Boek van de week: Wees kalm temidden van het lawaai

Terwijl ik dit schrijf, bespeel ik zo strak als een snaar het toetsenbord als een drummer, dringen golven van gestreste experimentele jazz mijn geluidswegen binnen, blaast een koffie apparaat als een toornige kater (ik dacht in een rustig koffietentje me te kunnen afzonderen), zendt mijn telefoon voortdurend signalen dat er een volksstam aan mensen mijn voicemail aan het inspreken is, kan het wit rond mijn irissen zich inmiddels meten met het wit van dit (op dit punt van het artikel) lege vel, dansen de letters over het scherm en laveer ik voortdurend tussen dit stuk en mijn mailbox – al knijp ik nog zo hard in de stressbal, die mijn uiterst creatieve dochter van ballonnen en bakmeel heeft gemaakt. Omdat ik een beetje druk was, zo vond ze.

Maar dat is een onderwerp voor een volgende keer, dat op het moment je kinderen een stressbal voor je maken, je misschien even wat rust zou moeten inlassen.

En stilte.

Zij die alle stilte vrezen, hebben nooit hun hart gelezen

Wanneer ik mijn trouw aan deze schitterende zin uit het gedicht De stilte van C. S. Adama van Scheltema heb laten varen, is me niet helemaal duidelijk. Ik hoor het dwingende fluisteren wel, diep van binnen: het ‘geef me rust’-mantra. Maar toch wint dan het Belangrijke Werk het weer.

Boek Wees kalm temidden van het lawaai

Verlangde zaken

In diezelfde tijd al wanneer ik bovenstaande dichtregel dicht(er)bij me droeg, had ik een lijstje hangen met een prachtige tekst ‘Desiderata’ getiteld, wat Latijns is voor ‘Verlangde zaken. Het gedicht van de Amerikaanse schrijver Max Ehrmann (1872–1945) werd bij het grote publiek bekend nadat het in 1965 op het doodsbed van de politicus Adlai Stevenson werd gevonden, die de tekst wilde gebruiken voor zijn kerstkaarten. De Desiderata werd vaak op posters verspreid met de toevoeging dat de tekst gevonden was in de Saint Paul’s Church van Baltimore (1692). (Overigens werd hiermee gesuggereerd dat de tekst eeuwenoud was, maar de kerk dateert uit 1692, niet de tekst, die stamt uit 192).

Net als de stilte, was ik ook dat lijstje met die strelende, helende tekst kwijtgeraakt.

Tot de post kwam, enige tijd geleden, en deze mij het boek ‘Wees kalm temidden van het lawaai’ bracht: een fraaie uitgave waarin mijn verloren gewaande tekst integraal bleek te zijn opgenomen, verspreid over bladzijden die rijkelijk geïllustreerd zijn en de woorden weer tot leven is wekken.

De zinnen zijn voor iedere dag. Om je even te realiseren waar het allemaal ook alweer om gaat en te bedenken dat wat de krant ook mag schrijven en het nieuws ook mag vertellen:

‘De wereld met al zijn klatergoud, somberheid en vervlogen dromen nog steeds een prachtige wereld is.’

Ik ga naar mijn dochter. Samen stressballetjes maken.

Mooie dag & tot volgende week! 

Winnen?

Wat is jouw ultieme tip om van het leven te genieten? Laat het ons weten via winactie@wendymultimedia.nl. Meedoen kan tot en met 15 september 2016. Vrijdag 16 september 2016 maken we de winnaars bekend. Vergeet ook niet je adresgegevens te vermelden. De 3 leukste inzendingen krijgen het boek opgestuurd! Op deze winactie zijn onze actievoorwaarden van toepassing.

Janneke is Hoofdredacteur Boeken bij bol.com en doet daar wat ze het allerliefste doet: inspireren en auteurs en lezers verbinden. Op televisie bij de NPO praat ze je iedere eerste vrijdag van de maand bij over de nieuwste boeken, en voor Wendy zoekt Janneke met liefde naar boeken die jou geluk brengen, je het leven even doen vergeten of juist extra laten sprankelen.

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!