Leer gemakkelijker ‘nee’ zeggen

Het is soms erg lastig om ‘nee’ te zeggen tegen bepaalde dingen. We willen anderen graag helpen en niemand teleurstellen. Toch is het ook belangrijk om ‘nee’ te durven zeggen, want als we telkens ‘ja’ tegen iets zeggen wat we eigenlijk niet heel graag willen doen, moeten we ‘nee’ zeggen tegen iets anders wat we juist wel willen doen… Wij geven je een aantal tips. 

Je bent geen verklaring schuldig

De keuze is aan jou of je ‘ja’ of ‘nee’ zegt. Als je ‘nee’ zegt, hoef je geen verklaring af te leggen aan de ander waarom je iets dan niet wilt doen. Het is jouw keuze en dat moet de ander accepteren.

Besef dat je de vraag afwijst en niet de persoon zelf

Je zegt ‘nee’ tegen de vraag die iemand je stelt. Dat betekent niet dat je de persoon die de vraag stelt, afwijst.

Je hebt het recht om nee te zeggen

Iedereen heeft het recht om ‘nee’ te zeggen tegen iemand die je een gunst vraagt, dus ook jij! Je verdient het om een avondje helemaal niets te moeten. Dat is ook wel eens lekker, nietwaar?

Denk eerst aan jezelf

Denk eerst aan jezelf, voordat je toestemt om iets voor een ander te doen. Heb je er wel tijd voor? Houd je nog tijd over voor de leuke dingen die je eigenlijk wilde doen?

Gun jezelf wat tijd om erover na te denken

Je hoeft niet gelijk ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen tegen iets. Neem de tijd om er goed over na te denken. Laat ook duidelijk blijken aan degene die iets aan je vraagt dat je er even over na moet denken.

 

 

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!