Favoriete Griekse recepten

Wendy's choices By June: favoriete Griekse recepten

Na haar inspirerende Greek Cooking Class met Alex en Amanda op Zakynthos, heeft Wendy een aantal heerlijke Griekse recepten verzameld die ze graag met je deelt. Tijdens de workshop leerde ze niet alleen hoe je authentieke Griekse gerechten maakt, maar ontdekte ze ook hoe de rijke smaken van het Mediterrane dieet perfect samengaan met een gezonde levensstijl. Met deze favoriete Griekse recepten breng jij de zon in je eigen keuken!

Dolmades (gevulde wijnbladeren)

Een perfect gerecht voor elke Griekse maaltijd!

Voor 6-8 personen.

Ingrediënten:

    • 500 g wijnbladeren 
    • 2 kopjes (risotto) rijst
    • 10 lente-uitjes of 3-4 witte uien, fijngehakt
    • 1 kop gehakte dille
    • 1/2 kop gehakte munt
    • 1 kop gehakte peterselie
    • 1,5 kopjes olijfolie
    • 1/2 kop pijnboompitten (optioneel)
    • 1/2 - 1 kopje rozijnen (optioneel)
  • Sap van 2 citroenen
  • Zeezout en peper


Bereidingswijze:

  • Blancheer verse wijnbladeren of gebruik bladeren op zout water (spoel deze goed af).
  • Verhit olijfolie in een pan en fruit de uien totdat ze zacht zijn.
  • Voeg rijst (bv. risotto-rijst) toe en roer door totdat het licht gecoat is met olie. Voeg citroensap, pijnboompitten, rozijnen, kruiden en water toe. Kook tot het water is opgenomen.
  • Laat het rijstmengsel afkoelen en begin de wijnbladeren te vullen. Rol de bladeren stevig op en leg ze in een pan.
  • Bedek de dolmades met water, meer citroensap en olijfolie. Zet een bord om te voorkomen dat de rolletjes open gaan tijdens het koken.
  • Kook 45 minuten en serveer op kamertemperatuur met yoghurt en extra citroen.

Grieks Pita Brood

Voor 6-8 pita’s

Ingrediënten:

  • 2 theelepels droge gist
  • 1 theelepel suiker
  • 160 ml melk (kamertemperatuur)
  • 80 ml water (kamertemperatuur)
  • 320 g bloem (sterk)
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel fijngehakte tijmblaadjes
  • 1 eetlepel olijfolie (+ extra voor het bakken)


Bereidingswijze:

  • Meng de suiker, gist, water en melk in een kom. Laat dit 5 minuten staan tot het mengsel begint te bubbelen.
  • Meng in een andere kom de bloem, zout en tijm.
  • Voeg de olijfolie toe aan het gistmengsel en roer goed door.
  • Voeg het gistmengsel langzaam toe aan de bloem, roer terwijl je gaat, en zorg ervoor dat alles goed gemengd wordt.
  • Kneed het deeg op een bebloemd oppervlak ongeveer 5 minuten tot het soepel is.
  • Smeer een kom in met olijfolie en plaats het deeg erin. Dek af met een vochtige doek en laat 40 minuten rijzen tot het in omvang verdubbeld is.
  • Verdeel het deeg in 6-8 gelijke stukken en rol elk stuk uit tot een cirkel van ongeveer 20 cm.
  • Bak de pita’s in een hete pan met een beetje olijfolie, ongeveer 2 minuten per kant, tot ze beginnen te bubbelen en goudbruin zijn.

Tip: Serveer de pita’s direct of bewaar ze voor later!

Tzatziki

Heerlijk als dip of bijgerecht bij Grieks Pita Brood

Voor 8-10 personen 

Ingrediënten:

  • 500 gram Griekse yoghurt (volvette variant werkt het beste)
  • 1 komkommer
  • 4 teentjes knoflook
  • 4-5 eetlepels olijfolie
  • 1-2 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 theelepel zout


Bereidingswijze:

  1. Rasp de komkommer.
  2. Plaats de geraspte komkommer in een zeef en druk zoveel mogelijk vocht eruit.
  3. Meng de komkommer met de yoghurt. Voeg daarna langzaam de overige ingrediënten toe, proef tussendoor voor de juiste smaakbalans.
  4. Laat het mengsel minstens 2 uur in de koelkast staan zodat de smaken goed kunnen mengen.
  5. Voor extra smaak kun je geraspte wortel toevoegen. Experimenteer ook eens met courgette, radijs of bietjes!

Mousaka

Een smakelijke klassieker voor de hele familie!

Voor 9-12 personen

Ingrediënten:

Groentebereiding:

  • 4 grote aubergines
  • 3 grote courgettes
  • 4 grote aardappelen
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Vleessaus:

  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 kilo gehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1/3 kopje wijn
  • 800 g tomaten in blokjes
  • 1 laurierblad
  • 1 kaneelstokje
  • 1 eetlepel tijm
  • Snufje suiker
  • Olijfolie, zout en peper
  • 150 g geraspte Parmezaanse kaas (of Kefalotiri)


Bechamelsaus:

  • 150 g boter
  • 150 g bloem
  • 1200 ml melk
  • Snufje nootmuskaat
  • 100 g Parmezaan
  • 3 eidooiers

Bereidingswijze:

  1. Groentebereiding:
    Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aubergines en courgettes in plakjes van 0,5 cm. Leg ze op een bakplaat, bestrijk met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Bak 20 minuten, keer halverwege om. Bak of frituur de aardappelen op dezelfde manier.
  2. Vleessaus:
    Verhit olijfolie in een pan en bak de ui 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog 2 minuten. Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin is. Roer de tomatenpuree erdoor, gevolgd door de wijn, tomaten, kruiden, suiker en zout. Laat 30 minuten sudderen tot het meeste vocht verdampt is.
  3. Bechamelsaus:
    Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Roer 2 minuten. Voeg langzaam de melk toe terwijl je blijft roeren. Breng op smaak met nootmuskaat, Parmezaan en de eidooiers.

Samenstellen:
Laag de groenten, vleessaus en bechamel in een ovenschaal. Strooi de Parmezaan erover en bak 45 minuten op 180°C.

Griekse salade

Voor 2-4 personen

Ingrediënten:

  • 2 grote, rijpe tomaten
  • 1 middelgrote komkommer
  • 1/2 rode ui
  • 1 groene paprika
  • Een handvol kalamata of zwarte olijven
  • 120-150g blok feta
  • Zeezout
  • Oregano
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel rode wijnazijn

Bereidingswijze:

  • Snijd de gewassen tomaten in hapklare stukjes.
  • Schil de komkommer deels in strepen, halveer in de lengte en snijd in halve maantjes (0,5 cm).
  • Snijd de ui dun, voeg naar wens de hele ui toe.
  • Verwijder de zaadlijsten en steel van de paprika, snijd dun en voeg toe aan de salade samen met de olijven.
  • Voeg naar smaak zout, oregano, azijn en een scheutje olijfolie toe.
  • Leg de feta bovenop de salade, strooi nog wat oregano erover en voeg een extra scheutje olijfolie toe.

Serveer direct!

Tip: Gebruik de beste en meest verse ingrediënten voor een heerlijke zomerse salade. Kappertjes of croutons zijn een lekkere toevoeging, maar laat de sla weg. Voeg de dressing pas vlak voor het serveren toe om de knapperigheid te behouden.

By June focust zich vooral op verzorgde vakanties in kleinschalige accommodaties, weg van de drukte en op idyllische locaties. De vakanties zijn inclusief huurauto zodat jij tijdens je vakantie, in je eigen ritme, de omgeving kunt ontdekken. By June biedt vakanties op zonnige bestemmingen als Spanje, Portugal, Curaçao en Bonaire. En uiteraard Griekenland!