fbpx

Blue Zones: wat houdt het in en wat is het geheim?

Op een paar plekken in de wereld worden mensen met gemak honderd jaar. Wat is het geheim van deze Blue Zones? Ligt het aan het eten? Aan de levensstijl? En hoe pas je die dan toe in je eigen leven?

Blue Zones in het kort

Wat is het? Blue Zones zijn plekken waar mensen gemiddeld een stuk ouder worden dan in de rest van de wereld.

Hoe kan dat? Waarschijnlijk ligt het aan de levensstijl: in Blue Zones wordt doorgaans veel verse groente en fruit gegeten en weinig vlees. Er is een sterke sociale controle en mensen zijn dagelijks actief – ook ouderen. Doordat alle plaatsen wat geïsoleerd liggen, verandert die levensstijl niet of nauwelijks. Ook versterkt de ligging de saamhorigheid.

Waar? De tot nu toe bekende Blue Zones zijn Sardinië en Acciaroli in Italië, de Okinawa-eilanden in Japan, de gemeenschap Loma Linda in Californië, Nicoya in Costa Rica, het Griekse eiland Ikaria, en Öland, Zuid-Smålanden Noord-Oost-Skåne in Zweden.

[green_note title=”Lijstje” text=”Vijf Blue Zone-regels ☛ Eet tot je voor 80 procent vol zit. ☛ Zorg dat je iedere dag een doel hebt. ☛ Drink matig alcohol: 1 à 2 glaasjes per dag. ☛ Neem iedere dag een moment om de dagelijkse stress van je af te schudden. ☛ Doe aan ‘natuurlijke’ beweging: tuinieren, wandelen, fietsen naar je werk.” ]

Levensstijl

Bob Crébas (66) is bekend als de man die Marktplaats voor miljoenen verkocht. Nu wil hij Nederland veranderen in een Blue Zone. Hij is alvastbegonnen op zijn park Netl De Wildste Tuin.

Hoe ziet jouw Blue Zone eruit? ‘In ons park kun je gezond bezig zijn: wandelen, zwemmen, obstacle trainen, modderglijden, hutten bouwen. Campinggasten kunnen een kampvuur maken, kruiden plukken, overal staan fruit- en notenbomen, en ons strandpaviljoen heeft typische Blue Zone-gerechten: verse groenten en fruit.’ Waarom wil je ook de rest van het land aanpakken? ‘Gezond eten en bewegen zijn belangrijk in Blue Zones, maar ook saamhorigheid en opstaan met een doel. Na de verkiezing van Trump en de Brexit bedacht ik dat de hele samenleving hierbij gebaat is. Ik denk dat we samen verder komen en dat iedereen dan beter af is.’ Hoe begin je zoiets? ‘Door ons allereerst te richten op werkgelegenheid. Werk geeft mensen een reden om op te staan. Maar ook het invoeren van een suikertaks en belasting op vervuiling helpen mee. In Emmen, Groningen en Noordwijk zijn mensen al aan de slag gegaan. We moeten het samen uitvoeren.’ Meer lezen? Bob Crébas schreef een boek over dit onderwerp: ‘Het land van goed naar beter, op weg naar Blue Zone NL’, Uitgeverij Water.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF