Dermatoloog Daniel Kadouch beantwoordt de meest gestelde vragen over zonnebrand: ‘Het idee dat je je huid kunt laten wennen aan de zon is achterhaald’

Hoewel de zon ons voorziet van vitamine D, brengt het ook risico’s met zich mee. In dit artikel beantwoordt Dermatoloog Daniel de meest gestelde vragen over zonnebrand, zodat jij op een veilige manier kunt genieten van zonnige dagen.

Is de zon nu echt slecht voor je lijf?

“De zon heeft zowel positieve als negatieve effecten op onze gezondheid. Hoewel de zon essentieel is voor de aanmaak van vitamine D, leidt overmatige blootstelling aan UV-straling tot huidbeschadiging, vroegtijdige veroudering en een verhoogd risico op huidkanker. Het is dus belangrijk om veilig te genieten van de zon met behulp van zonbeschermingsmaatregelen.”

Klopt het dat huidkanker vaak ontstaat op plekken waar de zon niet veel komt?

“Nee, huidkanker ontstaat juist op plekken die overmatig blootgesteld zijn aan de zon. De meest voorkomende plekken zijn dan ook het gezicht, de nek en de armen. Maar het is niet onmogelijk. Huidkanker kan ook op delen van het lichaam voorkomen die niet vaak aan de zon worden blootgesteld, zoals de voetzolen of onder de nagels. Als je twijfelt over een plekje op de huid, raadpleeg dan altijd de huisarts of dermatoloog.”

Zitten er schadelijke stoffen in sommige zonnebrandcrèmes?

“Zonnebrandcrèmes kunnen ingrediënten bevatten die irriterend of mogelijk schadelijk kunnen zijn. Het is aan te raden om ingrediënten zoals parfum en microplastics te mijden in zonnebrandcrèmes. Daarbij zijn er ook bepaalde chemische UV-filters, zoals oxybenzone en octinoxaat, die mogelijk hormoonverstorende effecten kunnen veroorzaken en een negatieve impact op het milieu kunnen hebben. Hier wordt onderzoek naar gedaan.”

Er wordt in de media de laatste tijd veel gespeculeerd over bepaalde stofjes in zonnebrandcrèmes die zouden kunnen zorgen voor huidkanker. Hoe zit dat?

“Er is geen bewijs dat ingrediënten in zonnecrèmes huidkanker veroorzaken. Integendeel, zonnecrèmes helpen juist om het bewezen risico op huidkanker te verminderen door bescherming te bieden tegen schadelijke UV-stralen. Sommige studies hebben vragen opgeworpen over de veiligheid van bepaalde chemische UV-filters, maar daar is naar mijn mening meer onderzoek voor nodig. Voor mensen met een gevoelige huid wordt zonnecrème met een zogenaamde minerale UV-filter geadviseerd. Let daarbij ook op de overige ingrediënten in de zonnecrème.”

Kun je je huid laten wennen aan de zon, waardoor je uiteindelijk minder hoeft te smeren?

“Het idee dat je je huid kunt laten wennen aan de zon is achterhaald. Je huid kan bruiner worden doordat er na zonblootstelling meer pigment (melanine) vrijkomt. Dit is eigenlijk een teken van zonschade. Ook een bruine huid biedt zeer minimale bescherming tegen UV-straling en vermindert niet de noodzaak voor zonbescherming.”

Moet je altijd opnieuw smeren, nadat je in het water gesprongen bent?

“Ja, je moet altijd opnieuw zonnecrème aanbrengen na het zwemmen. Waterbestendige zonnecrèmes kunnen tijdens korte periodes in het water beschermen, maar na zwemmen of hevig zweten moet je opnieuw smeren om effectieve bescherming te behouden.”

Is er een bepaalde fabel over zonbescherming die je zelf graag de wereld uit wilt helpen?

“Een veelvoorkomende fabel is dat je jezelf met alleen zonnecrème goed kunt beschermen tegen de zon. Goede zonbescherming is altijd een combinatie van ‘weren, kleren, smeren’: vermijd de zon tijdens de piekuren, bedek de huid met (UV-werende) kleding, inclusief pet en zonnebril, en smeer de onbedekte huid ruim in met zonnecrème SPF30 of hoger.”

 

Wendy Zomer Special


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!

Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF