Olcay Gulsen over stoppen met roken: ‘Ik rookte eerst wel 2 pakjes per dag’

Een maand stoppen met roken om dat vervolgens je hele leven vol te houden. Dat is het doel van Stoptober waarvan Olcay Gulsen dit jaar samen met Nielson en Koen Hansen ambassadrice is. ‘Ik was echt heel verslaafd,’ zegt ze over zichzelf. Nu is toch echt het tij gekeerd. Wij interviewde haar over haar (verleden) rookgewoontes.

Hoe gaat het stoppen met roken tot nu toe?

‘Het verbaast me eigenlijk hoe het me tot nu toe afgaat. Het gaat heel erg goed. Sinds het begin van Stoptober heb ik geen sigaret meer aangeraakt.’

Waarom doe je nu pas mee aan Stoptober?

‘Misschien is het wel herkenbaar voor iedereen die verslaafd is: ik probeerde elke week wel te stoppen. Maar ik was echt heel erg verslaafd, dus dat lukte nooit. Ik rookte wel 1,5 tot 2 pakjes per dag. En eigenlijk wilde ik ook helemaal niet stoppen.’

Hoe lang rook je al?

‘Al 25 jaar. Ik ben begonnen toen ik 12 was op de eerste dag van mijn middelbare school tijd. Daar waren allemaal groepjes. Alle coole mensen die stonden in de pauze te roken en de nerds niet. Ik wilde natuurlijk bij de toffe mensen horen en zo is het begonnen. Je bent zo jong dat je zo’n beslissing neemt, niet wetende dat het de rest van je leven zo’n enorme strijd is.’

Merk jij lichamelijk iets van het jarenlange roken?

‘Nee, dat vind ik wel raar. Ik kon echt wel gewoon 10 kilometer rennen zonder dat ik buiten adem raakte. En dat vond ik eigenlijk wel jammer, want dat zou wel echt een motivatie zijn geweest om eerder te stoppen met roken. Ik had niet het idee dat het mijn conditie aantastte, wat het natuurlijk wel gaat doen. Maar als ik 15 kilometer zou moeten rennen, dan kon dat gewoon. Het enige wat ik aan mijn lichaam merkte, was dat mijn huid wat lelijker werd.’

Wat is jouw grootste motivatie om mee te doen aan Stoptober?

‘Dit jaar heb ik een triathlon gelopen en toen dacht ik bij mezelf: dan ga je zo gemotiveerd sporten, maar dan kan je niet stoppen met roken. Dat is natuurlijk heel krom. Toen wilde ik gewoon echt stoppen met roken. Het is super ongezond en ik zag het ook aan mijn huid. Het werd een beetje grauwer. Je wordt lelijk van roken, het maakt je ouder en het is super ongezond. Ik dacht: wat doe je jezelf eigenlijk aan?’

Heb je al vaker geprobeerd te stoppen met roken?

‘Nee, dat heb ik nooit geprobeerd. Soms werd ik wakker met het idee: oke, ik ga nu stoppen met roken, maar dan stond ik twee uur later alweer met een sigaret in mijn handen. Dat was dan mijn meest serieuze poging om te stoppen, haha. Ik dacht ook echt dat ik niet kon stoppen met roken. Het was wel meer dan een gewoonte bij mij.’

Wat vind jij het moeilijkste aan stoppen?

‘Ik vind het wel echt moeilijk dat je stopt met roken en binnen een paar weken echt tien kilo aankomt zonder dat je meer gaat eten. Je hele stofwisseling verandert gewoon. Dat vind ik heel lastig. Maar ik ben tegelijkertijd begonnen met Weight Watchers, dus nu ben ik in plaats van de hele dag roken, de hele dag punten aan het tellen. Ook een soort verslaving, mar wel een gezonde, haha.’

Denk je dat je het vol gaat houden?

‘Ja, ik ga het echt zeker voor de rest van mijn leven volhouden. Het zou me echt verbazen als ik ooit weer ga beginnen met roken. Ik weet het zeker.’

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!