Wat je slaappatroon zegt over je persoonlijkheid

Wat je slaappatroon over je persoonlijkheid zegt

Volgens slaapexpert Michael Breus zegt je slaappatroon heel veel over je persoonlijkheid. Zo gaat hij er vanuit dat je beter kunt presteren op je werk als je je slaappatroon begrijpt.

Om de verschillende types qua slaappatroon te definiëren gebruikt hij dieren.

1. De leeuw

slapende leeuw

Heb jij er geen moeite mee om ’s ochtends meteen fris en fruitig uit je bed te springen en voelt het alsof je klaar bent de wereld te veroveren, dan ben je volgens Breus een typische leeuw. En daar horen volgens de slaapexpert eigenschappen bij als bazig en ambitieus zijn.

In de ochtend: leeuwen hebben de neiging om de leiding te nemen. De ochtend is een prima tijdstip om een bespreking te hebben met andere leiders. Aangezien je op je fitst bent tot 12 uur ’s middags, kun je het beste moeilijke werkzaamheden, zoals het oplossen van strategische problemen of moeilijke gesprekken, in de ochtend afhandelen.

Later op de dag: Breus adviseert leeuwen om ’s avonds om zes of zeven uur te sporten. De endorfinen die dan loskomen geven je genoeg energie om ’s avonds te netwerken.

2. De wolf

wolf

Als je je het lekkerst in de avond voelt en je er niet aan moet denken om voor twaalf uur ’s nachts je bed in te gaan, dan ben je waarschijnlijk een creatief type.

In de ochtend: het slaapstofje, melatonine, bereikt in de ochtend in je lichaam het hoogtepunt. Als het alarm in de ochtend vroeg afgaat, dan zit je waarschijnlijk nog in een diepe REM-slaap. Volgens Breus is het handig voor een wolf om het alarm twintig minuten later nog een keer af te laten gaan, want dit bevordert je creativiteit. ‘De kans is groot dat je dan met een geweldig idee wakker wordt. Als het mogelijk is, gebruik de ochtend om de meeste drukte af te handelen. Ga rond een uur of een lunchen en zorg dat je dan niet te zwaar eet, zodat je alert blijft.

Later op de dag: rond twee uur ben je klaar om je te ontfermen over taken die wat meer aandacht nodig hebben. Maar rond vier uur ben je op je best van de dag en is het het perfecte tijdstip om presentaties te doen.

3. De beer

beer

De beer is iemand die zo’n zeven tot acht uur slaap nodig heeft en makkelijk wakker wordt als hij genoeg slaap heeft gehad. Volgens de slaapexpert valt het merendeel van de mensen onder deze groep.

In de ochtend: je bent op je productiefst tussen tien en twaalf uur ’s ochtends, dus blijf in die periode niet te lang bij het koffiezetapparaat hangen. Deze paar uurtjes zijn ideaal om moeilijke of tijdrovende werkzaamheden te verrichten. Om je metabolisme te stimuleren is een wandeling vóór de lunch volgens Breus een aanrader. Zonlicht en beweging zorgen ervoor dat je geen last krijgt van een middagdip.

Later op de dag: vanaf een uur of drie heb je waarschijnlijk iets meer moeite om je te concentreren, maar het is wel een goed tijdstip om met andere mensen om te gaan. Dus plan vooral dan vergaderingen en telefoontjes in.

4. De dolfijn

dolfijn

Als je moeite hebt om in slaap te vallen en last hebt van slapeloosheid dan ben je volgens Reus een echte dolfijn. Echte dolfijnen slapen licht, omdat ze alert zijn op roofdieren. Degenen die onder deze groep vallen ervaren vaak stress.

In de ochtend: ga vooral geen kop koffie drinken in de ochtend, maar spring uit bed en ga eerst twintig crunches en tien push-ups doen. Zo voel je je volgens de slaapexpert veel beter. ‘In de ochtend, als je nog een beetje moe bent, dan doet je hyperactieve brien waar hij goed in is: verbindingen leggen. De ochtend is voor jou het moment om te brainstormen met anderen of in je eentje.

Later op de dag: rond twee tot vier uur ’s middags is het cortisolniveau bij de dolfijn op z’n hoogst. Hierdoor is een dolfijn extra alert.  Dit is hét moment om je te buigen over de details van een ingewikkeld project.

Lees ook: ‘Wat je slaaphouding over je relatie zegt

Bron: Realsimple.com
Beeld: Shutterstock

Deel artikel

Nu in de winkel

Shop de cadeautjes!