fbpx

Rose Huizenga openhartig over de aardbeving die hun prachtige eiland trof

In de vorige blog las je over het begin van het avontuur van Rose Huizenga. Op de Gili Eilanden runt zij een boutique hotel en een ‘Shark Conservation Project‘. Afgelopen augustus kwam deze droom in duigen te vallen toen zij werden getroffen door een zware aardbeving. Rose vertelt wat voor impact deze aardbeving op hen heeft gehad en hoe zij bezig zijn met een prachtige wederopbouw! 

https://www.instagram.com/p/BqJIA9XhU1Y/?utm_source=ig_web_copy_link

Afgelopen zomer was er een aardbeving in Indonesië en op jullie prachtige eiland. Hoe is het nu met jullie?

‘Op 5 augustus was er een aardbeving in Lombok met een kracht van 7.0 op de schaal van Richter. Ik weet nog goed dat ik vroeger weleens in de krant las over een aardbeving. Om eerlijk te zijn snapte ik nooit goed wat er met die ‘schaal van Richter’ werd bedoeld en wat ik me daar dan bij moest voorstellen. Nu weet ik zelfs dat de voornaam van meneer Richter Charles is en dat de zwaarste aardbeving ooit gemeten in Chili was in 1960 met een kracht van 9.6 op de schaal van Richter.

In minder dan 1 minuut werd onze droom compleet verwoest. Het is niet met woorden te beschrijven wat zo’n zware aardbeving met je doet, maar een ding is zeker: het heeft diepe sporen achtergelaten bij ons, onze jongens en ons eiland. Twee weken na de aardbeving kwam ik erachter dat ik zwanger was. Worst timing ever: doordat we ons hotel moesten sluiten hadden we geen inkomen meer en doordat ons huis compleet verwoest was sliepen we nu op een matrasje onder de sterrenhemel. Toch waren we dolgelukkig met deze zwangerschap.

Na snel gerekend te hebben kwamen we erachter dat ons kindje verwekt is op de dag van de aardbeving. Wat bijzonder… wat in het groot om mij heen gebeurde, gebeurde ook in mij. Verwoesting is onlosmakelijk verbonden met de creatie van nieuw leven. In het diepe zwart ontspruit namelijk het zuiverste witte licht. Helaas kreeg ik enige tijd later een miskraam.

We zijn nu vier maanden verder en stiekem durven we weer te dromen over de toekomst. We hebben een nieuw huis gevonden, durven weer binnen te slapen, de nachtmerries worden minder en de angst verlaat langzaam ons lichaam. De voorbereidingen voor de bouw van ons nieuwe boutique hotel zijn in volle gang en we hopen dat de eerste hoeksteen wordt gelegd in het begin van 2019.’

https://www.instagram.com/p/BrWcEOfAtjN/?utm_source=ig_web_copy_link

Kun je iets meer vertellen over Gili Shark Conservation?

‘Het begon allemaal met drie mensen met een onzettende grote passie voor de zee die elkaar bij ‘toeval’ ontmoeten op een klein tropisch eiland in Indonesië. Alle drie zijn zij duikinstructeur en zien zij de dramatische verandering van de riffen van de Gili eilanden.

Indonesië staat al jarenlang op nummer 1 als het gaat om landen waar de meeste haaien worden gedood. Als er geen actie wordt ondernomen zijn er straks niet veel haaien meer over. Niet zo erg, zou je misschien denken. Het zijn toch maar enge beesten. Maar wat als ik je vertel dat deze prachtige, fascinerende beesten aan de top staan van de voedselketen en dat zij de zee schoon en gezond houden? Zonder haaien is de zee niet compleet en raken ecosystemen onherstelbaar verstoord. Dit is slecht nieuws voor de natuur, maar ook voor onze toekomst. Als we nu niets doen, is de oceaan binnen een paar jaar onherkenbaar. Heel simpel gezegd: als alles op de aarde zou uitsterven zou alles in de zee gewoon verder leven maar als alles in de zee uitsterft, dan sterft in zeer korte tijd ook alles wat op aarde leeft (inclusief jij en ik).

https://www.instagram.com/p/BrZuzJkjyZy/?utm_source=ig_web_copy_link

In 2015 kocht ik samen met mijn vriend een klein boutique hotel genaamd ‘Villa Nangka’. Onder de nangka boom (het indonesische woord ‘nangka’ betekent ‘jackfruit’ in het engels) begonnen we zachtjes te dromen. Wat als we nou een van de villa’s zouden gebruiken om een Conservation Project te starten? Zouden we dan misschien de prachtige koraalriffen rondom de Gili’s kunnen behouden? Zo gedroomd, zo gedaan.

Het is onze missie geworden om Shark Conservation te promoten door middel van onderwijs en onderzoek. Met de gegevens die wij in de afgelopen jaren verzameld hebben, hopen we de overheid te kunnen overhalen om van een bepaald gebied nabij de Gili eilanden de eerste ‘ Shark Nursery’ van Indonesië te maken. We brengen niet alleen veel tijd door in de magische onderwaterwereld, maar geven ook graag iets terug aan de locale gemeenschap van Gili Air. We geven elke week les op de lokale school, ruimen met zn allen het strand op en geven zgn. upcyle workshops. In 2017 zijn we onze Plastic Free Paradise campagne begonnen om bewustwording van het gebruik van afval, specifiek het gebruik van plastic te creëren. Het is onze droom dat Gili Air op een dag een compleet plastic vrij paradijs zal zijn.’

Blog Rose Huizinga

Project CINLOC, wat is dat precies?

‘Na de aardbeving werden we overspoeld met berichtjes van gasten, vrijwilligers, vrienden en familie. Honderden vragen werden op ons afgevuurd, maar tijd om een bericht te versturen en stroom om je telefoon op te laden waren allebei schaars. De eerste twee dagen probeerde ik zoveel mogelijk berichtjes te beantwoorden en mensen gerust te stellen. Op dag drie schreef ik een kort verhaal over onze dag en plaatste het op de Facebook en Instagram account van Villa Nangka. Op dag vier deed ik hetzelfde en je raad het waarschijnlijk al, op dag vijf ook. Het schrijven werkte therapeutisch voor mij en later bleek dat het ook therapeutisch te werken voor anderen. En het was de makkelijkste manier om iedereen op de hoogte te houden van wat er nou echt gaande was op de Gili eilanden aangezien er veel valse berichten in omloop waren in de media. Zo zouden er gewapende bendes zijn op het eiland en zou het minstens twee maanden duren voordat er weer stroom zou zijn (wat uiteindelijk vijf dagen bleek te zijn).

https://www.instagram.com/p/BoOdMQ_gLHr/?utm_source=ig_web_copy_link

Na vijftig dagen verslag te hebben gedaan van wat er speelde op het eiland na de verschrikkelijke aardbeving vond ik het tijd om een streep onder de gebeurtenissen te zetten. Het was tijd om weer vooruit te kijken. Ons geliefde boutique hotel en het onderzoekcentrum van het Gili Shark Conservation Project was compleet verwoest maar we waren in gesprek met een architect om onze droom weer op te bouwen. Op een gegeven moment vroeg ze me: “Waar hebben jullie elkaar eigenlijk ontmoet?” Ik wees naar de grote, oude nangka boom in het midden van ons terrein en zei met een grote glimlach op mijn gezicht: “Daar hebben we elkaar ontmoet.” Ze begon te lachen en zei: “CINLOC!” Ik keek haar verward aan, want ik had dit woord nog nooit gehoord in het Indonesisch. Ze zag mijn verwarring en zei: “Het woord ‘Cinta’ betekent liefde in het Indonesisch en het woord ‘Locasi’ betekend locatie. Wanneer je deze twee woorden samenvoegt, krijg je ‘Cinloc’, wat letterlijk ‘liefde op locatie’ betekent.” Ik werd meteen verliefd op dit woord en besloot dat ik vanaf nu niet meer zou schrijven over de dagen na de aardbeving maar over de wederopbouw van onze kleine paradijs onder de naam ‘Project CINLOC’.’

Over Rose

Rose woont samen met haar vriend op de Gili Eilanden in Indonesië. Zij heeft een enorme passie voor de zee en met name voor haaien. In haar blogs neemt Rose ons mee in haar leven op dit prachtige eiland, waar ze een boutique hotel en een ‘Shark Conservation Project’ runt. Je kunt Rose volgen via Facebook en Instagram.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF