Hondeneigenaren opgelet: een teek is niet ongevaarlijk

Het is deze week de Week van de Teek, en wist jij dat mensen die een hond of kat hebben bijna twee keer zoveel risico lopen op een tekenbeet dan mensen die geen huisdier hebben? Ook kunnen honden echt ziek worden van een teek. Een superhandige nieuwe app vertelt je precies wat je moet doen als je hond of kat een tekenbeet heeft.

Uit cijfers van gezondheidsorganisatie RIVM blijkt dat het aantal mensen dat besmet raakt met de ziekte van Lyme steeds verder stijgt. Vorig jaar ging het om een aantal van 27.000. Dat is een verviervoudiging ten opzichte van 20 jaar geleden. Er zijn meer teken, waardoor de kans groter is op een tekenbeet. Er zijn veel gebieden waar de teek goed kan leven: in bossen, parken en weiden, maar bijvoorbeeld ook in je eigen tuin. Om jezelf te beschermen is het belangrijk dat je regelmatig je lichaam checkt en bijvoorbeeld dichte schoenen en een lange broek draagt als je de natuur ingaat.

Let ook op je hond

Omdat er steeds meer teken komen, lopen ook onze huisdieren meer risico: ook zij kunnen ziek worden van een tekenbeet. Onze huisdieren staan ook nog eens in directer contact met de natuur. En daardoor lopen ook honden- en kattenbazen extra risico! Amerikaans onderzoek laat namelijk zien dat mensen met een huisdier bijna twee keer zoveel risico lopen om kruipende teken op het lichaam te vinden dan mensen die geen huisdier hebben.

 

Tekenscanner

Gelukkig is er nu een superhandige app waarop je precies kunt zien wat je moet doen als je een teek vindt op je huisdier of bij jezelf. Het is het beste om elke teek op te sturen naar het lab, zodat getest kan worden of de teek die jou of je huisdier heeft gebeten besmet was. De tekenscanner kun je downloaden in de Google Play en Apple Store.

 

 

 

Deel artikel

Ook interessant

Gezond
10 november 2018

5x gezonde theesoorten en hun werking op onze gezondheid

Bewegen Stress
27 februari 2017

Mark Tuitert: ‘Sporten geeft energie en vermindert stress’

Doen Luisteren Stress
26 februari 2018

Waarom het lastig is te stoppen met hollen

Brein Gezond
16 november 2018

Hoe bevordert een goed slaapritme je leven?

Body & Mind Gezond Koken Liefde Lifestyle Relatie Voeding
27 september 2018

Oproep: ben je zwanger en houd je van lekker eten…

Voeding
21 februari 2017

Recept: rijstschotel met spinazie, mangochutney en pinda's

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!