Dementerende ouders

Hoe ga je om met dementerende ouders? We geven je 5 bruikbare tips

Als bij een van je ouders de diagnose dementie is vastgesteld, dan kan dit nieuws hard aankomen. Hoewel er in het begin weinig zal veranderen, begint er toch een uitdagend nieuw traject voor je dementerende ouders, maar ook voor jou. De achteruitgang zal in veel gevallen geleidelijk zijn, waardoor je niet abrupt zaken moet ondernemen. Toch zal, naarmate de dementie verergert, de zorgbehoefte toenemen. Als je de taak van mantelzorger op je neemt, dan zul je merken dat het langzamerhand zwaarder wordt. Om je een handje te helpen, heeft particuliere thuiszorgorganisatie Zuster Jansen de volgende handige tips op een rijtje gezet.

1. Blijven bewegen

Dat bewegen gezond is wisten we natuurlijk al een tijdje. Het blijkt zelfs de kans op dementie te verlagen, maar ook voor al dementerenden heeft het positieve effecten. Bewegen stimuleert namelijk allerlei goede processen in de hersenen. Of je nu samen gaat wandelen, fietsen, dansen of tuinieren, elke vorm van beweging is goed. Het helpt niet alleen om fysiek fit te blijven, maar verbetert ook de stemming en kan angst en verwarring verminderen. Positieve quality time dus.

2. Geduld is een schone zaak

Door stress en onbegrip kan het soms best lastig zijn om met iemand (zeker je ouders!) om te gaan waarbij dementie een grote rol speelt in het dagelijks leven. Als je ouders je even niet herkennen, is dat natuurlijk schrikken. Ook al snap je misschien niet altijd waarom ze zich zo gedragen, probeer altijd rustig en geduldig te blijven. Met een vriendelijke en kalme aanpak krijg je meer grip op de situatie en kun je samen de moeilijke momenten doorkomen. Dus, adem in, adem uit, en blijf geduldig.

3. Zorg voor structuur

Dementie kan het moeilijk maken om de tijd en plaats te begrijpen. Daarom is structuur heel belangrijk. Zorg voor een vaste routine door dingen altijd op dezelfde tijden te doen. Hang een duidelijke kalender en klok op een zichtbare plek. Dit helpt je ouder om te zien welke dag en tijd het is. Een voorspelbare routine maakt alles minder verwarrend en geeft meer rust.

4. Houd contact

Communicatie kan steeds moeilijker worden wanneer de dementie vordert. Het is belangrijk om manieren te vinden om toch verbonden te blijven met je ouder. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen. Probeer bijvoorbeeld gedeelde herinneringen op te halen, oude foto’s te bekijken of favoriete muziek af te spelen. Deze vertrouwde dingen kunnen je vader of moeder een gevoel van herkenning en veiligheid geven. Zelfs als de woorden moeilijk te vinden zijn, kunnen deze kleine momenten van verbinding veel betekenen.

5. Schakel hulp in waar nodig

Als je naasten door dementie veel zorg nodig hebben, is het vroegtijdig inschakelen van hulp erg belangrijk. Ondanks dat je natuurlijk graag zo veel mogelijk tijd met hen wil doorbrengen, moet je niet vergeten om ook goed voor jezelf te zorgen. Zorg bij dementie kan bijvoorbeeld opgevangen worden door zorg vanuit de wijk of gemeente, maar ook met particuliere thuiszorg. Zij zorgen voor een vast team van ervaren zorgverleners die je ouder helpen om langer in een vertrouwde omgeving te blijven. Particuliere thuiszorg van Zuster Jansen kan in elke fase van dementie worden ingezet, van 5-, tot 24-uurszorg.

Voor zowel je ouder als jou als mantelzorger geldt dat iedereen anders is en dat iedereen dementie op een andere manier beleeft. Deze tips kunnen een goede basis zijn, maar gebruik alleen de informatie die in jullie situatie goed werkt.