De les van stress

Stress legt haarfijn bloot waar je liefdeloos met jezelf omgaat. Arold Langeveld ziet stress daarom als een geweldige kans! Een uitnodiging om ontspannen te leven naar wat jij nodig hebt.

Detoxen, afvallen, gezonder eten, meer bewegen, niet roken, stoppen met suiker. Je lichaam bedankt je meteen met meer energie, vitaliteit en een verlaagde kans op ziekte. Klaar toch? Leef gewoon gezond, lang en gelukkig! Maar waarom doen we dat dan niet? Waarom houden we vast aan slechte gewoonten? Stress! Dat is een boosdoener. Onder druk eten we onbewuster. Te veel of juist te weinig. En we snacken, snoepen, roken, drinken en werken dan meer dan goed voor ons is.

Stresshormonen zijn functioneel bij acute dreiging, als er bijvoorbeeld een leeuw voor je neus staat. Ze maken je alert en actief. Maar wij maken deze stoffen ook zonder goede reden aan. Als je bijvoorbeeld ergens te laat gaat komen, kan je hartslag toenemen, je ademhaling versnellen en spannen spieren zich aan. Spanning maakt ons angstig en ongelukkig. We bedekken dit omdat we te bang zijn voor wat we zouden ontdekken als we het erkennen. We eten en drinken dan vaker onbewust om ons minder kwetsbaar te voelen.

Stress is een kans

Langdurige spanning is niet normaal. Stress hoort er helemaal niet ‘nu eenmaal bij’. Het ontstaat wanneer je meer geeft dan dat je te bieden hebt. Als op je tenen loopt omdat je denkt dat je anders niet goed genoeg bent. Als je je anders voordoet dan dat je je voelt. Wanneer je niet handelt naar wat je aankan maar naar wat je denkt dat er van je verwacht wordt. We moeten zoveel van onszelf dat we ons ware zelf niet meer ontmoeten. Zo druk, druk, druk zijn we met iets te worden dat we vergeten wie we nu zijn.

Maar… stress is meer! Het is ook een geweldige kans. Want stress legt haarfijn bloot waar je liefdeloos met jezelf omgaat. Het is een niet te negeren signaal van je zenuwgestel om je te laten weten dat ’t genoeg is. Een wake-up call die je aanmoedigt om ruimte te maken voor jezelf door je grenzen duidelijk aan te geven. Stress fluistert je in dat het je geboorterecht is om liefdevol te handelen naar wat jij nodig hebt.

Acht hulpvragen

Gebruik deze acht vragen om je stressgedachten te doorzien. Ga op een rustig plekje zitten. Ontspan en kijk naar de antwoorden die vanzelf in jou verschijnen.

• Wat is er hier en nu?
• Wat heb ik nu nodig?
• Moet ik er nu iets mee of kan het ook later?
• Ben ik hier verantwoordelijk voor?
• Kan het ook zonder mijn controle?
• Wie kan ik hierbij om hulp vragen?
• Wat is het ergste wat er kan gebeuren als ik het nu loslaat?
• Wat voel ik als alles gewoon mag zijn zoals het is?

Door je gedachten regelmatig te onderzoeken, komt er een moment waarop stress over wat kan komen verandert in ontspanning in wat nu is. Dat moment gun ik je van harte. Hier. Nu.

Arold Langeveld is counselor en presentatiecoach van de top van bekend en zakelijk Nederland. Deze tekst stond eerder in WENDY #2. Voor zijn eerste column klik je hier.

Stress een geweldige kans? Counselor en WENDY-columnist Arold Langeveld vindt van wel!
Deel artikel

Ook interessant

Advies Bewegen Body & Mind Gezond Goed nieuws
27 oktober 2016

11x zo kun jij vandaag nog gezond gaan leven!

Gezond Voeding
30 september 2018

Your Meal Planners dagmenu: (im)perfecte recepten voor een makkelijke dag!

Gezond Koken Voeding
15 november 2016

Koken met aanbiedingen: veggieburger met geitenkaas

Gezond
8 november 2018

5 signalen die je waarschuwen: pak een moment voor jezelf!

Gezond Goed nieuws Voeding
20 mei 2016

Wijn, ideaal voor het voorkomen van hartpijn

Bewegen Body & Mind Brein Gezond
26 oktober 2016

Zo kun je goed wakker worden zonder koffie

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!