Opgeven zonder je schuldig te voelen

opgeven zonder je schuldig te voelen

Je wil een vriendschap of een relatie laten slagen of je hebt je je zinnen erop gezet om een bepaald project op je werk of thuis succesvol af te ronden. Maar in plaats van dat je je er goed over voelt, kost het je te veel energie. Hoe erg is het dan om op te geven zonder je schuldig te voelen?

Of het nu om een relatie, een project op het werk of thuis gaat, als je er veel energie in stopt dan wil je ook wel het gevoel hebben dat je er iets voor terug krijgt. Maar wat als iets alleen maar energie kost? Moet je dan doorgaan ten koste van jezelf?

Stoppen zonder schuldgevoel

Volgens deskundige en coach Susie Moore is het in zo’n geval helemaal niet erg om voor jezelf te kiezen en ermee te stoppen. Als je volgens haar iets wilt opgeven, maar je er toch schuldig over voelt, neem dan het volgende in overweging:

1. Het is niet meer leuk

Als iets meer frustratie en pijn oplevert dan plezier, dan is dat een heel duidelijk teken dat je ermee moet stoppen. Het lijkt erop dat het einddoel je niet langer meer inspireert. Het kost je alleen maar energie in plaats van dat je er energie van krijgt.

2. Facade

Heb je het idee dat je het mooier moet laten lijken dan het is, dan kun je jezelf afvragen of je leven er leuker uitziet als je dit project of deze vriendschap of relatie opgeeft. Als je antwoord bevestigend is dan is het misschien beter om ermee te stoppen.

3. Wat krijg je ervoor terug?

Elke keer als je iets doet, gaat dat meestal ten koste van iets anders. En als dat andere je eigenlijk meer oplevert dan dat waarmee je bezig bent, vraag jezelf dan af: is het beter om mijn tijd en energie in iets te steken wat mij meer oplevert? Denk bijvoorbeeld aan een andere baan, of zelfs een vakantie.

4. Andere prioriteiten

Het is echt niet erg als je van gedachten verandert en je dus andere prioriteiten krijgt. Het leven loopt soms anders, jij kunt veranderen, anderen kunnen veranderen. Soms moet je flexibel zijn om je aan veranderingen te kunnen aanpassen en daar is niets mee.

5. Je doet het voor anderen

Dit is een lastige. Vooral met social media waarbij je leven zo openbaar is, is het lastig als je moet opgeven. Je bent bang wat anderen dan van je denken. Maar het is helemaal niet nodig om je daar zorgen over te maken. Mensen die om je geven willen niets liever dan het beste voor jou. En mensen die daar niet mee bezig zijn, zijn niet belangrijk.

Kortom: als dat moment komt dat je besluit om iets op te geven en je krijgt een gevoel van opluchting, dan is dat voor jezelf een goede indicator om te weten dat je de juiste beslissing hebt genomen en hoef je je absoluut niet schuldig te voelen.

Bron: Greatist.com
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Ook interessant

Gezond
1 mei 2018

Tortilla recept met kalkoen

Bewegen Gezond Lifestyle
8 augustus 2018

Arie geeft vijf tips om gezond te blijven tijdens de vakantie

Gezond Goed nieuws
22 mei 2016

Ben je ook productiever tijdens een kortere werkweek?

Brein
19 januari 2017

De 10 mooiste uitspraken van Michelle Obama

Gezond Goed nieuws Voeding
12 april 2016

Er gaat niks boven een vers kopje thee

Bewegen Gezond Voeding
25 september 2017

8 bewezen tips om af te vallen

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!