De positieve effecten van chocolade

Iedereen kent het wel… In een sombere stemming, lacht een reep chocolade je toe. Maar zal je het opeten of heb je daarna spijt? Wees gerust, een stukje chocolade op z’n tijd mag best. Het heeft zelfs een aantal positieve effecten op ons lichaam. 

Goed voor het humeur

Een stukje pure chocolade kan je humeur verbeteren. Dit komt omdat chocolade allerlei stoffen bevat zoals: dopamine, cafeïne, serotonine en endorfine. Cafeïne geeft je een opgewekt gevoel. Serotonine werkt kalmerend en endorfine geeft een gevoel van geluk of euforie. Dit klinkt als een ideale combinatie…

Minder kans op hartziekten

Wie dagelijks (!) chocolade eet, heeft minder kans op hart- en vaatziekten dan mensen die ons favoriete snoepgoed laten liggen. Ook verlaagt chocolade de bloeddruk. Uit een Amerikaanse studie is zelfs gebleken dat het dagelijks nuttigen van chocolade hetzelfde effect heeft als het nemen van bloeddrukverlagende medicijnen. Het gaat dan wel om 85 gram pure chocolade per dag, maar dat vinden wij niet zo erg!

Het maakt je slim

Volgens Amerikaans onderzoek  bevordert chocolade ons denkproces. Dit komt door de antioxidanten, flavonoïden, die chocolade bevat. Deze stof zit van nature in plantaardige voedingsmiddelen, zoals in veel soorten groenten, fruit, thee en in chocolade dus. Tijdens het onderzoek kregen mensen verschillende hoeveelheden flavonoïden toegediend. De mensen die er veel van binnenkregen, waren daarna beter in het uitvoeren van denkopdrachten dan de mensen die een drankje kregen met weinig flavonoïden. Bovendien formuleerden ze hun zinnen vlotter.

Een goede nachtrust

Een blokje pure chocolade voordat je je bed in kruipt, zou een goede nachtrust bevorderen. How? De donkerste chocolade is rijk aan magnesium, dat een essentieel mineraal is die ervoor zorgt dat je biologische klok op een normaal ritme blijft tikken. Je hormonen en lichaamstemperatuur krijgen een boost, waardoor jij heerlijk kunt gaan slapen.

 

Lees ook: Goed nieuws: deze chocola maakt je jonger

Deel artikel

Ook interessant

Bewegen Gezond
14 juni 2017

Waarom sporten je slimmer maakt

Gezond Voeding
11 oktober 2017

Recept: supergezonde granola

Voeding
21 februari 2017

Recept: rijstschotel met spinazie, mangochutney en pinda's

Brein Gezond Lifestyle Stress Vrijheid & balans
19 juli 2018

In je bikini op Insta: durven we dat echt allemaal?

Gezond Voeding
17 juli 2017

7x hoe overleef ik restaurants op vakantie, zonder kilo’s aan te komen? Mark Tuitert tipt…

Brein Gezond Stress
14 januari 2018

Hoe je pauzes inbouwt in je drukke bestaan

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!