Doe maar duurzaam: Heeft één dag zonder vlees en kort(er) douchen eigenlijk wel zin?

Minder vlees eten, korter douchen, afval scheiden: om de planeet te redden (en ervoor te zorgen dat onze (klein)kinderen er ook nog van kunnen genieten). We weten wat ons te doen staat. Toch kan het weleens voelen als een druppel op een gloeiende plaat, als je na je koude douche de tv aanzet en een uitgemergelde ijsbeer je vanaf het vasteland aanstaart. Maar laat je niet ontmoedigen: hoe klein ook, elke actie maakt een verschil.

Daarom zetten we voor je op een rijtje hoe groot de impact van jouw vleesloze woensdag, bewuste kledingkeuze en korte douche is. Misschien kunnen we zelfs je puber overtuigen de badkamer minder lang te bezetten. Uitdaging, we know.

1. Van Woensdag Gehaktdag naar Meatless Monday

Waar onze (groot)ouders zich op woensdagochtend al verheugden op de bal gehakt bij het avondeten, is dat tegenwoordig – gelukkig – anders. Steeds meer mensen eten minder of geen vlees, of kiezen voor een plantaardige variant. Maar, we weten ook: niets gaat vanzelf. Niet iedereen ontvangt een champignonburger met hetzelfde enthousiasme als jij. 

Daarom: maak het jezelf (en je tafelgenoten) gemakkelijk en introduceer een vaste vleesloze dag. Meatless Monday, bijvoorbeeld. Probeer op die dag elke keer een nieuw recept uit, of test gezamenlijk een nieuw product. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en bovenal: je maakt een verschil. Met je vegabal.

Want gemiddeld genomen bespaar je met één vleesloze dag per week – gemiddeld, uiteraard – een maand douchewater, gemiddeld 1740 gram CO2-uitstoot en een maand werken voor een boom. En je wordt er zelf ook beter van, want door meer plantaardige voedingsmiddelen te eten, grijp je vaker naar groenten, fruit en noten (hallo vezels, vitaminen en mineralen); krijg je minder verzadigd vet binnen (minder kans op hartziekten) en verbetert je spijsvertering (doei opgeblazen gevoel).

2. Singing in the speedshower

Of je de dag er nu mee begint of eindigt: een warme douche is heerlijk. Zó heerlijk, dat je er soms bijna niet onderuit kunt komen. Snappen we volledig, maar het klimaat wordt er minder gelukkig van. Je verbruikt veel water, veel energie en de chemicaliën uit je shampoo en douchegel komen allemaal in het grondwater terecht. Dit alleen al is genoeg reden om je douchebeurt acuut in te korten, maar bedenk ook eens wat een zeeën van tijd je ervoor terugkrijgt. Als elke Nederlander voortaan maximaal vijf minuten doucht in plaats van negen, besparen we met z’n allen zo’n 120 miljoen m3 water. En daarmee bespaar jij, gemiddeld genomen, meer dan €30 per jaar op. Drie pubers in huis? Tel uit je winst.

Kortom: de hoogste tijd voor de speeddouche. Om je op weg te helpen, hierbij een aantal praktische tips voor een ultrasnelle doorloop in de badkamer.

  • Gebruik een timer. Klinkt als een open (badkamer)deur, maar niets is duidelijker dan een alarm. Kom je van ver? Stel de timer dagelijks een minuut korter in, en bouw je douchebeurt geleidelijk af. 
  • Gebruik waterbesparende douchekoppen. Deze gebruiken minder water per minuut. Daar wordt niet alleen de planeet, maar ook je portemonnee gelukkig van.  
  • Overweeg een navy douche. Eh, een wat? Dit betekent de douche uitzetten als je je inzeept en je haren wast, en alleen gebruikt om af te spoelen. Het is een beetje vreemd, maar wel lekker. 

3. Slow down met fast fashion

Dat fastfood weinig voor je doet, weten we. Los van het gebrek aan voedingsstoffen, heb je bovendien na vier minuten alweer trek. Hetzelfde geldt eigenlijk voor fast fashion: je geniet even van je nieuwe sweater die helemaal hot is, maar een week later hangt de volgende trend alweer in de winkel. En dat blijkt een broek, een heel betaalbare broek zelfs, dus…

Dit model van het snel produceren en consumeren van goedkope kleding heeft een grote impact op het milieu. Want snelheid en betaalbaarheid gaan bij de meeste fastfashionmerken niet samen met duurzaamheid en ethisch verantwoord produceren. En zonder je te vertellen wat je moet doen, kún je bij de volgende keer dat je een rokje met ruches (je vierde) aanschaft, bedenken: kan dit anders?

Ons antwoord? Ja. Drie alternatieven voor fast fashion: 

  • Slow fashion: dit betekent minder kleding kopen en als je iets koopt, ga dan voor een hogere kwaliteit en tijdloos ontwerp. Zo kun je er langer van genieten.
  • Tweedehands kleding: de tijd dat je in winkeltjes met tweedehands kleding louter op riekende soepjurken en legerkisten stuitte, is voorbij. Zowel off- als online wacht superveel tweedehands kleding op een tweede leven, soms zelfs met het oude prijskaartje er nog aan – maar die hoef jij mooi niet te betalen. Dubbele winst.
  • Duurzame en ethische kledingmerken: kies voor merken die zich inzetten voor eerlijke arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijke productiepraktijken. En ook deze kleding kun je tweedehands kopen – dan ben je helemaal goed bezig. 

Werkt op meerdere fronten

Zo zie je: ook al voelt het soms alsof je niets bijdraagt met die plantaardige burger in je pan, ook kleine acties kunnen het verschil maken. Helemaal als we dat allemaal doen. Dus hup, vanavond boerenkool met ook worst en daarna een koude douche. Werkt ook uitstekend bij heethoofdige partners, pubers of peuters. Graag gedaan.  

Wendy Zomer Special


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!

Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF