Halina… waant zich bespied

Elke meter van de stad waar actrice Halina Reijn woont, is behangen met camera’s. Als je privacy wilt, stelt zij, kun je beter in de wildernis.

Met een kleine monitor in zijn handen liep hij naast me over de grachten. Ik was verliefd en vol bewondering over alles wat hij deed, zei en creëerde. ‘Moet je kijken!’ Vol trots strekte hij zijn armen naar me uit. Met volle aan- dacht tuurde ik naar korrelige zwart-wit- beelden op het kleine apparaat. ‘Ik zie niks, alleen maar strepen en sneeuw.’ Even later rukte hij weer vrolijk aan mijn arm. ‘En nu?’ Enthousiast duwde hij het apparaat in mijn handen. Tot mijn stomme verbazing zag ik een baby in een bedje, die vredig lag te slapen. Een paar minuten later een vrouw in een lege kamer. ‘Huh?’ Een angstig ge- voel bekroop me. De beelden kwamen van willekeurige camera’s in huizen die we passeerden. Met de monitor pikte hij het signaal op. ‘Wat eng!’

Alles is mogelijk

Mijn vriend Pieter was goed met computers. Hij soldeerde alles wat hij zag aan elkaar en ontwierp doe-het-zelf apparaten die met gemak konden concurreren met machines van duizenden euro’s. Waar we ons ook bevonden op de wereld, wij hadden altijd internet. We keken in the middle of nowhere films die hij met zelfgeknutselde beamers projecteerde op witte muren van vakantiehuizen. Gelukkig was Pieter de liefste ziel op aarde en had hij geen enkel doel met zijn talent, behalve dan aan te tonen dat er van alles mogelijk is.

Halina Reijn

is actrice en schrijfster. Ze speelt in talloze films en schittert veelvuldig op de planken als voornaam lid van Toneelgroep Amsterdam. In 2005 debuteerde ze als schrijfster met Prinsesje Nooitgenoeg, in 2016 kwam Loos uit. In 2007 won ze een Gouden Kalf, in 2013 de Theo d’Or. Ook schrijft Halina columns voor WENDY Magazine.

Gluurderswalhalla

Meer dan tien jaar later plakken we collectief de camera’s van onze computers af en komen we erachter dat we eigenlijk onophoudelijk afgeluisterd, gefilmd en bespied worden. Niet alleen door enge mannen met kwaad in de zin, maar ook door overheden, geheime diensten, social media-groot-machten, zoekmachines en politiemensen. Elke meter van de stad waar ik woon, is behangen met camera’s. In talkshows en kranten wordt gesproken over sauna’s, campings, massagesalons en openbare kleedkamers waar beelden worden gemaakt van mensen die zich  zich volledig onbespied wanen. Op Netflix zag ik een documentaire over een man die zonder camera’s maar met een hoop inventiviteit een hotel ombouwde tot gluurderswalhalla. Door middel van een speciaal ingebouwde gang in de nok van het gebouw, kon hij door een rooster zijn gasten bespioneren. Nauwgezet noteerde hij al hun bewegingen, handelingen en gedrag. Zo was hij zelfs een keer getuige van een moord en greep hij niet in. In zijn beleving was hij een belangrijk onderzoeker naar menselijk gedrag. Zijn voyeurhotel zou van belang kunnen zijn in de onophoudelijke zoektocht naar de drijfveren van de mens.

Privacy

Inmiddels leven we in een groot terrarium. Facebook, Instagram, Google en WhatsApp verzamelen gegevens van ons, waardoor we bestookt worden met gepersonaliseerde reclames en ‘nieuws’. Vrije wil dreigt een schemerig begrip te worden. Als je privacy wilt, kun je beter in de wildernis gaan wonen zonder mobiele telefoon, wifi en computer. Lekker off the grid leven met de dieren, al zijn die ook niet meer veilig sinds natuurfilmers camera’s plaatsen op afgelegen plekken en zo hele realitysoaps maken van stokstaarten of ijsberen, die daar niet eens fatsoenlijk voor worden betaald.

Nieuwe technologieën

Met weemoed denk ik terug aan de avondwandelingen over de grachten met mijn computernerd-ex Pieter die geen kwaad in de zin had, maar wel als een kind zo blij was met alle nieuwe mogelijkheden. Het duizelingwekkende tempo van de technologische ontwikkelingen overweldigt ons allemaal. Nog even en we kunnen baby’s maken van huidschilfers, organen kweken op ons hoofd, rijden we in auto’s zonder chauffeur, vrijen we met robots en hoeven we nooit meer dood. Privacy als recht is tegen die tijd vast een onbelangrijk detail geworden.

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!