boost je relatie

Na vreemdgaan de relatie herstellen: ‘Het is niet onmogelijk’

In mijn vorige blog heb ik het gehad over het verschil tussen een open relatie en vreemdgaan. Mocht je die nog niet hebben gelezen, raad ik je aan dat alsnog op enig moment te doen, omdat deze twee blogs bij elkaar horen. Samen bieden ze een beeld van de dynamieken en uitdagingen die spelen wanneer vreemdgaan zich voordoet binnen een relatie.

Elke relatie heeft zijn eigen unieke dynamiek. Bij de Relatieballon kennen we de kracht en het belang van het invullen van elkaars universele relatiebehoeften, en dit is ook nu de leidraad voor het herstel van de relatie na vreemdgaan. In dit blog bespreek ik hoe wij als coaches hiermee omgaan en hoe we koppels begeleiden op de weg terug naar elkaar.

Eerst de onderste en dragende Relatiebehoefte weer invullen

Wanneer een van de partners vreemdgaat, wordt het fundament van de relatie ernstig beschadigt. Het dieptepunt is vaak bereikt in de relatiebehoefte die alle andere behoeftes draagt: Veiligheid & Support. Dit is de basis van elke relatie. Wanneer deze behoefte wordt geschonden, zoals bij vreemdgaan, verdwijnt het vertrouwen en respect vaak volledig. Zonder deze veiligheid kan geen enkele relatie op een gezonde manier bestaan.

“Veiligheid & Support” omvat niet alleen fysieke bescherming, maar vooral emotionele veiligheid. Partners moeten kunnen vertrouwen dat de ander hen ondersteunt, begrijpt, hen respecteert en hun belangen beschermt. Wanneer dat vertrouwen wordt beschaamd door vreemdgaan, begint het herstelproces met het herstellen van dit gevoel van veiligheid. Dit is de eerste, cruciale stap in de reis terug naar elkaar.

De spelregels voor herstel na het vreemdgaan

Hoewel elk koppel uniek is en de coach altijd de route kan aanpassen aan de specifieke situatie, zijn er enkele spelregels die vrijwel altijd gelden. Deze regels zijn essentieel voor het herstelproces in de eerste fase, omdat ze richting geven en helpen om de energie en focus op het herstel van de relatie te houden.

  1. Er mag geen derde persoon meer zijn

De eerste en misschien wel belangrijkste regel is dat de reis terug naar elkaar alleen kan plaatsvinden wanneer er geen derde persoon meer in het spel is. Dit betekent dat alle communicatie met en het zien van die derde persoon volledig moet stoppen. Dit is van cruciaal belang om verschillende redenen. Allereerst kan zo de energie die nodig is om de relatie te herstellen, volledig naar de partner gaan wanneer de derde persoon uit beeld is. Anders ondermijnt dit het herstel.

Daarnaast dienen beide partners volledig toegewijd te zijn aan elkaar. Het blijven zien van een derde partij ondermijnt die toewijding voor beiden en maakt het onmogelijk om het vertrouwen te herstellen. Niet ten minste geeft het tenslotte ruime om het persoonlijke leerproces van de vreemdganger onderdeel te laten zijn van de weg terug.

  1. De vreemdganger moet volledige openheid geven

Openheid is essentieel in het herstelproces. De partner die vreemd is gegaan, moet volledige openheid geven over waar hij of zij is geweest, wat er is gebeurd, en met wie hij of zij heeft gecommuniceerd. Dit is vaak een intensief proces, maar het is noodzakelijk om het vertrouwen terug te winnen. Openheid betekent ook dat de vreemdganger bereid moet zijn om gedetailleerde vragen van de partner te beantwoorden wanneer deze daar behoefte aan heeft.

  1. Rouw is onderdeel van het herstel

Het herstelproces na vreemdgaan omvat vaak een periode van rouw. Beide partners moeten de ruimte krijgen om te rouwen om het verlies van vertrouwen en de veiligheid in de relatie. Rouw is een natuurlijk onderdeel van het herstel, en het kan verschillende vormen aannemen, afhankelijk van de individuen in de relatie.  De vreemdganger heeft hierbij een belangrijke rol te spelen door het verdriet en de pijn van de partner te erkennen. Dit betekent niet alleen luisteren, maar ook oprecht medeleven tonen en de verantwoordelijkheid nemen voor de impact van het vreemdgaan. Het is belangrijk dat de vreemdganger begrijpt dat het herstel van vertrouwen tijd kost en dat dit proces niet gehaast kan worden.

  1. De partner die niet is vreemdgegaan bepaalt wanneer details worden besproken

Een ander belangrijk aspect van het proces is dat de partner die niet is vreemdgegaan de controle heeft over wanneer en welke details worden besproken. Dit betekent dat deze partner het tempo bepaalt waarin informatie wordt gedeeld en verwerkt. De vreemdganger moet bereid zijn om die vragen te beantwoorden wanneer de partner daar klaar voor is, zonder druk of weerstand.

Deze benadering geeft de partner die gekwetst is de ruimte om op zijn of haar eigen tempo te helen, en het voorkomt dat deze zich overweldigd voelt door informatie waar hij of zij nog niet klaar voor is.

Andere mindset na de rouw en het herstel van het vertrouwen

Na de fase van rouw en het herstellen van het basisvertrouwen volgt een nieuwe fase waarin de relatie verder kan worden hersteld. Dit doen we volgens de methode van de Relatieballon, waarbij we terugkijken op de aandachtspunten uit het verleden en tegelijkertijd de focus leggen op de toekomst. Dit alles gebaseerd op de invulling van de zeven universele relatiebehoeftes voor elkaar.

In deze fase nemen beide partners een gelijkwaardige rol op zich in het verdere bouwproces. Dit vergt een andere mindset en een nieuwe start. Zo markeren we de start van de volgende fase, waarin nieuwe spelregels worden opgesteld en beide partners zich opnieuw committeren aan het werken aan hun relatie. Het doel is om een nieuwe, sterkere basis te leggen waarop de relatie verder kan groeien dan hij ooit geweest is.

Conclusie

Het herstellen van een relatie na vreemdgaan is een intensief proces dat tijd, geduld en inzet van beide partners vereist. Bij de Relatieballon begeleiden we koppels stap voor stap door dit proces, waarbij we ons richten op het herstellen van vertrouwen, het doorlopen van het rouwproces en het heropbouwen van de relatie. Elke relatie is uniek, maar met de juiste mindset, openheid en toewijding is herstel mogelijk