De wondere wereld van cosmetica. Alles wat je moet weten

Door de bomen het bos niet meer zien, want er bestaan tegenwoordig zo veel verschillende soorten crèmes, lotions en serums. Genoeg reden dus om te onderzoeken waar je nu precies op moet letten. 

Van de eerste aanraking met babylotion tot je favoriete parfum als volwassene, cosmetica speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Maar er valt vaak nog veel meer onder cosmetica dan je denkt. Met het woord cosmetica wordt bedoeld: alle producten die het lichaam verfraaien, verfrissen, beschermen, reinigen, verzorgen, van een prettige geur voorzien of lichaamsgeuren corrigeren.

Actieve ingrediënten en hulpstoffen

Cosmeticaproducten bestaan uit een breed scala aan ingrediënten, van complexe stoffen zoals UV-filters en conserveermiddelen tot alledaagse ingrediënten zoals water, honing en melk. Deze ingrediënten bepalen de gewenste eigenschappen van een product, zoals geur, kleur, zuurgraad, smeerbaarheid, houdbaarheid en werking.

Als je het etiket van een cosmetisch product bekijkt, valt op dat er vaak tientallen stoffen vermeld staan, elk met een specifieke functie. Dit is nodig om het gewenste effect te bereiken.

Actieve ingrediënten zijn verantwoordelijk voor de werking van het product en  worden ondersteund door hulpstoffen, die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een lotion goed smeerbaar is. Daarnaast zijn er conserveermiddelen die ervoor zorgen dat het product tot de vermelde houdbaarheidsdatum goed blijft.

Door deze mix van ingrediënten kan een cosmetisch product precies datgene doen wat het belooft. Van de bescherming tegen de zon door UV-filters tot de hydraterende werking van honing, elk ingrediënt draagt bij aan de algehele effectiviteit en gebruikservaring van het product. Zo zorgt de juiste combinatie van stoffen ervoor dat jouw favoriete crème, lotion of shampoo precies doet wat je ervan verwacht.

Feit of fabel

Door de velen producten met allemaal een verschillende werking, kan het lastig zijn om de fabels van de feiten te onderscheiden. Daarom delen wij er drie met je.

  1. Een toner gebruiken voegt niets toe

Fabel. Ook het gebruik van een toner is belangrijk in een dagelijkse routine. Een toner zorgt er namelijk voor dat de pH-waarde, na het gebruik van een cleanser, weer geneutraliseerd wordt en dat de laatste restjes vuil, make-up en cleanser verwijderd worden.

  1. Make-up delen met anderen is slecht voor je huid

Feit. Het delen van make-up met anderen kun je beter niet doen. Dit zorgt er namelijk voor dat de bacteriën van een ander over op jouw eigen huid belanden. Dit kan ervoor zorgen dat jij bijvoorbeeld puistjes krijgt of je huid geïrriteerd raakt. Zeker met producten die rondom de ogen gebruikt worden moet je oppassen. Het delen van oogmake-up kan een ooginfectie veroorzaken.

  1. Natuurlijke cosmetica is altijd duurzaam

Fabel. Producten met alleen maar natuurlijke ingrediënten zijn niet vanzelfsprekend duurzaam. Hoe duurzaam een product is, hangt af van de milieu-impact in de gehele keten en niet enkel de oorsprong van de ingrediënten. Zo kunnen bepaalde synthetische ingrediënten juist heel nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer ze een product conserveren om de houdbaarheid ervan te verlengen.

Let op

Het kan zijn dat jouw huid niet goed reageert op bepaalde stoffen in cosmetica. Dit is voor iedereen anders en betekent ook niet dat dat stofje de boosdoener is. Irritatie, ontstoken ogen of jeuk kan namelijk ook ontstaan bij producten die veilig zijn en aan alle regels voldoen. Met deze tips van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit voorkom jij gezondheidsproblemen:

  1. Lees het etiket

Bij eventuele risico’s staat er een waarschuwing op het etiket.

  1. Kijk naar de ingrediënten

Op het product staat welke stoffen erin zitten. Mogelijk bent u allergisch voor een van de deze stoffen. Dan kunt het product beter niet gebruiken.

  1. Kijk kritisch naar aanduidingen als ‘hypo-allergeen’, ‘dermatologisch getest’ en ‘pH-neutraal’

Producten met deze termen bevatten vaak minder of geen ingrediënten die klachten kunnen veroorzaken. Maar ze bieden geen garantie.

  1. hypoallergeen

Dit betekent dat de kans op een allergische reactie klein is. Maar de term is niet wettelijk beschermd. De fabrikant mag dus zelf bepalen of dit op het etiket komt.

  1. dermatologisch getest

Dit houdt in dat het product door dermatologen (huidartsen) getest is op vrijwilligers. Het zegt niet waarop getest is of wat de uitslag van de test was.

  1. pH-neutraal

Als de pH rond de 5 ligt, is de zuurgraad van het product ongeveer gelijk aan de zuurgraad van de huid. Daardoor is er minder kans op irritatie. Maar dat zegt verder niets over de ingrediënten in het product.

Bron: Mijncosmetica.nl

Wendy Zomer Special


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!

Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF