Goed nieuws: fietsen heeft een positief effect op je mentale gezondheid

Vorige week nog deelden we dit onderzoek waaruit bleek dat lezen je levensduur met wel twee jaar kan verlengen. Ook deze week dook er weer een prettig onderzoek op. Het nieuws van vandaag? Fietsen heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Kan het beter?shutterstock_112916848

Dat fietsen goed is voor je lichaam moge duidelijk zijn. Nu blijkt dat fietsen ook een positief effect op je brein kan hebben, is deze bezigheid helemaal niet meer uit ons leven weg te denken. Stress en depressies verminderen en geheugen, redenering en planning gaan er op vooruit met een dagelijks fietstochtje. Extra bijzonder: met fietsen kun je een beter zelfbeeld ontwikkelen en dit zorgt voor meer zelfvertrouwen.

Hoe dit precies werkt? Dat is als volgt. Als je fietst, stroomt er meer bloed naar de hersenen. Je brein krijgt hierdoor meer zuurstof en voedingsstoffen en dit zorgt voor een beter functioneren. De hersenen produceren bij extra zuurstof en voedingstoffen wel tot drie keer zoveel proteïnen en deze creëren nieuwe hersencellen. Ook komen er tijdens het fietsen de stoffen serotonine en dopamine vrij en hierdoor voelen we ons vrolijker.

Bonustip voor ouderen: fietsen kan de achteruitgang van de hersenen tegengaan en is dus tevens een geneesmiddel tegen ouderdom. Wij fietsen maar weer eens wat vaker naar het werk. En jij?

Bron: Lifehack
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Ook interessant

Bewegen Brein Gezond Stress
3 januari 2018

10 voordelen van Yin yoga

Bewegen Gezond
23 oktober 2017

Stop met afvallen: word fit!

Stress
23 januari 2017

Waarom kunnen we niet meer stoppen met hollen?

Bewegen Gezond
12 juli 2017

Snel fit worden? 5 redenen waarom HIIT een hit is op fitnessgebied

Advies Body & Mind Gezond
17 oktober 2016

11 redenen waarom een koude douche écht beter is

Bewegen
3 april 2017

5 tips van Mark Tuitert tegen voorjaarsmoeheid

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!