fbpx

Balans tussen werk en privé: hoe doe je dat?

Een goede balans tussen werk en privé brengt ruimte voor vrije tijd en bakken rust voor jezelf én de mensen uit je omgeving. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?

Om een goede balans te krijgen tussen werk en privé draait het het allemaal om een juiste afstemming van (zorg)taken, activiteiten, verplichtingen en tijd, ruimte en rust. Het aanleren van een aantal goede gewoonten helpt je om meer balans in je levensstijl te krijgen.

1. Stem werkritme op thuisritme af

Probeer manieren te vinden om je privéleven beter met je werk te combineren. Praat bijvoorbeeld met je manager over wat de mogelijkheden zijn. Misschien kun je af en toe thuiswerken of je rooster aanpassen.

2. Zeg vaker ‘nee’

Ken je beperkingen, dan kun je makkelijker nee zeggen. Er zit namelijk een grens aan wat je allemaal kunt doen. Als je al op maximaal haalbaar zit, kun je niet nog meer taken op je nemen. Geef zelf je grens aan. Als je dat lastig vindt, vraag dan bedenktijd. Laat anderen niet je agenda bepalen.

3. Creëer ruimte voor jezelf

Plan vrije tijd in je agenda, kleine of grote opfrismomenten. Reserveer uren of dagen en als het echt niet kan, kies dan voor blokjes van vijf tot tien minuten. Dat is geen vrijaf, maar hersteltijd, tijd voor noodzakelijke ontspanning. Gun die jezelf. Dat is beter, ook voor de baas.

4. Kiezen is verliezen

Als je weet wat belangrijk voor je is, kun je minder belangrijke activiteiten laten vallen. Stel regelmatig voor jezelf vast wat belangrijk is. Want als je dat weet, bepaal je sneller wat onmiddellijk aandacht nodig heeft en wat kan wachten of weggelaten worden. Als je doel en prioriteiten helder zijn, weet je ook wat daar niet aan bijdraagt.

5. Doe niet alles zelf

We kunnen niet alles zelf doen. Toewijding aan je loopbaan of je gezin of aan andere activiteiten maakt dat je minder tijd hebt voor andere (minder voldoening gevende) zaken. Zaken als koken, boodschappen doen, schoonmaken en het plannen van vakantie kun je misschien wel uitbesteden.

6. Baken de grens tussen werk en privéleven duidelijk af

Met onze tablets, computers en smartphones zijn we voortdurend bereikbaar voor collega’s of klanten. Altijd piept of bliept er wel weer iets wat onze aandacht vraagt: een tweet, een mail, een telefoontje, een WhatApp-berichtje of LinkedIn-verzoek. Het is vaak moeilijk om onze nieuwsgierigheid te bedwingen. Dus nemen we toch die telefoon op, ook al zijn we net aan het eten. In plaats van je gegijzeld te voelen door al die apparaten en die aanhoudende informatie- en aandachtstroom kun je ook besluiten om hier minder tijd en energie aan te besteden. Of je er niet de hele dag door te laten afleiden maar enkel op bepaalde momenten. Ga eens vaker offline en stem met collega’s af wanneer je bereikbaar bent en wanneer niet. Bepaal zelf of je je mail ’s avonds beantwoordt of de telefoon nog opneemt.

7. Simplificeer

Het hoeft allemaal niet groots en meeslepend. Een feestje kan ook geslaagd zijn zonder ingewikkelde hapjes. Maak de dingen simpel voor jezelf. Bestel je hapjes bij de pizzeria om de hoek. Het hoeft ook allemaal niet perfect. Denk makkelijker! Schrijf kortere e-mails. Vraag altijd: maakt dit mijn leven eenvoudiger? Zo nee, kan ik het eenvoudiger maken? Zo ja, doe dat. Zo nee, heroverweeg de keuze.

8. Combineer

Veel bedrijven bieden faciliteiten die helpen bij het verbeteren van de werk- en privébalans. Bijvoorbeeld een stomerijdienst of kinderopvang of een sportschool. Informeer naar deze mogelijkheden.

9. Stel deadlines

Stel voor jezelf vast wanneer je een bepaald doel bereikt wilt hebben en besteed er niet meer tijd aan dan dat. Zet dus vaker een punt.

10. Niet alles moet

Als je to do list te lang is, zul je nooit het evenwicht vinden. Bepaal wat echt moet en wat niet. Wat echt moet, mag je schrappen.

11. Minder werk

Als je fulltime werkt en het ondanks alle maatregelen toch allemaal niet redt, is parttime werken wellicht een optie.

12. Minimaliseer informatie en vertraag reactiesnelheid

De overvloed aan informatie die je dagelijks bereikt, neemt een enorme hap uit je besteedbare tijd. Je lost informatieoverbelasting op door anders – zelfbewuster en assertiever – met informatie om te gaan.

Plan bijvoorbeeld je e-mailafhandeling in beperkte timeslots en blijf er de rest van de tijd af. En beantwoordt iemand als je er zelf tijd voor hebt, niet omdat je de vraag krijgt waar je antwoord blijft. Kijk ook eens via welke kanalen je allemaal nog meer informatie ontvangt en dring dit zo veel mogelijk terug. Dat schept ruimte en zo houd je tijd over voor ontspanning.

Weg stress met WENDY Workshop ‘Minder stress’

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop ‘Minder stress’. De workshop duurt vier weken.

Blok stresstest 25 Balans tussen werk en privé: hoe doe je dat?

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF