Onze jeugd is heel gelukkig (maar voelt wel veel stress)

Daar worden we vrolijk van: 85 procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar in Nederland zegt tevreden te zijn met hun leven. Dat blijkt uit cijfers van het jaarrapport van de landelijke jeugdmonitor. 

Héél gelukkig

Voor de monitor zijn allerlei zaken onderzocht. En het blijkt heel goed te gaan met onze jeugd. 17 procent van de 7500 jongeren is héél gelukkig en 68 procent zegt gewoon gelukkig te zijn.

Het gaat beter met de jongeren

Tanja Traag, onderzoeker van het CBS, legt uit dat het eigenlijk gewoon heel goed gaat met de jongeren van deze generatie: ‘De jongeren roken en drinken minder, gaan minder vaak het criminele pad op, zijn minder vaak slachtoffer, hebben vaker werk en maken vaker hun school af.’ Daarnaast is slechts 15 procent van de  jongeren in de leeftijdsgroep ontevreden over hun sociale leven, 75 procent is positief over de lichamelijke gezondheid en maar 1 op de 50 jongvolwassenen is in sterke mate eenzaam. Het is dus niet gek dat jongeren over het algemeen tevredener en gelukkiger zijn over hun leven.

Keerzijdes

Ook werden er wat keerzijdes geconstateerd uit het onderzoek, met een paar opmerkelijke feiten. Ja daar hebben we hem weer: de prestatiedruk. Jongeren hebben vergeleken met drie jaar geleden vaker het gevoel dat ze harder en méér moeten werken. Er komen steeds meer jongeren met stressgevoelens en burn-out klachten bij de dokter. Verder was het erg opvallend dat bijna de helft aangeeft (heel) moe te zijn, dit zou weer in verband staan met prestatiedruk en hoge verwachtingen die er spelen in hun leven.

Negatieve emoties

Hoewel 59 procent van de jonge vrouwen zegt vaak positieve emoties te hebben, halen de mannen ons toch in met de 66 procent. Ondanks dat er dus over het algemeen vaker sprake is van positiviteit, hebben vrouwen dus méér negatieve emoties dan mannen. Heb jij veel last van negatieve emoties? Lees dan hier een paar tips hoe je een gelukkiger en positiever mens kan worden!

Weg stress met WENDY Workshop ‘Minder stress’

Zou jij willen leren om iets relaxter in het leven te staan? WENDY ontwikkelde in samenwerking met stressdeskundige Suzan Kuijsten een online workshop ‘Minder stress’. De workshop duurt vier weken.

workshop stress

Bron: landelijke jeugdmonitor, AD
Deel artikel

Ook interessant

Stress
7 november 2016

Energetisch genezen: oefening tegen stress

Bewegen Gezond
23 juni 2016

De sport die past bij jouw persoonlijkheid

Achter de schermen Brein Gezond Wendy
10 juli 2016

Stop met piekeren!

Gezond
6 april 2017

Het is weer de tijd van het jaar: kijk uit voor teken

Gezond Goed nieuws Voeding
12 mei 2016

Proost! Een biertje per dag is goed voor je hart

Bewegen Gezond
27 februari 2018

Gaan duurtraining en krachttraining samen of niet?

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!