Hond in de shitzooi

Shitzooi…: dus hierom rolt je hond in dode vis en drollen van andere dieren

Ben je er even lekker met je hond uit, ligt-ie ineens als een bezetene door een dooie vis te rollen. Jij huilen, hond helemaal happy. Dat-ie daarna een uur onder de douche geschrobd gaat worden, weet-ie dan weer niet. Wordt het uiteindelijk toch samen huilen.

Dode dieren, drollen van andere dieren, modder, mest en afval: als jouw hond geen dode vissen-roller is, dan weet-ie ongetwijfeld wel iets anders stinkends te vinden om feest in te vieren. En jij vraagt je elke keer weer af: maar waarom dan toch, hond?

Gericht gissen
Het is (om meerdere redenen) jammer dat je huisdier niet kan praten, want één bewezen theorie waarom honden dit doen, is er niet. Toch komen we een aantal verklaringen tegen die bést aannemelijk zijn. Verzacht wellicht de pijn van een volgende rolpartij. De stank kunnen we helaas niet voor je wegnemen.

  1. Sterk staaltje camouflage
    Uiteraard uiteraard, jouw hond is ongelooflijk intelligent, maar toch kan het zijn dat hij zich een wolf in de wildernis voelt. Door zichzelf uitgebreid te baden in een dode vis of iets anders smerigs, denkt-ie dat hij onzichtbaar of op z’n minst onaantrekkelijk wordt. Een erfenis van zijn verre voorouders, die dit intelligente trucje gebruikten om te ontsnappen aan roofdieren.
  2. Insta (vs reality)
    Geur is voor honden als Instagram voor jou. Lekker profileren. Rolt jouw Hector eens even lekker uitgebreid door een koeienvlaai, dan is het goed mogelijk dat hij op dat moment een post opstelt voor zijn roedel en soortgenoten. ‘Hé, kijk eens waar ik vandaag ben geweest - prima hotspot dit’. Of ‘Dit heb ik vandaag gevonden, #lovemylife!’ Dat ie het huis daarna vult met de lucht van een viskraam op de zaterdagse, vertelt-ie dan weer aan niemand.
  3. Ti-ta-territorium
    Honden laten graag hun geur achter om op die manier hun territorium af te bakenen. Door in iets te rollen dat stinkt, mengen ze hun eigen geur met die van de omgeving. Een duidelijke ‘dit is van mij en van niemand anders’-boodschap voor alle andere honden in de buurt.
  4. Simpelweg spelen
    Smaken verschillen, en dat geldt zéker voor mensen en dieren. Wat wij vies vinden, kan door een hond worden gezien als ongelofelijk leuk speelmateriaal. Deze theorie heeft dus niks te maken met overleven of slim zijn, maar is simpelweg gebaseerd op de speeldrang van honden.

Het moge duidelijk zijn: de hond heeft - vindt hij in ieder geval zelf - genoeg redenen om in vieze dingen te rollen. Vinden wij niet leuk, maar hé - wij een drolletje, hij zijn lolletje. Gewoon accepteren dus, en hopen dat je niet van je graatje gaat.