fbpx

Een goed idee, die zomertijd?

Vannacht is de zomertijd weer ingegaan: de klok ging een uur vooruit. Maar wat is het idee achter het instellen van de zomertijd? En heeft het invloed op je gezondheid?

We hebben het altijd over de winter- en zomertijd, maar eigenlijk is er sprake van een standaardtijd én een zomertijd. Tijdens de zomertijd is de klok een uur vooruit gezet. Dat gebeurt op de laatste zondag van maart en op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in.

Voordelen

Al in het Romeinse Rijk werd de tijd aangepast aan de daglengte. In 1905 is de zomertijd zoals we deze nu kennen door William Willet ingesteld. Hij baalde ervan dat men sliep terwijl het allang licht was. Hij zag grote economische en praktische voordelen. Vanaf 1977 stellen we in Nederland jaarlijks de zomertijd in.

Het belangrijkste voordeel van deze periode is de energie die bespaard wordt. Door de klok een uur vooruit te zetten, wordt het pas later op de avond donker. Hierdoor hoeven er pas later op de avond lampen aan, wat energie bespaart. Kortom, goed voor de natuur én voor de portemonnee.

Gevolgen voor onze gezondheid

Over het instellen van de zomertijd zijn de meningen verdeeld. Er wordt druk gediscussieerd over of we niet moeten stoppen met het verzetten van de klok. Zo wordt gedacht dat er verschillende negatieve gevolgen zijn voor onze gezondheid.

Door de klok een uur vooruit en vervolgens weer achteruit te zetten, raakt onze biologische klok in de war. Ons dag- en nachtritme wordt verstoord en hierdoor kunnen we slaapproblemen ervaren. Dit kan vervolgens tot stress en andere gezondheidsproblemen leiden.

Wat denken jullie? Wel of geen zomertijd?

Bron: rtlnieuws.nl
Beeld: Shutterstock

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF