Opvoeding: tips om met je kind over seks te praten

Zowel jongens als meisjes zijn bij de eerste keer seks gemiddeld 16,6 jaar oud. Voordat ze deze leeftijd bereiken is het belangrijk dat ze bekend zijn met de basisinformatie over seks. Maar wanneer begin je ermee en wat vertel je dan precies? Wij geven je tips om met je kind over seks te praten.shutterstock_464829344

Wat vertel je op welke leeftijd?

Kinderen van 0 tot 3 jaar leer je hoe het eigen lichaam eruitziet. Dit kun je doen met bijvoorbeeld aanwijsspelletjes. Bedenk vooraf welke woorden je wilt gebruiken en sla de geslachtsdelen niet over. Bij kinderen van 4 tot 6 jaar is het belangrijk dat je de sekseverschillen uitlegt. Leg uit waarin jongetjes anders zijn dan meisjes. Vertel bij kinderen van 7 tot 9 jaar hoe verliefdheid en zoenen in elkaar steekt. Ook de functies en reacties van de geslachtsorganen kunnen hierbij aan bod komen. Bij kinderen van 10 tot 12 jaar is het belangrijk dat meisjes zijn geïnformeerd over het menstrueren en jongens over hun eerste zaadlozing. Dit is tevens ook de leeftijd om de ins en outs over seks te vertellen.

Tips om met je kind over seks te praten: hoe begin je?

Het beste is om zo’n gesprek te beginnen tijdens de afwas, in de auto of onder het tandenpoetsen. Op deze manier kun je het lekker luchtig houden, kan je eens van onderwerp veranderen en hoef je elkaar niet voortdurend aan te kijken. Praat op het niveau van je kind en geef niet te veel informatie in één keer. Details kun je ook beter weg laten. Op deze manier wordt het niet te persoonlijk. Daarnaast is het zo dat kinderen op jonge leeftijd meer openstaan voor gesprekken over seks, omdat het nog ver van hun afstaat.

Hulpmiddelen

Ik vind jou lief

Er zijn verschillende middelen die je kunnen helpen bij het aanknopen van een gesprek, zoals diverse boeken voor verschillende leeftijdscategorieën. Zo heb je voor 3 tot 6 jarigen het boek ‘Ik vind jou lief‘ van Sanderijn van der Doef en voor kinderen vanaf 9 jaar ‘Het kleine piemelboek‘ van Hojer & Kvarnström.

Seks en internet

Een ander belangrijk onderwerp is seks en internet. Tegenwoordig staan er steeds vaker naaktfoto’s op internet van jonge pubers en komen meisjes in contact met loverboys. Bespreek dit met je kind en wijs hem of haar op de nadelen en gevaren van chatsites. Niet iedereen is wie hij zegt te zijn en grenzen worden makkelijk overschreden.

Ook fijn om even door te nemen: leer je kinderen omgaan met social media & 6 ideeën voor een leuke zondag met kinderen. Heb je zelf nog tips om met je kind over seks te praten? Laat het ons dan weten.

Bron: J/M ouders
Bron beeld: Shutterstock

Deel artikel

Ook interessant

Gezond Voeding
17 november 2016

Voeding met Viv: eetdagboek van Jetteke van Lexmond

Gezond Goed nieuws Voeding
12 april 2016

Er gaat niks boven een vers kopje thee

Brein Gezond Voeding
13 september 2017

De positieve effecten van chocolade

Bewegen
19 maart 2017

Waarom hebben we de behoefte om ons uit te rekken?

Bewegen Stress
27 februari 2017

Mark Tuitert: ‘Sporten geeft energie en vermindert stress’

Bewegen Gezond Reizen
7 december 2018

De 12 leukste items voor op de piste

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!