Hoe maak je je lichaam klaar voor het slapen gaan? 7 tips én slaaptraining!

Je maakt je netjes klaar voor het slapen gaan, maar dan lig je in bed en je kunt niet slapen. Herkenbaar? Er is niets vervelender dan niet kunnen slapen. En het is ook nog eens slecht voor je gezondheid. Gezondheidsklachten als hart- en vaatziekten, diabetes en een hoge bloeddruk zijn hier een voorbeeld van. Maar wat kunnen we hier aan doen? Wij geven je 7 tips inclusief een slaaptraining!

Oorzaak

Hoe komt het eigenlijk dat we niet kunnen slapen? Want hoe kan het dat jij uren naar het plafond staart en je partner zijn nachtrust wel pakt? Er is niks met jouw slaap, iedereen is in staat om te kunnen slapen. Het ligt vaak aan onszelf dat het niet lukt om in slaap te vallen. Dit heeft te maken met de volgende twee redenen:

  • We houden ons lichaam in een positie van niet slapen
  • We willen te graag in slaap vallen

Beide redenen hebben met elkaar te maken. Wanneer je lichaam zich bevindt in de zogenaamde niet slapen positie volgen er een aantal dagen waarop je niet in slaap kunt vallen. Je begint te piekeren omdat je niet kunt slapen waardoor je maar al te graag wel wilt slapen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Maar hoe zorg je er dan voor dat je ook daadwerkelijk in slaap valt?

Slaaptraining

Het antwoord hierop is eigenlijk heel simpel: om te kunnen slapen moet je moe zijn. Je zult jezelf dus moe moeten maken om uiteindelijk de ideale situatie voor het slapengaan te creëren. Het is van belang om je lichaam en geest hiervoor klaar te maken. Dus geen middagdutje, niet extra vroeg je bed in duiken in de hoop om slaap in te halen, of in de weekenden langer in bed blijven liggen om slaap in te halen. In principe zorg je er dan voor dat je je slaapritme helemaal door elkaar haalt.

Tip : Om uiteindelijk weer in een slaapritme te komen en wel in slaap te kunnen vallen ga je minder slapen.

Dé manier

Je gaat per nacht ongeveer zes uur slaap pakken. Dit is de eerste stap je die gaat zetten om uiteindelijk wél in slaap te kunnen komen. En ja, we raden aan om uiteindelijk acht uur per nacht te slapen, maar bij de start van deze training is zes uur voldoende. Heb jij voldoende aan zes uur slaap dan ga je hier dus onder zitten. Je zult streng voor jezelf moeten zijn, want ook de dutjes en het bijslapen in het weekend zijn verboden. Dit gaat er voor zorgen dat je aan het einde van de dag aardig moe bent. En dat is nou precies wat we willen bereiken!

7 tips

Heb je problemen met slaap dan jou je er vaak een aantal slechte slaapgewoontes op na. Wij geven je 7 tips om je slaap te bevorderen:

  • Vermijd het gebruik van beeldschermen voor het slapengaan. Het is inmiddels bewezen dat het licht van televisie-, computer- en telefoonschermen prikkels geeft die doorwerken als we slapen. Bovendien gaan al die beelden of teksten in je hoofd zitten. Een verontrustend mailtje, een spannende scène… Je neemt ze mee naar bed. Niet gek dat je dan onrustig slaapt, of niet meer inslaapt als je even wakker bent geworden.
  • Drink geen koffie en andere cafeïnehoudende dranken voor het slapengaan. Het nuttigen van cafeïne zorgt ervoor dat je wakker blijft. Je doet er goed aan om na zes uur geen cafeïne meer te drinken.
  • Drink geen alcohol voor het slapengaan. Het drinken van alcohol ziet men als een slaapmutsje terwijl je met een paar wijntjes op toch echt minder diep slaapt en dus sneller wakker wordt.
  • Vermijd zware maaltijden. Je lichaam moet ‘s avonds dan aan het werk om de maaltijd te verwerken en dit heeft als gevolg dat je minder makkelijk in slaap valt.
  • Ga niet laat op de avond nog sporten. Je lichaam is nog zo actief van je workout dat het moeite heeft om in slaap te komen.
  • Stop met werken vlak voordat je gaat slapen. Neem voordat je naar bed gaat de tijd om tot rust te komen. Werk blijft in je hoofd zitten en dit werkt al snel piekeren in de hand.
  • Investeer in een goed bed en kussen. Elk lichaam heeft behoefte aan een ander slaapcomfort. Verdiep je hierin om dit comfort ook te realiseren. Een goed bed, en de juiste kussens doen wonderen.

Eenvoudig gezegd, drink en eet niet te veel meer na je avondmaaltijd. Pak je rust voordat je je bed induikt. Lees een goed boek of lucht je hart bij je partner. En je zult zien dat het slapen je makkelijker afgaat.

Is slaapmedicatie een oplossing?

Je kunt niet slapen en je grijpt naar de slaapmedicatie. Een korte termijn oplossing in dit geval. Het is efficiënter om het onderliggende probleem aan te pakken. Toch kan het in sommige gevallen raadzaam zijn om slaapmedicatie te gebruiken. Bijvoorbeeld als je een hele periode niet hebt kunt slapen. Dan ben je eigenlijk gewoon te moe om andere behandelingen te starten. In dit geval is het beter jezelf ‘op te laden’ met een slaapmiddel totdat je klaar bent om wel aan slaapbehandelingen te beginnen. Je huisarts kan je hierin begeleiden.

Win een Caresse kussen

We weten dat een goede nachtrust cruciaal is om overdag goed te kunnen functioneren. Want we voelen ons nu eenmaal fysiek en mentaal lekkerder wanneer we voldoende geslapen hebben, toch? Hoe word jij wakker? Uitgerust of zou je nog wel uren door kunnen slapen? Vertel het ons, wij zijn benieuwd!

Wij mogen 100 kussens van Caresse weggeven, dus vul de enquête gauw in. Wie weet slaap jij dan binnenkort wel op een heerlijk nieuw kussen.

Blok enquête hoe word jij wakker?

In samenwerking met  Logo Caresse Boxsprings

Deel artikel

Ook interessant

Brein Gezond
21 juli 2017

33 interessante filosofische vragen om aan je lief of best friend te stellen

Gezond Voeding Winactie
27 september 2018

Recept: zwangerproof tiramisu en maak kans op het boek Oh Baby! van Denise Kortlever

Achter de schermen Gezond Voeding Wendy
19 juni 2016

Receptje uit WENDY #7 – Focaccia met vijgen

Voeding
25 maart 2017

Recept: bananen-dadelijs met cocos

Body & Mind Gezond Lifestyle Video gezond Video magazine
30 oktober 2016

VIDEO: deze BN'ers doen een boekje open over hun gezondheid

Body & Mind Brein Reizen
18 februari 2018

Blue Zones

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!