Hierom klinkt jouw stem anders dan je ‘m zelf hoort…

Je kent het vast wel, je hoort je eigen stem terug op een filmpje en denkt: ‘Huh, klink ik echt zo?’. Vaak ben je teleurgesteld als je je eigen stem terughoort. Maar hoe komt het dat jij je eigen stem anders hoort?

Wanneer je geluid hoort, dan komen de geluidsgolven in je oor. Je trommelvliezen beginnen te vibreren en in je hersenen wordt dit geluid omgezet in geluid. Maar als jij zelf gaat praat, dan gebeurt er nog meer!

Twee verschillende bronnen

‘Wanneer je jezelf hoort praten, vibreren ook je stembanden en luchtwegen mee. Het geluid heeft dus twee verschillende bronnen: de geluidsgolven in je oren en je trillende stembanden’, vertelt Martin Birchall, professor in de laryngologie aan University College London, uit aan Time.

Dus de stem die jij hebt op video’s, is de stem die andere mensen horen als jij praat. Omdat je de video terugkijkt en nu niet zelf praat, hoor je je eigen stem dus echt.

Ben ik dat?

Omdat we onze ‘echte’ stem eigenlijk zo weinig horen, weten we vaak niet eens hoe deze echt klinkt. Uit een onderzoek is zelfs gebleken dat 38% van de mensen hun eigen stem niet herkent. ‘Wanneer we onze stem op een opname horen, zijn we vaak teleurgesteld’, vertelt Birchall. ‘We zijn zo gewend geraakt aan de stem in ons hoofd, ook al is dat eigenlijk een vervormd geluid.’

Bron: Time

Deel artikel

Ook interessant

Gezond
3 december 2016

Lotte Leufkens zet zich in voor gehandicapten

Stress
11 april 2017

Het complete interview van Wendy in Sophie in de mentale kreukels

Gezond Lifestyle Mode & Beauty
2 oktober 2016

Nikkies wondermiddelen

Doen Gezond Koken Voeding
20 juli 2016

Drink jezelf gezond: Verse kruidenthee – lavendel & gember

Bewegen Gezond
11 juni 2017

5x yoga bij (lage) rugpijn

Bewegen
7 mei 2017

Zo krijg je meteen zin om te gaan sporten

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!