De leukste baan die je (nog) niet kent

groepsfoto_certificaten_2

Soms weet je dat je wat anders wilt doen, maar wat dat nu precies is blijft de grote vraag. Vind je het leuk om anderen te helpen en houd je van snel resultaat? Misschien is het beroep van presentatiecoach dan wel wat voor jou.

Arold Langeveld is onder andere Wendy’s ‘goeroe’: je kent hem vast wel van zijn columns in WENDY Magazine en hier op de site. Daarnaast doet hij nog talloze andere dingen. Zo heeft hij de School voor Presentatiecoaching opgericht, uniek in zijn soort. Daar volg je een serie lesdagen en masterclasses om presentatiecoach te worden, iets wat Arold zelf ook is.

unnamedWat is er zo leuk aan dit beroep?

“Het is onwijs dankbaar. Het is eigenlijk een wonder dat je iedere keer mag aanschouwen: iemand komt enorm zenuwachtig binnen en na verloop van tijd kan hij als vanzelfsprekend zeggen wat-ie wil. Daar krijg ik als coach geen genoeg van. Het leuke is dat er enorm veel vraag naar is op dit moment, vooral uit het bedrijfsleven. Bijna overal moet weleens een presentatie gegeven worden. Daar staat tegenover dat presenteren in de top vijf staat van grootste menselijke angsten, bij de meeste mensen ook nog eens op één. Dan is het heel fijn wanneer jij als persoon hulp kunt bieden.”

Heb jij een speciale methode die je gebruikt?

“Wat je tijdens de opleiding leert, is dat je vanuit zogenaamde oordeelloosheid kunt coachen. Dat betekent dat je geen oordeel velt over hoe iemand presteert. Zelf heb je namelijk al een innerlijke rechter die je de hele dag vertelt wat je allemaal niet goed doet. Die wordt van zulke kritiek alleen maar vervelender. Wat je bij ons leert is bijvoorbeeld dat je als coach zegt wat iets met je doet, in plaats van dat je zegt dat iets fout is. Je zegt dus niet tegen je cliënt dat hij je in het vervolg moet aankijken en dat -ie het anders verkeerd doet. Wat je wel zegt, is dat je merkte dat hij je niet aankeek tijdens het presenteren en dat je je als toeschouwer daardoor niet gezien voelde. Met zulke feedback bereik je veel meer resultaat.”

unnamed2Kan iedereen presentatiecoach worden?

“Een coach moet wel invoelend zijn en empathisch. Of je man of vrouw bent maakt niet uit: ruimte maken voor iemands ontwikkeling kunnen beide. De opleiding bestaat al zes jaar en in die tijd heb ik al vele tientallen mensen opgeleid die allemaal verschillend waren. De één voegt het toe aan zijn takenpakket binnen het bedrijf waar hij of zij werkt en de ander gaat werken als zelfstandig presentatiecoach, dus je kunt alle kanten op.”

Hoe reageren mensen die ervoor hebben gekozen dit werk te doen?

“Oh, ze zijn allemaal zo blij! Stuk voor stuk laten ze me weten dat ze het zo fijn vinden dat ze dit beroep gevonden hebben, terwijl ze eerst niet eens van het bestaan ervan wisten. Het ís ook heel leuk en dankbaar om mensen te ontdoen van presentatiestress. Hoe zij hun beroep precies invullen verschilt overigens wel: waar de één liever naar de inhoud kijkt, zoals hoe presentatieslides visueel zijn opgebouwd, vindt de ander het ‘t leukst om werk te maken van nerveuze wrakken. Dat laatste kan ook heel ontroerend zijn. Wanneer die mensen zichzelf terugzien terwijl ze rustig staan te presenteren en een vloeiend verhaal houden, worden ze daar vaak best emotioneel van. Ze kunnen daarna echt iets loslaten en hebben er de rest van hun leven geen last meer van.”

Bekijk wat deelnemers zeggen over de opleiding:

Denk je dat het vak van presentatiecoach ook wel eens wat voor jou kan zijn? Op 16 april start een nieuwe opleiding en er is nog één plaats vrij. De volgende serie lesdagen begint op 7 september. Klik hier voor meer informatie.

Zou jij het leuk vinden dit werk te doen?
Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!