Olympisch leven na de topsport

‘Mijn doel is niet meer een EK of een WK winnen, mijn doel is kunnen genieten in het nu: dat is goud.’16c37c4b-7426-413b-aae1-0f9cb3233567

Beeld: ANP. Edith Bosch wint Olympisch brons onder de 70 kg

Judoka Edith Bosch (36) nam deel aan de Spelen van Sydney (2000), Athene (2004), Beijing (2008) en Londen (2012), waarbij ze een zilveren en twee bronzen medailles verzamelde. Het vinden van echt geluk was een lange, persoonlijke zoektocht voor haar.

Sociaal wenselijk

‘In 2004 had ik dé kans op de Olympische titel. Anderhalve minuut voor het einde van de finale stond ik een half punt voor. Er was een onderbreking en ik keek op het scorebord. Ik kon het niet geloven, nog even en ik had goud! Maar doordat ik ging nadenken, verloor ik mijn concentratie. Direct daarna maakte ik een stomme fout en verloor alsnog. In 2005 werd ik wel wereldkampioen en had ik alles: geslaagd als topsporter, een leuke vent, een groot huis, twee auto’s voor de deur en een goede baan als manager. Het plaatje zoals ik dat had bedacht en sociaal wenselijk was, was compleet. Maar gek genoeg voelde ik me leeg van binnen en ongelukkig. Hoe kon dat?’

Gênant

‘Ik dacht altijd dat ik perfect was en dat het niet aan mij lag, want ik gaf 400 procent. Anderen kregen de schuld van mijn falen en moesten het ontgelden, vooral mijn moeder. Mijn vrienden hadden voor mijn dertigste verjaardag een verkleedfeest georganiseerd; ik liep erbij als een prinses en werd opgehaald met een limousine, kreeg mooie cadeaus. Ik schaamde me en heb het op een zuipen gezet. Als topsporter ben je natuurlijk na twee wijntjes teut en ik begon iedereen de waarheid te vertellen. Heel gênant. Maar achteraf was dat het moment waarop ik besloot om gelukkig te worden.’

Dominant

‘Ik heb contact met een life-coach gezocht. ”Ik wil een zekerder topsporter worden en weer gelukkig zijn,” zei ik. Ik moest mezelf leren kennen, mijn gedrag analyseren, en ik heb dat als een topsporter aangepakt: all or nothing. Ook mijn relatie verbrak ik. Het was heel confronterend. Ik ben gaan inzien dat ik te dominant was, wat kwam door mijn onzekerheid. In twee jaar leerde ik de echte Edith kennen: de Edith die lief is en zacht.’

Goud

‘Nadat ik klaar was met mijn eigen proces, heb ik een opleiding tot life-coach gevolgd. Nu help ik mensen zoeken naar hun uitdagingen, drijfveren en eigen kracht. En naar waar ze écht gelukkig van worden. Ik ben nu een heel gelukkig mens. Blijkbaar was die sportcarriere nodig om mij hier te krijgen. Ik doe dit met dezelfde passie als het judo, met dezelfde overgave. Mijn doel is niet meer EK of een WK winnen, mijn doel is kunnen genieten in het nu: dat is goud.’

Edith schreef met Jasper Boks een boek over deze periode in haar leven: ‘Expeditie Edith’ (verschenen bij Ambo/Anthos, €15,99)

ex-judoka-edith-bosch-robinson-2013

Beeld: Nu.nl

In augustus beginnen de Olympische spelen in Rio. Velen dromen van winnen, van glorie en goud. Edith, schoonspringster Daphne Jongejans Bousquet en hockeyster Lisette Stevens weten er alles van. Drie ontroerende verhalen over Olympisch leven na de topsport, lees je in WENDY #8, nu in de winkel (of bestel ‘m online)! En je kunt ook het yogapakje van Wendy van Dijk winnen …

Tekst: Bram de Graaf

 

Lees ook:
Wendy’s week: 49
Deel artikel

Ook interessant

Gezond Voeding
9 januari 2018

10 x zo weersta je verleidingen in de supermarkt

Gezond Goed nieuws Voeding
24 juni 2016

Rode wijn voor een mooie haardos!

Voeding
17 mei 2017

Recept: sorbet van komkommer met hangop, meringues en dille

Gezond Voeding
7 november 2017

5 feiten en fabels over ontbijten

Gezond Stress Vriendschap
3 januari 2017

Waarom vrije tijd gelukkig maakt

Gezond Voeding
7 juni 2017

Recept: Kim Feenstra’s malse kip piri piri

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!