Ranomi Kromowidjojo over haar jeugd en sport in het boek ‘Suriname beken(d)t’

In het boek ‘Suriname Beken(d)t‘, staan onthullende portretten en verhalen van Surinaamse sterren, waaronder Ranomi Kromowidjojo. Zij vertelt hier over haar jeugd en natuurlijk de topsport. Naast Ranomi vind je ook Humberto Tan, Jorgen Raymann, Gerda Havertong, John Williams, Roué Verveer en Remy Bonjasky.

Ranomi Kromowidjojo werd meerdere keren Nederlands, Europees en wereldkampioene zwemmen. In 2008 won zij haar eerste Olympische gouden medaille als lid van het 4×100 meter vrije slag estafetteteam. In 2012 won zij tijdens de Olympische Spelen op zowel de 50 als de 100 meter vrije slag goud en zilver op de 4×100 meter estafette. Ze is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

‘Ik ben samen met mijn broer opgegroeid in een Gronings dorpje, Sauwerd. Ik werd door mijn ouders altijd gestimuleerd om te sporten en veel plezier te maken. Ik was wel een beetje wild en ondeugend, maar we zijn heel duidelijk opgevoed met regels met wat wel en wat niet kan. Gelukkig geen tikken voor ons.’

‘Ik begon met zwemmen toen ik drie was. Overal waar ik water zag, wilde ik naar toe, daarom zetten mijn ouders mij op les. Toen ik acht was, zwom ik mijn eerste wedstrijden. Ik wilde nooit professioneel zwemmen, ik wilde plezier hebben en dacht altijd dat je dan niks meer mocht. Maar toen ik een jaar of vijftien was, behoorde ik in mijn leeftijdscategorie tot de top van Europa en voelde ik dat er meer in zat. Daarom werd ik steeds serieuzer. Elke dag sta ik tussen half zeven en zeven op. Om 8 uur heb ik landtraining, van half negen tot half elf zwemmen en van elf tot twaalf krachttraining. Ik ga dan naar huis, doe boodschappen en ga eten. Ik slaap altijd tussen de middag en daarna ga ik zwemmen van vijf tot zeven.’

Naast zwemmen, rijd je ook nog paard. Meisje, dat had ik totaal niet verwacht. Gi mi tori!

‘Ik vind paarden en pony’s allemaal heel geweldig en ik rijd een paar keer per jaar. Het is heerlijk om bij die beestjes te zijn. Ik was vroeger eigenlijk veel meer een fan van Anky van Grunsven dan van Inge de Bruijn. Ik mocht echter nooit op paardrijles en daar ben ik achteraf gezien heel blij mee.’

Ranomi

Heb je wat van de Surinaamse of Javaanse cultuur meegekregen thuis?

‘Ik spreek geen Javaanse taal, maar familiefeestjes bij ons zijn wel iets anders dan bij de gemiddelde Nederlander. Het eten en zorgen dat de gasten het naar hun zin hebben, is belangrijk. Iedereen krijgt at eten mee naar huis, het is een stukje voor elkaar zorgen.’

Wat mis je uit Nederland als je in Suriname bent?

‘Nederlanders kunnen natuurlijk nooit in een rij staan, het loopt allemaal door elkaar heen en Surinamers die staan allemaal netjes in de rij. Aan de andere kant is Nederland heel punctueel: afspraak is afspraak, en op de minuut kom je dat na. Surinamers hebben iets meer tijd, dus daar moet ik dan wel aan wennen als ik in Suriname ben.’

Nederland of Suriname?

‘Oei! Nederland is wel echt een land waar ik ben geboren. Ik ben pas één keer in Suriname geweest. We hebben in vijf weken heel veel familie bezocht en veel gezien en gedaan. Ik heb daar in de Colakreek gezwommen. Een zwemmarathon in de Surinamerivier is te lang voor mij, ik doe de 100 meter sprint.’

Je naam is bijzonder en niet voor iedereen even makkelijk.

‘Overal waar ik kom, hebben mensen moeite om mijn naam uit te spreken. Het is echt bizar. Niet alleen mijn achternaam, ook mijn voornaam. Tegenwoordig noemen heel veel mensen me ‘Kromo’.

Mijn vader zei vroeger dat Kromowidjojo ‘je bent de beste’ betekent. Wij dachten dat dit onzin was. Noorderlingen zijn nuchter. Dat je de beste bent, hoor je eigenlijk niet te zeggen van jezelf. Na de Olympische Spelen hebben anderen deze betekenis voor ons uitgezocht en het blijkt inderdaad de betekenis in het Sanskriet!’

Over Suriname Beken(d)t

Suriname Beken(d)t deel 1 en deel 2 zijn 2 fotoboeken met elk onthullende portretten en verhalen van 75 Bekende Surinamers.
Samen goed voor 150 Surinamers uit voornamelijk Suriname en Nederland, maar ook Sulebrities uit Amerika, Engeland, Frankrijk, Curaçao, België, Duitsland, Spanje en Italië geven hun geheimen bloot aan fotograaf Raul Neijhorst.

Benieuwd naar het boek en wil je zelf een exemplaar aanschaffen? Klik hier voor meer informatie.

Deel artikel

Ook interessant

Brein Gezond Liefde Opvoeding
13 februari 2018

Kinder- en jongerencoach José over positief denken: deel 2

Advies Body & Mind Brein Gezond
8 november 2016

Vergeet schaapjes tellen, adem jezelf in slaap

Bewegen
1 maart 2017

3 redenen om aan core training te doen

Bewegen Gezond
12 december 2018

Kersttip: Geef een abonnement op WENDY’s DISQ Club cadeau!

Stress
20 december 2015

Geen stress? Help een ander!

Brein
1 maart 2017

Geef vandaag een compliment!

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!