Onderzoek toont aan: meer vrouwen economisch zelfstandig, maar nog steeds een achterstand op mannen

Tussen 1977 en 2022 is het aandeel vrouwen dat economisch zelfstandig is gegroeid van 20% naar bijna 70%. Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit de emancipatiemonitor van het CBS, die sinds 2000 eens per twee jaar uitkomt. Bij mannen blijft het aandeel economische zelfstandigen stabiel rond de 80%.

Je bent economisch zelfstandig wanneer je ten minste het bijstandsniveau - van 1080 netto per maand - verdient. Het CBS heeft het aandeel economisch zelfstandigen berekend onder iedereen in Nederland die geen onderwijs volgt en die tussen de vijftien jaar en de AOW-leeftijd zijn.

Vrouwen werken meer en vaker

We weten nu dus dat vrouwen steeds meer economisch zelfstandig worden, maar hoe komt dat? We leggen het je uit. Vrouwen zijn namelijk meer en vaker gaan werken. In 2013 bedroeg de gemiddelde arbeidsduur bij vrouwen nog 27 uur per week. In 2021 was dit opgelopen tot 29,2 uur. 

Ook blijven vrouwen steeds vaker werken als ze moeder zijn geworden. In de generatie vrouwen geboren tussen 1945 en 1960 daalde het aandeel economisch zelfstandigen tot 30-jarige leeftijd. Tussen de 25 en 35 jaar worden veel vrouwen moeder, wat in die generaties gepaard ging met minder werken of zelfs stoppen. Dat gebeurt in de jongere generaties een stuk minder: zij blijven vaker werken als ze moeder zijn geworden.

Hoe zit het bij de mannen? 

Het aandeel economisch zelfstandige mannen blijft - sinds het CBS de inkomensstatistieken bijhoudt - stabiel rond de 80%. Er is dus geen structurele groei te zien, maar bij de mannen wordt de conjunctuur gevolgd, omdat zij vaker werken in sectoren die gevoelig zijn voor economische schommelingen zoals de bouw en ICT.

Loonkloof mannen en vrouwen

Er zijn dus gelukkig steeds meer vrouwen economisch zelfstandig. Maar dat betekent niet dat zij evenveel verdienen als mannen. Er is nog steeds een loonkloof; vrouwen verdienen gemiddeld 13% minder per uur dan mannen. Dus - zolang de loonkloof blijft bestaan - lopen vrouwen in een heel werkend leven ieder zo’n 300.000 euro mis ten opzichte van mannen.

Heb je hulp nodig op het gebied van financiële gezondheid of gelijkwaardigheid? Financieel expert Marianne Bruijn, founder van The Female Fix, helpt je graag verder!