Hoe overleef je als introvert een kantoor vol extroverten?

 Als introvert overleven op kantoor

Klap jij dicht tijdens een brainstorm, vind je zo’n open kantoor waar iedereen je kan horen telefoneren verschrikkelijk? En heb je het idee dat je de enige bent die hier moeite mee heeft? Maak je maar geen zorgen. Er zijn tal van manieren om als introvert te kunnen overleven op een kantoor vol extroverten.

Ben je een introvert dan is het soms moeilijk om je staande te houden op het werk als je wordt omgeven door extroverten. Even snel iets over de werkvloer roepen, belangrijke telefoontjes afhandelen terwijl iedereen mee kan luisteren of het hoogste woord voeren tijdens een vergadering… Als introvert lijkt het soms alsof je de enige van al je collega’s bent die die dingen juist niet leuk vindt om te doen. Het past gewoon niet bij je karakter, maar je hebt het gevoel dat je mee moet doen.

Voordat je je gaat terugtrekken op het toilet waar je een stille schreeuw van frustratie uit, lees onderstaande oplossingen die je handvatten bieden om in een werkomgeving vol extroverten te kunnen overleven.

1. Tijd voor jezelf

Als het kan, neem even tijd voor jezelf. Daar kun je weer energie van krijgen. Want in tegenstelling tot extroverten, haal jij geen energie uit interactie met anderen, maar laad je jezelf juist op als je je op jezelf kunt zijn.

Vooral als je in een open kantoor werkt, die juist zo zijn ingericht om de communicatie met elkaar te stimuleren, kan je je als introvert soms opgesloten voelen. Trek je als het even kan een paar minuten terug in een vergaderzaal of neem je lunch mee naar buiten om je aan de drukte van anderen te onttrekken.

2. In kleinere groepen vergaderen?

Als er weer de zoveelste vergadering met andere afdelingen staat ingepland, is het misschien een idee om je leidinggevende voor te stellen om deze sessies een keer anders aan te pakken. Bijvoorbeeld vergaderen in kleine groepen. Als introvert kom je namelijk beter tot je recht als er niet zo veel mensen om je heen zijn.

3. Koptelefoon

In zo’n open kantoorruimte is er heel wat ruis om je heen. Je buurman zit aan de telefoon, je buurvrouw bespreekt met een collega iets belangrijks aan haar bureau. Om te ontsnappen aan het geluid kun je oortjes indoen en luisteren naar je eigen favoriete, rustgevende muziek.

4. Eigen werkplek

Maak je eigen werkplek zo comfortabel mogelijk. Zet een mooie plant op je bureau of stapel een paar van je favoriete boeken op: zo creëer je een soort denkbeeldige grens tussen jou en de drukke collega die tegenover je zit, en maak je van je eigen werkplek een gezellig hoekje.

5. Medestander

Zoek een collega die je graag mag en aan wie je je kunt optrekken. Tijdens een vergadering met veel onbekenden voel je al een stuk meer op je gemak als je een collega naast je hebt met wie je het goed kunt vinden.

Bron: Popsugar.com
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!