van ons geluk uit omstandigheden bestaat. Geld, een nieuwe relatie of een welverdiende promotie maken ons wel gelukkig, maar dit is slechts van korte duur en houdt zelden langer stand dan drie maanden.
Hoe welvarend, beroemd of succesvol je ook bent, het gevoel van ‘is dit alles?’ zal je vroeg of laat overvallen. Om de drang naar geluk te blijven verzadigen, willen we vervolgens altijd meer, meer, meer. Is het dan niet slimmer om te gaan voor duurzaam geluk?
Duurzaam geluk zit niet in iets wat je vindt of koopt, maar in wie je bent. Het gaat om de manier waarop je omgaat met de kleine, dagelijkse dingen in het leven. Daarom laat ik vaak de spullen die ik voor mezelf koop als een cadeautje inpakken. En neem ik de tijd om een kop thee te drinken met mijn kinderen, geniet ik van een bijzonder gesprek met vriendinnen of word ik blij van een leuke ontmoeting met een opdrachtgever.
Tien jaar geleden koos ik voor minder werken. Dat ‘minder’ heeft me ‘meer’ opgeleverd. Meer genieten van mijn gezin en mijn werk. En de overtuiging dat ik met mijn werk ‘meer’ bijdraag aan het leven van andere mensen: groot en klein.

Ook benieuwd naar hoe het zit met jouw duurzame geluk? Deze vragen kunnen je helpen om een antwoord te vinden:

  • Wat is geluk voor mij?
  • Hoe combineer ik werk en geluk?
  • Hoe draag ik bij aan het geluk van anderen?

Clara den Boer, psycholoog en bedrijfskundige, ontwerpt leiderschapstrajecten op basis van positieve psychologie voor bedrijven. Zij is initiatiefnemer van de Gelukskoffer (een wetenschappelijk onderbouwd lesprogramma voor groep 3/4, 5/6 en 7/8 van het Primair Onderwijs) en maker van Ondernemend Geluk, een boek met dvd waarin 48 ondernemers, wetenschappers, kunstenaars en politici aan het woord komen over het belang van geluk in je leven en in je werk.

Lees hier de eerdere blogs van Clara voor Wendy Online.

Deel artikel

Ook interessant

Gezond Voeding
21 oktober 2017

Houdt een appel eten de dokter op afstand?

Voeding
30 december 2018

Dit is hét oliebollenrecept van Robèrt van Beckhoven!

Geven & ontvangen Gezond Lifestyle
12 maart 2018

Na negen keer kanker weer olympisch kampioen

Gezond Voeding
4 oktober 2018

6x de (on) waarheid over water

Apps & Tech Brein Gezond Lifestyle
11 juni 2016

Lekker zen: 3x mediteren via een app

Gezond Voeding
25 september 2017

Deze voedingsproducten zorgen voor een goed en gezond leven

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!