Boek van de week: Gelukkig ouder worden

‘We don’t stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing.’– George Bernard ShawWelcome to the future

Van de meisjes die nu worden geboren, wordt naar verwachting de helft honderd jaar of ouder en van de jongens één op de drie. Dit blijkt uit nieuwe prognoses van de te verwachten levensduur die door het NIDI (Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut) zijn berekend.

Vrouwen die nu vijfenzestig jaar zijn, leven naar verwachting nog vierentwintig jaar en mannen twintig jaar. Vrouwen van rond de twintig die nu aan hun arbeidsloopbaan beginnen, leven na hun vijfenzestigste naar verwachting nog éénendertig jaar en mannen achtentwintig jaar. De levensverwachting op vijfenzestigjarige leeftijd neemt voor hen dus met zeven à acht jaar toe. Het zal duidelijk zijn dat dit grote consequenties voor de pensioenleeftijd kan hebben.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft het geen enkele zin om hier heel erg zenuwachtig van te worden, omdat tegen de tijd dat ik met pensioen ben waarschijnlijk al het geld verdampt zal zijn. Foetsie. Weg. Ergens, in een hoekje, ver weg gestopt nog in mijn gedachten, houd ik rekening met het feit dat het woord pensioen, net als geld, tegen de tijd dat ik zeventig ben, vervlogen zal zijn en in de Van Dale zal worden geschaard onder de categorie ‘Woorden die waren’.

boek gelukkig ouder worden

The future is now

In hun boek Gelukkig ouder worden, schrijven vader en zoon Kees en Bas Klinkhamer dat je er inderdaad maar beter rekening mee kunt houden dat steun vanuit de overheid in de toekomst geen vanzelfsprekendheid meer zal zijn. En dat je, ook al sta nu nog midden in het leven en kun je je niet voorstellen dat je ooit afhankelijk zou kunnen zijn van anderen, nu de nodige potjes op het vuur moet zetten. Niet alleen met betrekking tot geld, maar juist ook met betrekking tot vrienden en familie. Na zijn pensionering als hoogleraar-directeur aan de Medische Faculteit te Utrecht werd Kees Klinkhamer (1931) consultant en adviseur. Hij adviseert bedrijven en instellingen in ons zorgstelsel, geeft lezingen en publiceert in dagbladen en vakbladen over gezondheidszorg en arbeid. Vanuit zijn medische expertise en eigen ervaring weet hij als geen ander dat gelukkig ouder worden niet vanzelf gaat. ‘Blijf nieuwsgierig en omarm veranderingen. Verzetten heeft geen zin.’

Zijn zoon Bas Klinkhamer (1963) laat in het tweede deel van hun boek zien dat ouder worden een verrijkende fase is in je persoonlijke en spirituele ontwikkeling, die je meer zelfkennis en wijsheid kan brengen. Als je er voor openstaat. Dit doet hij aan de hand van sleutelbegrippen als loslaten, toelaten, aanvaarding van je lot, dankbaarheid en leegte. Bas Klinkhamer is directeur van ITIP, School voor Leven en Werk. Al ruim vijfentwintig jaar begeleidt hij mensen in hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Hij geeft lezingen, retraites en opleidingen over bezield en ontspannen leven en werken. Bas is bekend van het KRO-tv-programma De Dromendokter (2009).

Gelukkig ouder worden is een zinvoller boek dan je nu waarschijnlijk durft toe te geven…

Meer lezen?

boek gelukkig ouder worden1001 manieren om eeuwig jong te blijven 

1001 manieren om eeuwig jong te blijven… Zoals: Vermijd elke zin die begint met ‘In mijn tijd…’. Kijk elke dag vijftien minuten naar MTV. Steek nooit zakdoekjes in je mouwen. Houd eens een super kussengevecht en nog talloze andere trucjes en middeltjes ‘met succesgarantie’ om er in één klap jaren jonger uit te zien!

Oud worden zonder het zijn

boek gelukkig ouder wordenDe oudste mens aller tijden is hondertweeëntwintig geworden. En de eerste die hondervijfendertig wordt, is al geboren. Wat betekent dat voor de kinderen van nu? Weten zij dat ze eeuweling worden? Beseft een zeventigjarige dat hij nog maar net komt kijken? Op deze vragen -en vele anderen- geeft Rudi Westendorp antwoord in Oud worden zonder het te zijn. Hij legt hierin uit waarom we ouder en ouder worden en hoe we dat lange leven de baas kunnen blijven.

Waarom Franse vrouwen zo jong blijven

boek gelukkig ouder wordenVoor iedereen die inmiddels een klein vermogen heeft gespendeerd aan anti-agingproducten, zich niet kleedt volgens de regels van haar leeftijd, een beetje te veel vet aan de botten heeft zitten of in de loop der jaren het flirten is verleerd, biedt Waarom Franse vrouwen zo jong blijven uitdagende, verfrissende lessen om er goed uit te zien en je nog beter te voelen, zonder naar ‘het mes’ te grijpen. Mireille Guiliano is een Franse vrouw die haar schoonheidsgeheimen graag deelt, zodat we er allemaal profijt van kunnen hebben!boek gelukkig ouder worden

Seneca

In Gelukkig leven geeft

de Romeinse filosoof en stoïcus Seneca (ca. 4 v.Chr. – 65 n. Chr.) adviezen om in tijden van tegenspoed en hevige emoties toch gemoedsrust te vinden. Wars van getheoretiseer en de waan van de dag verkondigt Seneca een filosofie die midden in het leven staat en tot op de dag van vandaag actueel is gebleven.

 

Winnen?

Wil jij kans maken op een exemplaar van het boek van Bas en Kees Klinkhamer? Laat ons weten wat jij doet om ‘jong’ oud te worden en wie weet win jij één van de twee exemplaren van Gelukkig ouder worden. Stuur jouw mail o.v.v. ‘Gelukkig oud worden’ naar winactie@wendymultimedia.nl. De winnaars worden vrijdag 4 november persoonlijk op de hoogte gebracht.Blijf je verbazen, blijf vragen. Tot volgende week!

Janneke is Hoofdredacteur Boeken bij bol.com (lees.bol.com) en doet daar wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers verbinden. Op televisie bij de NPO praat ze je iedere eerste vrijdag van de maand bij over de nieuwste boeken, en voor Wendy zoekt Janneke met liefde naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen.

*Bron: Bol.com

Deel artikel

Ook interessant

Gezond
28 november 2016

Van zingen word je vrolijk

Gezond Lifestyle Voeding
20 december 2017

Vegan hoofdgerecht met pompoen & bloemkool van Miljuschka

Stress
13 februari 2015

5 tips voor wie altijd (te) druk is

Voeding
29 maart 2017

Recept: Italiaanse groentesalade met boekweit en balsamico

Advies Doen Gezond Uitgaan
21 mei 2016

Glutenvrije festivals & marktjes

Doen Gezond Koken Voeding
20 april 2016

Voeding met Viv: eetdagboek van Jenny Smit

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!