Onze Lisa over een leven met diabetes: ‘Soms voel ik mij best eenzaam met die diabetes’

Lisa is werkzaam bij ons op de redactie van WENDY Online en sinds vier jaar weet zij dat ze diabetes type 1 heeft. Vandaag is het Wereld Diabetes Dag en in een persoonlijke blog vertelt Lisa wat voor een invloed het hebben van diabetes heeft op haar dagelijkse leven. Lisa: ‘Soms ben ik bang om de nacht in te gaan. Bang dat mijn glucose ‘s nachts te laag wordt en ik de volgende dag niet vooruit te branden ben.’

‘Jouw leven zal voor goed veranderen, meisje.’ Het waren de woorden van de huisarts toen bij mij diabetes type 1 werd ontdekt. Het is nu bijna vier jaar geleden en ik kan je zeggen: de dokter had gelijk. Veel mensen denken bij diabetes waarschijnlijk aan zo min mogelijk suiker eten, maar het is veel gecompliceerder dan dat. Die onbezorgdheid in je leven, die je als kind zó ervaarde, is weg. Je moet altijd en overal je grootste vriend, en tegelijkertijd grootste vijand, mee naartoe nemen. Ik heb het natuurlijk over suiker.

Een leven met diabetes

Aan de buitenkant zie je niks aan mij, behalve de sensor die ik op mijn arm heb. Met een scanner of mijn telefoon kan ik makkelijk en snel mijn bloedsuiker meten. Dat is al een hele vooruitgang op de dagelijkse vingerprik die ik eerst had. Ik denk dat diabetes voor veel mensen een redelijk onbekende ziekte is. Dat had ik zelf eigenlijk ook. Voordat ik diabetes kreeg, dacht ik ook dat het alleen met eten te maken had. Hoewel mensen vaak niks aan mij merken, is het wel een ziekte waarmee je iedere dag bezig bent. Het eerste wat ik doe als ik wakker word, is mijn suiker checken en het laatste wat ik doe voordat ik ga slapen, is mijn suiker checken. Soms ben ik bang om de nacht in te gaan. Bang dat mijn glucose ‘s nachts te laag wordt en ik de volgende dag niet vooruit te branden ben. Of bang dat ik niet eens wakker word van die vreselijke hypo…

Lisa diabetes

Gezelligheid

Ik moet toegeven dat ik wel van gezelligheid en de nodige drankjes houd. Toch is alcohol wel een dingetje. Om het even simpel uit te leggen: alcohol doet je bloedsuiker eerst stijgen. Je lever zet de insuline even aan de kant, want die alcohol moet eerst je lichaam uit. Als dat gebeurd is, dan gaat de insuline ineens weer werken en daalt je suiker. Pieken en dalen dus na wat alcoholische drankjes, maar af en toe heb je het er wel voor over.

Alleen met diabetes

Hoewel iedereen mij altijd wil helpen met mijn ziekte, voel ik me soms best eenzaam. Daarmee bedoel ik dat je het toch altijd alleen moet doen. Mijn vrienden of familie kunnen mij wel helpen met berekenen hoe veel ik voor een bepaald gerecht moet spuiten, maar uiteindelijk ben ik het die de spuit ook echt in mijn buik of been moet zetten. Ik ben het die soms met angst de nacht in ga. Ik ben het die niet zomaar kan sporten zonder dat ik daarvoor mijn insuline aan moet passen (minder spuiten). Ik ben het die áltijd iets te eten of drinken bij mij moet hebben voor het geval dat ik me niet goed voel. Dan kunnen nog zo veel mensen je erbij helpen, maar je moet het, in the end, toch alleen doen. Veel mensen beseffen zich niet dat dit ook bij een leven met diabetes hoort.

Toekomstdroom

Gelukkig is diabetes wel te behandelen, maar nog niet te genezen. Ik ben bang voor complicaties op de lange termijn. Mijn grootste angst is om blind te worden. Toch sta ik positief in het leven en haal ik er alles uit wat erin zit. Ook geloof ik in een toekomst zonder diabetes. Ik geloof er echt in dat er uiteindelijk een oplossing komt voor deze ziekte. Dat is toch een mooie toekomstdroom…

Wil je meer lezen over diabetes? Wij schreven eerder een blog over het verschil tussen diabetes type 1 en type 2. Lees het hier!

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!