Dit betekent Prinsjesdag voor jou

Tijdens Prinsjesdag 2024 worden belangrijke thema's aangesneden die de komende tijd grote invloed zullen hebben op ons dagelijks leven. Maar wat betekent dit nu concreet voor jou als inwoner van Nederland? We hebben de belangrijkste punten even voor je samengevat.

1. Veranderingen in de portemonnee

Voor iedereen goed nieuws: de koopkracht gaat omhoog. Mensen met middeninkomens, lagere inkomens en gepensioneerden kunnen volgend jaar een kleine plus verwachten. De overheid zet in op maatregelen die ervoor zorgen dat je meer geld overhoudt aan het eind van de maand. Ook blijft het kabinet werken aan de aanpak van schulden en armoede, bijvoorbeeld door incassokosten te verminderen. Toeslagen worden vereenvoudigd om ervoor te zorgen dat mensen niet tussen wal en schip vallen. "De gemiddelde Nederlander gaat er zo'n 0,7 procent op vooruit", aldus de Volkskrant.

2. Wonen: 100.000 nieuwe huizen per jaar

“De wooncrisis is een van de grootste uitdagingen”, aldus de koning. Er komt extra geld vrij voor de bouw van 100.000 nieuwe woningen per jaar. Bovendien wordt er geïnvesteerd in infrastructuur om nieuwe wijken beter bereikbaar te maken. Verwacht wordt dat de procedures voor woningbouw korter worden, zodat sneller gebouwd kan worden.

3. Zorg: eigen risico omlaag

In de zorg staat er een belangrijke verandering op de planning: “vanaf 2027 wordt het eigen risico gehalveerd naar maximaal €165 per jaar”. Dit moet ervoor zorgen dat de toegang tot zorg gelijkwaardiger wordt. Ook wordt de administratietijd voor zorgmedewerkers gehalveerd, zodat ze meer tijd hebben voor patiënten.

4. Strengere regels voor migratie

Migratie is een heikel punt. Het kabinet wil het aantal asielaanvragen terugdringen met striktere en snellere procedures, en strengere regels voor wie een Nederlands paspoort kan krijgen. Ook wordt er gewerkt aan een tijdelijke asielcrisiswet om deze plannen snel in werking te stellen. Het doel is om meer grip te krijgen op de migratiestromen en de druk op de voorzieningen te verlichten.

5. Werken: meer vast werk en stimulans voor parttimers

Om het personeelstekort aan te pakken, wil het kabinet dat parttimers meer uren gaan werken. Ze worden daarbij gestimuleerd doordat mensen die meer werken ook meer overhouden aan het eind van de maand. Het kabinet wil ook meer vaste banen creëren, zodat er minder onzekerheid is voor werkenden.

6. Onderwijs: basisvaardigheden versterken

Het onderwijs krijgt aandacht, vooral de basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen. Er komt een herstelplan om de kwaliteit te verbeteren. Daarnaast wordt er meer aandacht besteed aan het verminderen van het aantal buitenlandse studenten in het hoger onderwijs en komt er meer focus op wat Nederland nodig heeft op de arbeidsmarkt.

7. Klimaat en energie

De verduurzaming van Nederland gaat door. Er wordt flink geïnvesteerd in kerncentrales en windparken, zodat we in de toekomst kunnen blijven rekenen op groene energie. Ook wordt er gewerkt aan het verbeteren van het elektriciteitsnet, omdat er nu een gebrek aan capaciteit is voor nieuwe projecten. Dit kan uiteindelijk de kosten voor energie voor iedereen verlagen.

8. Veiligheid: focus op nationale en internationale dreigingen

In een wereld vol cyberaanvallen en geopolitieke spanningen wordt de nadruk gelegd op het versterken van onze nationale veiligheid. Nederland blijft bijdragen aan internationale samenwerking via de NAVO en de EU om onze welvaart en stabiliteit te waarborgen. Er wordt ook extra geld vrijgemaakt voor politie en defensie om Nederland veiliger te maken.

9. Landbouw en natuur: boeren krijgen meer vrijheid

De landbouwsector kan rekenen op een flinke stimulans met een budget van vijf miljard euro om de overgang naar duurzamere landbouw te versnellen. Boeren krijgen meer vrijheid om zelf te bepalen hoe ze de gestelde doelen bereiken, zonder dat er sprake is van gedwongen bedrijfsbeëindigingen.