Tegen jezelf praten: gek of geniaal?

Heb je van die momenten dat je tegen jezelf praat? En tegelijkertijd denkt, wat ben ik aan het doen? Het is helemaal niet gek om iets tegen jezelf te zeggen, maar juist geniaal!

 

shutterstock_351376103

 

In het blad The Quarterly Journal of Experimental staat een aantal experimenten beschreven waarin men kijkt wat het effect is van tegen jezelf praten.

 

Opdracht

De opdracht voor de proefpersonen was om een bepaald product te vinden in de supermarkt. De proefpersonen hadden twee rondes: in de eerste ronde moesten ze het product zoeken in alle stilte. In de tweede ronde mochten ze praten. Wat denk je? In de tweede ronde werd het product sneller en makkelijke gevonden, puur omdat mensen de naam van het voorwerp hardop zeiden.

 

Beslissingen nemen

Bij belangrijke beslissingen helpt het ook om hardop tegen jezelf te praten. Het helpt je namelijk om je gedachten op een rijtje te zetten en te kijken wat echt belangrijk is. Zo kun je sneller beslissingen nemen.

 

Focus

Daarnaast ben je je veel meer bewust van een doel door tegen jezelf te praten. Je bent namelijk meer gefocust, waardoor je je emoties meer in de hand hebt. Hierdoor komt het doel steeds dichterbij en heb je minder last van afleiding.

 

Blijf dus vooral die goeie gesprekken met jezelf houden!

 

Lees hier waarom het gezond is om te praten over liefdesverdriet!

 

Bron: HLN
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!