Nieuwe wet seksuele misdrijven van kracht: wat je moet weten

Vanaf 1 juli 2024 is de nieuwe Wet seksuele misdrijven van kracht. Deze wet biedt slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag betere bescherming. Om mensen te informeren over de wet en het belang van wederzijdse instemming, is een landelijke campagne gestart.

 

Met de nieuwe wet zijn meer vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar, zowel offline als online. De straffen zijn verhoogd en de bewijslast voor aanranding en verkrachting is aangepast. Slachtoffers hoeven niet langer te bewijzen dat zij gedwongen werden. Bovendien zijn seksuele intimidatie en sexchatting nu strafbaar, en verkrachting kan niet meer verjaren.

Wederzijdse instemming

Volgens minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, heeft seksueel grensoverschrijdend gedrag ernstige gevolgen voor slachtoffers. “Met de nieuwe wet stellen we een duidelijke norm: seks hoort altijd vrijwillig en gelijkwaardig te zijn, zowel offline als online,” aldus Yeşilgöz-Zegerius. Ze benadrukt het belang van goede voorlichting over wederzijdse instemming voor en tijdens de seks.

Wat is nu strafbaar?

  • Ongewild seksueel contact: Seksueel contact doorzetten terwijl er duidelijke signalen zijn dat de ander geen seks wil.
  • Seksuele intimidatie: Iemand op intimiderende wijze seksueel benaderen op straat, openbare sites of sociale media. Dit hangt af van de inhoud, duur, frequentie, omgeving en situatie.
  • Seksueel benaderen van kinderen: Een kind onder de 16 jaar – of een kind van 16 of 17 jaar in een kwetsbare positie – seksueel benaderen, ook zonder een voorstel voor een ontmoeting.

Hoe check je wederzijdse instemming?

Het is belangrijk om altijd te checken of de ander ook seks wil, door te letten op verbale en non-verbale signalen zoals:

  • Verbaal: ‘Nee’ zeggen, huilen.
  • Fysiek: Wegduwen, wegdraaien.
  • Non-verbaal: Niet bewegen, stilhouden, bevriezen.

Meer houvast voor slachtoffers

De nieuwe wet biedt slachtoffers meer houvast voor een melding en eventueel een aangifte bij de politie. Bewijs zoals sporen op het lichaam, camerabeelden en tekstberichten blijft noodzakelijk. Slachtoffers kunnen ook hulp zoeken bij het Centrum Seksueel Geweld en Slachtofferhulp Nederland.

Over de campagne

De landelijke publiekscampagne informeert over de nieuwe wet en benadrukt dat seksueel contact altijd vrijwillig en gelijkwaardig moet zijn. De campagne, die onder andere via online en social media wordt verspreid, bevestigt de maatschappelijke norm dat seksueel ongewenst gedrag onacceptabel is.

Meer informatie over de wet en de campagne is te vinden op metelkaartrekkenwedegrens.nl.

Wendy Zomer Special


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!

Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF