Aandacht voor vergeten kinderen

vergeten kind

In Nederland zitten ongeveer 30.000 kinderen noodgedwongen in een opvang. De kinderen zijn mishandeld, misbruikt, verwaarloosd of verstoten en kunnen nergens meer heen. In de opvanglocatie zijn ze veilig, maar het is er sober en er zijn weinig speelmogelijkheden. Sinds 2009 zet stichting Het Vergeten Kind zich in voor deze kinderen, door vrolijke activiteiten en evenementen te organiseren zodat de kinderen voor even gewoon kind kunnen zijn.

Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de ‘vergeten’ kinderen. Deze week is het De Week van het Vergeten Kind en staan de kinderen in opvanglocaties centraal. Voorafgaand aan de week organiseerde de stichting De Vrolijkste Handtekeningenactie van Nederland. Dit jaar zijn er 18.000 vlaggen versierd en op 27 januari zijn deze vlaggen verzameld op het Spuiplein in Den Haag. Elke vlag staat voor één handtekening en ook Wendy heeft samen met Lizzy een ‘handtekening’ gekleurd. Het streven is om 33.000 vlaggen te verzamelen, voor elk ‘vergeten’ kind’ één. Vandaag is de laatste dag van De Week van het Vergeten Kind en is er een slotfeest op zeven speellocaties voor 1.500 kinderen uit opvangcentra.

Máxima

Elk jaar rijkt de stichting een Kind Centraal Award uit. De prijs gaat naar een opvanglocatie, initiatief, groep, persoon of fondsenwervende activiteit die zich inzet voor vergeten kinderen. Dit jaar ging de prijs naar opvanglocatie Kompaan en De Bocht in Goirle, Noord-Brabant. De opvanglocatie heeft jeugdzorg en vrouwenopvang gecombineerd zodat ze de totale problematiek, gericht op alle gezinsleden, kunnen aanpakken. Koningin Máxima was aanwezig bij de uitreiking en ontving van de kinderen en oprichter Dinand Woesthoff de Spannende Verhalenbundel. Hierin staan verhalen en tekeningen die 80 kinderen tijdens een workshop van de stichting zelf hebben gemaakt.

Volgens de directeur van Kompaan en De Bocht, Lian Smits, voelen de kinderen zich veilig in de opvang. “Maar in een opvang wonen, is nooit makkelijk”, vertelt ze aan Brabant Nieuws. En een award verandert daar natuurlijk niets aan. Stichting Het Vergeten Kind kent veel ambassadeurs, zoals Johnny de Mol en Wendy van Dijk. Maar om alle kinderen een leven te geven zoals dat van een kind hoort te zijn – zorgeloos, vrolijk en veilig – is er nog veel meer hulp nodig. Ook na de Week van het Vergeten Kind. Wil jij ook helpen? Kijk op de website om te zien wat jij kunt doen.

Stichting Het Vergeten Kind
 

Bron: RTL nieuws, Brabantnieuws
Beeld: Stichting Het Vergeten Kind, fotograaf: Bastiaan Musscher
Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!