fbpx

Meer mannen op de yogamat

We weten allang hoe geweldig yoga is en er zijn talloze positieve effecten op te noemen. Zo heeft onderzoek aangetoond dat yoga bijdraagt aan stressreductie, het de mentale focus vergroot, je houding erdoor verbetert – evenals je humeur – en het vergroot je kracht en flexibiliteit (in deze blog lees je meer over de positieve effecten van yoga). Niet voor niets dus dat yoga booming is, alleen… waar blijven de mannen?

Mannen in de minderheid

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken, dat daar 4 op de 5 yogabeoefenaars vrouwen zijn (80%) en in Nederland zal dit – ook kijkend naar mijn eigen lessen – waarschijnlijk niet heel anders zijn. Als je er wat dieper induikt, is dit eigenlijk heel vreemd! Want sinds het ontstaan van yoga, is het duizenden jaren voornamelijk door mannen bestudeerd en beoefend. Sterker nog; het was heel lang zelfs exclusief aan mannen voorbehouden om yoga te doen! Dus waarom zijn in de meeste yogalessen de mannen in de minderheid? Er zijn een aantal historische, sociologische en psychologische factoren die hieraan bijgedragen hebben. Eén ding is zeker: tijd voor verandering!

Van Oost naar West

Ergens in het midden van de 19e eeuw bracht Indra Devi yoga vanuit India naar Amerika en maakte het daar populair. Zij was toen – bij hoge uitzondering – één van de weinige vrouwelijke studenten van de bekende yogaleraar Sri T. Krishnamacharya. Hollywoodsterren als Marilyn Monroe en Greta Garbo volgden yogales bij Indra, hierdoor werd yoga bekend onder een breder publiek maar kreeg het meteen ook het imago dat yoga iets voor (huis)vrouwen is. In de jaren ’70 werd deze opvatting nog eens versterkt, door een populair tv-programma dat zich specifiek richtte op niet-werkende moeders en huisvrouwen met een vorm van hele rustige, voor iedereen toegankelijke yoga. En tadaaaa! Het eerste vooroordeel is geboren.

Master your mindset

Wat meteen opvalt als je voor het eerst aan yoga doet, is dat er geen competitief element in zit. Je kunt niemand verslaan of er ‘beter’ in zijn dan een ander. Het gaat puur om jouw gevoel en beleving op de mat, wat yoga met joú doet (dit betekent overigens niet dat het niet uitdagend is! Hierover verderop meer). Dit vraagt voor veel mannen een andere mindset dan wat we tot nog toe in de Westerse samenleving gewend zijn. In plaats van altijd maar doorgaan, een bepaald doel of ‘succes’ willen behalen en te fixeren op het uiterlijk (de buitenkant), maakt yoga je juist nederig. Je probeert je ego los te laten en je dus niet koste wat het kost in een bepaalde houding te wringen of forceren.

Flexibel in lichaam en geest

Veel mannen (ook vrouwen trouwens!) denken ten onrechte dat ze niet aan yoga kunnen doen omdat ze niet flexibel genoeg zijn. Dat is net zoiets als veronderstellen dat je niet met hardlopen kunt beginnen, omdat je geen marathon kunt rennen. Er zijn talloze manieren om houdingen aan te passen, waardoor yoga geschikt is voor iedereen. Jong en oud, man en vrouw, zwanger, met een bepaalde blessure, etc. Door regelmatig yoga te beoefenen, zul je merken dat je vanzelf flexibeler wordt. En niet alleen fysiek, maar ook in je hoofd. Dit is dus één van de fijne effecten van yoga, maar zeker geen voorwaarde om ermee te kunnen starten!

Work-out

En er bestaan nog meer vooroordelen over yoga, bijvoorbeeld dat yoga ‘zweverig’ is (wat dat dan ook precies mag inhouden) of dat je yoga niet serieus kunt nemen als vorm van (inspannende) lichaamsbeweging. Natuurlijk is yoga veel méér dan een fysieke work-out, maar probeer tijdens een lesje Poweryoga of Vinyasa Flow maar eens niet te zweten! Dus niet alle yogavormen en –lessen draaien uitsluitend om ontspannen, stretchen en diep ademhalen op een matje. Er zijn talloze vormen van yoga, die bijvoorbeeld je spierkracht vergroten en/of het effect van cardiotraining hebben.

Echte mannen doen yoga

Een andere misvatting is, dat ‘echte’ mannen niet aan yoga doen. Dat yoga niet stoer is, niet uitdagend, maar juist suf en een veredeld theekransje. Zoals ik hierboven al geprobeerd heb duidelijk te maken: dit is zéker niet het geval! Je ziet ook steeds meer mannelijke topsporters die yoga beoefenen als aanvulling op bijvoorbeeld hardlopen, voetballen of wielrennen en ook bij Defensie is yoga tegenwoordig een vast onderdeel. Fysiek gezien zorgt yoga o.a. voor meer flexibiliteit, soepele gewrichten, een betere balans en houding, spreek je alle spiergroepen aan en heeft het een positief effect op je ademhaling.

Uit je comfortzone

Dus voor alle mannen: kom uit je comfortzone, laat je (voor)oordelen over yoga los en ervaar eens wat je er zélf van vindt en wat het voor jou kan doen. Ga de uitdaging aan en probeer gewoon eens een yogales uit. Hou hierbij in gedachten, dat niet alle yogalessen en –docenten hetzelfde zijn (verre van!). Dus als je in eerste instantie de les misschien te weinig (fysiek) inspannend vindt, geef dan niet op en probeer een andere. Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedereen een vorm van yoga is, waar hij of zij blij van wordt. Stel niet gelijk te hoge eisen aan jezelf en verwacht niet meteen wonderen. Maar ga er met een open mind naartoe, sta jezelf toe een beginner te zijn, laat je ego los en geniet van je eerste stappen op het yogapad. Ik ben heel benieuwd naar je bevindingen!

Doe je mee met mijn missie ‘Meer mannen op de yogamat’? Neem je man, vriend, mannelijke collega en/of familielid eens mee naar een yogales óf tag diegene waarvan je denkt dat hij écht eens een yogales zou moeten proberen! #meermannenopdeyogamat


Janna Krooshoop gooide na een hectische carrière in de marketing en communicatie het roer om: ze voltooide een Hatha Yoga docentenopleiding en startte haar eigen bedrijf Wanderlust Yoga in Arnhem. Als yogadocent geeft ze nu wekelijks yogalessen en workshops en runt ze een webshop met duurzame, eco-friendly (yoga)producten. Vol enthousiasme en passie voor yoga, zal Janna je regelmatig informeren, inspireren én activeren op het gebied van yoga. Je kunt Janna ook volgen op Instagram en Facebook.

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF