Hup, naar buiten!

shutterstock_208709620

De lente is begonnen en dat merk je: buiten begint het steeds warmer te worden en de natuur kruipt langzaam uit zijn schulp. Werk je de hele dag binnen? Ook dan kun je er de vruchten van plukken.

Zelf ga ik als het even kan naar buiten tijdens mijn lunchpauze. In maart kan het nog behoorlijk fris zijn, dus buiten lunchen zit er nog niet in. De oplossing: een rondje wandelen. Even weg uit de ruimte waar je al de hele dag doorbrengt. Je weet zelf hoe je kunt opknappen van wat frisse lucht. Een kantoorraam open haalt het simpelweg niet bij een ommetje in de buitenlucht.

Het is ook een goede gelegenheid om je lunch te laten zakken voordat je weer op die bureaustoel kruipt. Ik moet bekennen dat wanneer ik het druk heb, er niet aan ontkom soms achter mijn computer te lunchen. Je wilt gewoon je werk afkrijgen. Wanneer dat even later is gelukt, dwing ik mezelf om nog even naar buiten te gaan. Dan pak ik toch een echte pauze mee, want die is onontbeerlijk voor een goed en gezond werkritme.

Extra creativiteit

Wist je trouwens dat wetenschappelijk is bewezen dat je van wandelen ook een stuk creatiever wordt? Onderzoekers van de universiteit van Stanford kwamen erachter dat hun proefpersonen bijvoorbeeld beter konden brainstormen wanneer ze op een loopband stonden. Tijdens het lopen maak je je hoofd leeg voor nieuwe gedachten. Je zult niet de eerste zijn die een geniale inval krijgt tijdens een ommetje. Zo ging Steve Jobs altijd wandelen wanneer hij iets met iemand moest bespreken of wanneer hij vast zat in een probleem. Prima plan dus om zelf dan ook naar buiten te gaan. De oplossing draagt zich waarschijnlijk als vanzelf aan.

Over vastzitten gesproken, wandelen geldt ook als een goede remedie bij stress. Door te bewegen maakt je lichaam endorfine aan, oftewel het ‘gelukshormoon’. Daarvoor hoeft de zon niet eens te schijnen. Wie iedere dag ongeveer een halfuur beweegt, leeft bovendien gemiddeld langer en loopt minder risico op hart- en vaatziekten en diabetes.

Ga met een groepje

Zelf vind ik het altijd grappig dat ik tijdens zo’n lunchommetje mijn collega’s op een heel andere manier leer kennen, want meestal wandel ik gezellig in een groepje. Het creëert een persoonlijke band. We praten soms ook gewoon over werk, maar op de een of andere manier doen we dat altijd veel meer ontspannen dan op de werkvloer zelf.

Wordt er bij jou op je werk niet gewandeld? Informeer dan eens bij je collega’s. Grote kans dat zij er best op zitten te wachten om bijvoorbeeld lopend te vergaderen. Door elkaar op te halen voor een lunchwandelingetje zorgen jullie er bovendien voor dat niemand de kans krijgt de pauze over te slaan.

Voor op de to-do list

  • Maak tijd om even naar buiten te gaan, júist wanneer je het druk hebt.
  • Brainstormsessie? Stel voor deze lopend te houden, wat de creativiteit bevordert.
  • Hetzelfde geldt voor vergaderen: je zult zien dat problemen veel sneller worden opgelost.
  • Organiseer een vast wandelmoment waar je collega’s en jij elkaar aan herinneren. Zo blijf je niet de hele dag achter je beeldscherm geplakt zitten.

 

Rianne Koene is werkcoach bij Start People en is dé ervaringsdeskundige in Nederland op het gebied van werk en geluk op de werkvloer.

Banner_Startpeople_Wendy_970x250_v2

De beste tips om ook tijdens een kantoordag wat frisse lucht mee te pakken.
Deel artikel

Ook interessant

Gezond
8 november 2018

5 signalen die je waarschuwen: pak een moment voor jezelf!

Voeding
3 april 2018

Chicken breast

Bewegen Body & Mind Gezond Video gezond
10 augustus 2016

Beginnen met yoga was nog nooit zo makkelijk

Bewegen Gezond
2 augustus 2017

5 redenen om aan deze yogatrend te doen: barre

Gezond Voeding
6 december 2016

Koken met aanbiedingen: vegetarische lasagne met paprika

Brein Gezond
16 november 2018

Hoe bevordert een goed slaapritme je leven?

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!